Sayman Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam. Mam zamiar wymienić wolnobieg/kasete + łańcuch który aktualnie posiadam w rowerze. Nie jestem do konca pewien czy to jest kaseta czy wolnobieg, bo na stronie Gianta pisze coś takiego - Kaseta / wolnobieg Shimano 7sp. 14-28T Wiecie co to może być? Czy kaseta czy wolnobieg ? Aktualnie mam wolnobieg/kasete na 7 rzędów. Chciałbym ją wymienić na 9 rzędów + do tego łancuch na 9 rzędów + nowa przerzutka oraz odpowiednie manetki. Czy wymieniając tą kasete/wolnobieg będe musiał wymienić tylnią piastę w kole ?? Dzieki za odpwiedzi S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 przy takich zębatkach masz na 99% wolnobieg. jeśli chcesz zmienić na 9 rzędów musisz kupić nową piastę. Daj linka do tego modelu to ci powiemy co to jest dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Modelu wolnobiegu nie mam nigdzie zapisanego. Niedlugo pojde umyje troche rower to tam na wolnobiegu jest napisane jaki to model. JEsli to pomoże model roweru mam w swoim profilu. Dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Ten? bo to jest sunrace Giant ma kilka takich modeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 z 2004 roku Powiedz mi jeszcze czy mogę zamontować do tej korby na przód przerzutkę Shimano Deore LX na Down Swing. Na tyle mam Acere 7 przelożeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 daj linka do strony na której jest ten rower (specyfikacja + zdjęcie) to pogadamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Proszę bardzo : http://archive.giant-bicycles.com/pl/030.0...amp;model=10041 Miło mi sie z Tobą gada wiec jeszcze powiedz czy po zmianie Acery 7-biegowej na przerzutkę lepszej klasy będe mógł ją oddać mojej siostrze, która ma rower 18 biegowy (ma jakiegos sisa z tyły 6 biegów). Będzie to ładnie chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 oczywiscie mozesz oddac. trzeba bedzie ja tylko odpowiednio wyregulowac. co do pracy, to juz inna bajka - tu duzo do powiedzenia maja manetki. w twoim rowerze jest raczej wolnobieg. przy wymianie piasty bedziesz musial jeszcze wymienic szprychy i nyple. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 przy wymianie piasty bedziesz musial jeszcze wymienic szprychy i nyple. Ciekawy jestem dlaczego? Jeżeli nie kupi piasty pod tarcze to szprychy będą pasowały. Na 100% masz wolnobieg, czyli czeka cie kupno kasety, łańcucha, piasty, manetek i przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 temat o wymianie szprych juz byl, ale faktycznie przy tym rowerze mozna sobie to odpuscic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Owszem był. Ja przetestowałem organoleptycznie w szosówce gdzie założyłem szprychy cieniowane z 82 roku i jak na razie nie pękły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Zapytałem się Bikeman czy do mojej konfiguracji będzie pasowała przerzutka na przód Shimano Deore LX. Dostałem taką odpowiedź: Witam / Hello, przerzutka przednia LX (i każda inne 9-biegowa od Deore do XTR) pracuje tylko z napędem 9-biegowym oraz z korbą, w której różnica między dużą a średnią tarczą wynosi 12 zębów, czyli np zęby są w układzie 44-32-22T lun 48-36-26T. Z siedmioma biegami z tył raczej przerzutka nie będzie pracować prawidłowo, ponieważ wodzik przerzutki 9-rzędowej jest węższy niż w przerzutkach przednich dostosowanych do 7 i 8 biegów z tyłu. Pozdrowienia / Best regards Tomasz Gołębiewski / Tomasz Golebiewski Nie wiem czy w to wierzyć bo na forum powiedzieli mi ze bedzie działać Nie wiem co o tym mysleć bo Arnik i mbkike powiedzieli ze będzie działało ... Wiec teraz pytanie : Jeździł ktoś na lx z przodu oraz na przerzutce 7 przelorzeń z tyłu? Współgrało to ze sobą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 A dlaczego ma nie działać? Działać będzie tylko pytanie jak? Jeżeli masz manetki z mikroindexacją to nie będzie problemu, przy DC, Triggerach, RF'ach na niektórych przełożeniach łańcuch będzie ocierał o wodzik. P.S. Twoje drugie pytanie jest bezsensowne bo przerzutka przednia nic nie ma do tylnej i na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Wodzik przerzutki 9-rzędowej jest węższy niż w przerzutkach przednich dostosowanych do 7 i 8 biegów z tyłu. A klamkomanetki mam ez fire shimanowski --- 01.05.07.: juz wkoncu nie wiem czy mam zaryzykowac i kupic deore lx czy juz sam nie wiem co robic P.S PRzepraszam za post pod postem ale nie moglem edytowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Możesz po prostu założyć łańcuch na 9 przełożeń i po problemie Pozdrówko rozstrzygające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 1 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 hmmm ... lancuch 9 rzedowy na kasete 7 rzedową ? czy to jest dobry pomysl ? Lancuch nie jest za wąski ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Nie. Grubości zębatek są takie same, tylko rozstaw między nimi większy. Pozdrówko wyjaśniające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 2 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 A co z długością ? Tez taka sama ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 dlugosc to juz sobie sam dobierasz jak? poszukaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayman Napisano 2 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Tak, tylko przy zmianie łancucha musze rowniez zmienic wolnobieg, a wymiana taka nie ma sensu bo w przyszlym roku bede kupowal kasete pod 9 rzedow a do tego nowe kolo na tył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andy Napisano 10 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Witam serdecznie wszystkich;) Mam taki problem, postanowiłem wymienic w moim rowerku naped tzn. wolnobieg wraz z łancuchem, bez korby, jeszcze nie przeskakiwał, ale zaczał juz troche Hałasowac mimo dobrego smarowania, co sprawiało mi dyskomfort poniewaz rowerek powinien lekko cicho i płynnie pracowac;), stary wolnobieg, łancuch i korba ma ze 2 lata standardowa miejska jazda troche las, wolnobieg shimano, korba shimano, łancuch nie wiem jaki, jakis do 30zł był, tak wiec kupiłem wolnobieg tez shimano, łańcuch accent, zamontowałem i stało sie cos dziwnego tzn. wszystko działa tylko jak depne mocniej na pendałe to jakby chrupi pod butem i nie chodzi tak płynnie jak powinien nie na wszytskich przełozeniach ale głownie na tych mniejszych z tyłu 4,5,6 i jak jest na dwoch najwiekszych blatach z przodu, przerzutka jest dobrze wyregulowana, postanowłem pokombinowac i załozyć stary wolnobieg i nowy łańcuch i jak reka odjął wszystko chodzi eleganko cicho i płynnie i nie przeskakuje czyli wolnobieg nie jest jeczcze tak bardzo zajechany:)postanowiłem na razie tak zostawc skoro jest ok, moje pytanie, czy to chrupanie pod butem na nowym wolnobiegu i łancuchu moze być od starej korby czy trzeba by było ja tez wymienic, czy jezeli nowy łańcuch chodzi dobrze na starym wolnobiegu i korbie moge tak zostawc bedzie działać czy zaniedługo zacznie sie cos dziac z tym, czy nie warto i zakładać wszytko nowe tzn. jeszcze inwestycja w nowa korbe i wtedy cały naped bedzie nowy, ale jak na razie stary wolnobieg i korba a nowy łancuch jest ok co mylicie prosze o rady ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Wydaje mi sie ze spoko łańcuch i wolnobiego jest nowy musza sie otrtzec do siebie przez jakies 200-300km jak po tym dystansie nadal tak bedzie to bedzie sie mozna zastanawac. Sprawdz tez kołeczka w przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andy Napisano 11 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Mnie sie wydaje ze skoro sa nowe to powinno od razu wszystko chodzić ładnie, cicho i płynnie, składałem ostatnio 2 rowerki na wolnobiegu i wszystko było ok, moze felerny wolnobieg? ale sprawdziłem i koronki sa proste obraca sie tez prosto, moze jednak korbe tez powinienem wymienić, ale nie jest jeszcze az tak zajechana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zydek008 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Słyszałem że jak się wymienia kasetę to trzeba też łańcuch bo sie do niej przystosowuje ? czy to prawda druga sprawa to że muszę te części wymienić i mam na to gdzieś 120 zł co polecicie ? raczej coś z shimano bo sramowskie kasety są miękkie z góry dzięki za odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 zydek008, jeżeli kaseta się zużyła i ją wymieniasz to łańcuch od razu też trzeba Za tą cenę możesz kupić zestaw łańcuch + kaseta deore (9 rzędów). Na nic innego nie starczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.