Skocz do zawartości

[Projekt]Lekki hardtail

kurian

Rekomendowane odpowiedzi

ogólnie znowu doszedłem do największego dylematu, tarcza czy vki, tak wiec wybór ramy na razie odkładam, na pewno będzie to coś w kategorii ~1400gr raczej mało popularne i w ciemnym lakierowaniu(choć nie koniecznie). Korci ten lapierre.

Amorek to też duży problem, rozpatrywane są tylko dwa modele Reba lub R7. Coraz bardziej sie skłaniam w kierunku tego r7 bo w tym co żbik mi pokazał jest manetka od blokady na kierownice i co najważniejsze jest lżejszy i troszkę tańszy od reby i to mi sie podoba, więc może jakoś przeboleje ta tylna podkowę.

koła, jak beda vki to na pewno zestaw dt na piastach hugi240, jak bedą tarcze to nie wiem. więcej niż 1200zł za koła nie dam.

napęd, obecnie jeżdżę na prawie kompletnym LXie i lubię shimano, korci mnie Sram więc może spróbuje. problem pojawia sie przy korbie. max za korbę mogę dać 500zł, podobają mi sie Truvativy Firex Team GXP ( co o nich sądzicie??) ewentualnie proszę o inne propozycje w cenie około 500zł.

co do amorków, to ja nie oczekuje żadnego super komfortu, ma być sztywny, w miarę lekki, mieć blokady skoku i to najlepiej na manetce na kierownicy. rower który chce poskładać ma być dość radykalny, z przeznaczeniem głównie do ścigania aczkolwiek ma być wygodny żeby sie na nim nie męczyć podczas długich tras. No i najważniejsze ma być trwały i wymagać jak najmniej uwagi (pomijam wszelkie podregulowania bo to jest dla mnie normalne), rower ten ma bezproblemowo przetrwać sezon użytkowania,bez jakichś ekstra wymuszonych serwisów.

Żbiku muszę cię zmartwić, ale w materii lekkich części i rowerów mam duże doświadczenie. 12,6kg Angel to już dawno nie waży, ostatnio schudł i w tej chwili jego waga to 10,1 kg (wystarczy cięzkie oponki IRC Mythos XC II zmienić na np. Conti Speedking Supersonic i już będzie 9,8 kg). Sam mam SID-a Team 2007 i świetnie mi się na nim jeździ. Oczywiście nie ma co porównywać do Axela. A z R7 jest tak - ma całkiem inną charakterystykę pracy, bardziej nadaje się pod tarcze, jest cięższy, no i serwis - w Polsce trzeba wysyłać do Wigwam, RS serwisuje kilkanaście autoryzowanych punktów w Polsce. Poza tym w moim Teamie jest świetna blokada na manetce - często tego używam, w terenie mniej, ale jakieś długie szutrowe podjazdy na martonach czy finisze na asfalcie - owszem.

Poza tym jeśli chcesz możesz sprawdzić na bikemarathonie, że jednak tam parę razy startowałem, i 100 miejsce w Krk na mega też przypadkiem się nie zdarzyło, miło że jeszcze to 13 kg maszyna była.

ogólnie znowu doszedłem do największego dylematu, tarcza czy vki, tak wiec wybór ramy na razie odkładam, na pewno będzie to coś w kategorii ~1400gr raczej mało popularne i w ciemnym lakierowaniu(chodź nie koniecznie). Korci ten lapierre.

No ja bym ci radził pospieszyć się z tą ramą Lapierre. Rozmiar pewnie dobry, bo 18" to taki uniwersalny wręcz. Poza tym sprzedawca super, sam od niego ostatnio kupowałem parę rzeczy. Do tego zauważ, są tam również super tarczówki które sam chciałem mieć, ale jednak zostałem przy v-kach, a po zmianie kół już na długo. Formula B4 Sl to super lekki model ;-)

koła, jak beda vki to na pewno zestaw dt na piastach hugi240, jak bedą tarcze to nie wiem. więcej niż 1200zł za koła nie dam.

Własnie mam koła na tych piastach, są świetne. Polecam! Można nawet używki kupować, DT Hugi 240 są nie do zajechania ponoć, a jak coś zawsze można kupić super-łozyska hybrydowe na allegro za 40 zł /szt... i pożyją jeszcze długo

rower ten ma bezproblemowo przetrwać sezon użytkowania,bez jakichś ekstra wymuszonych serwisów.

To pewnie odnośnie tego SID-a. Powiem tak: mam 2 kumpli i jeżdzą w maratonach, nie opieprzają się, sprzętu nie oszczędzają, są maniakami wagi (rower w wadze na wyścigi 8,7 kg, drugi 9,3) - SID Race miał kąpiel błotną w Kościelisku, wiele deszczy syfu i innych - na razie nie był serwisowany, działa wspaniale. Jedynie to Brunoxa na golenie używa się po każdej jeździe dłuższej. I nie siedzą na tym forum, bo szkoda czasu, dla maniaków wagi jedynie słuszne jest light-bike.com ;-)

• Mod Team

Chciałem zauwazyć iż uzyskana waga roweru nie jest wyznacznikiem doświadczenia, żółtodziób może myknąć do pana kucewicza poprosić o schmolke za 30k pln i co jest już wtedy doświadczonym "lighterem" ... No właśnie :]

Maestro swoją drogą zdecyduj się czy masz duże doświadczenie w materii WW czy nie bo z wypowiedzi na LB wynika że raczej nie... Cytuje twoją wypowiedź z LB

"Ja się tam na za bardzo na lekkich częściach i rowerze nie znam, no ale Wojtek dużo, oj dużo kombinował, ...."

Wypowiedź z 21 września 2006 - czyli co wystarczyło pól roku i już jesteś doświadczony :] Ja odchudzam swoje rowery od kilku lat jak mogę, obecnie składam BARDZO lekką kolarkę, a jednak dalej uważam że jestem początkujący jeśli chodzi o WW.

Co do rozmyślań dotyczących sida to moje zdanie jest proste jeśli masz stały dopływ gotówki, odrobinę cierpliwości nie jesteś ciężki bierz śmiało SID'a , a jeśli chcesz mieć święty spokój weź R7. Reba wg mnie bardzo dobry amor ale już dla cięższych jeźdźców lub mocniejszej jazdy kierującej sie bliżej Enduro niż XC. O sztywności nawet nie ma co rozmawiać pomiędzy sidem a R7 jest przepaść...

Biorąc na ogień kolejny dylemat - hamulce. Powiem że jestem zwolennikiem tarczy, dobre tarcze ( co przy takim budżecie na rower) nie jest czymś z sfery marzeń mają masy naprawdę bardzo niskie. Natomiast siła hamowania i jej modulacja jest nieporównywalnie lepsza. Do tego dochodzi fakt ewentualnego uszkodzenia obręczy w czasie maratonu lub innego rajdu przy V mamy spory problem natomiast posiadając tarcze śmigamy dalej - oby obręcz mieściła się w ramie. To samo dotyczy złych warunków atmosferycznych przy tarczy nie masz praktycznie utraty siły hamowania czego w przypadku V powiedzieć nie można, do tego dochodzi kwestia szybszego zużycia klocków w V, fakt że są tańsze jednak lepiej chyba wymieniać je rzadziej za trochę większe pieniądze niż na odwrót. Wszak rower ma służyć do jazdy nie do serwisowania.

Zerkając dalej na ten projekt zaciski biją po oczach 50zl i 80g - na allegro ostatnio kupiłem zaciski BBB za 33zl z masą 64g.

Przednia przerzutka najlepiej poszukaj tak jak wspominał Żbik starego LX'a trudno go dostać ale jest b lekki bo raptem 129g a przy tym tani i niezawodny.

Zacisk/obejma sztycy - po kiego płacić 45zl za ten zacisk... ? Za zacisk Kalloy sc-100 zapłacisz 25zl a realna waga 17g wygląd ma minimalistyczny zero napisów także wstydu nie ma ( bo niektórych boli myśl posiadania zacisku typu kalloy w swoich wypasionych rowerach) a i sprawdza się bez najmniejszych zarzutów http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=2788 naprawdę polecam :P

Podobny zabieg możesz zrobić z chwytami WCS wcale lekkie nie są a swoje kosztują jak na chwyty. Przykładowo możesz kupić bardzo podobne chwyty author'a za 12zl z wagą ok 30g i tańsze i lżejsze od WCS'a a tak samo dobre. Ewentualnie zagadaj do Eci ponieważ używa jeszcze lżejszych chwytów od wspomnianego authora - mianowicie jakiś model Titec'a za ok 20zl o ile dobrze pamiętam.

Mam także ciekawą propozycję odnośnie siodełka. Od czasu do czasu pojawia sie na allegro siodełko Gipemme cobra stealth o masie 124/125g w cenie ok 200zl ja dla kumpla kupiłem właśnie model 124g/200zl. Siodło wygodne (choć to kwestia indywidualna i ciężko stwierdzić tu, że Tobie akurat także będzie pasować ) niemniej ciekawa alternatywa dla oklepanego SLR'a.

Podmieniłbym także kierownicę na Dm Marathon Xc - waga praktycznie identyczna mój model ważył 132g, a mamy kolejne min20zl oszczędności, btw jak już gdzieś pisałem Dm jest także sztywniejszy co mówi także sam arni.

Zaoszczędzoną kasę wydałbym znowuż na stery wyrzucił WCS'a, a wstawił niezniszczalnego Syncros Factory XC http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=2434 Miałem wiele kompletów sterów od najprostszych neco przez cane creek,ritchey logic jednak wszystkie sypały po jakimś czasie. Dopiero zainwestowanie w syncrosa było najlepszy wyborem - zapominasz że masz w ogóle stery ;)

Ps. linki do sklepu dawałem w celach informacyjnych kupisz i tak gdzie chcesz i co chcesz

Chciałem zauwazyć iż uzyskana waga roweru nie jest wyznacznikiem doświadczenia, żółtodziób może myknąć do pana kucewicza poprosić o schmolke za 30k pln i co jest już wtedy doświadczonym "lighterem" ... No właśnie :]

Maestro swoją drogą zdecyduj się czy masz duże doświadczenie w materii WW czy nie bo z wypowiedzi na LB wynika że raczej nie... Cytuje twoją wypowiedź z LB

Widzę, że tutaj lustracja większa niż na IPN-ie. jeszcze polecam usenet przelecieć i google z grubsza, na pewno ciekawe rzeczy o mnie znajdziesz, skoro cie to tak interesuje...

Nie jest tak, 30k zł nie miałem i nie mam. Rower o wadze 10,1 kg złożyłem w kwocie 6-krotnie niższej, wartości rynkowej sporo wyższej... długo kombinowałem i uczyłem się - faktem jest, że w ciągu pół roku wiele się poduczyłem. Jednak w temacie części rowerowych siedzę już od dobrych kilku lat, po prostu od pewnego czasu zaczęło mi zależeć na wadze i ciągle zbieram kasę na coś nowego - taka cykloza. Ot. Już?

Propozycja nietuzinkowej ramy Czeskiej firmy Duratec , rama Sonix CX , ramy są wykonane z Alu 7020 .

Tu jest o firmie :

http://www.duratec.cz

Tu szczegóły ramy i geometria(dużo rozmiarów , można wybrać malowanie , a nawet zamówić rozmiar indywidualnie) :

http://www.trinnity.cz/DetailPage.asp?DPG=17040

Tu ją można kupić w Polsce :

http://www.spiritbikes.eu/sklep/product/id/271

Lub rama Progress Team SL ze Scandium - podobno 1250 gr :

http://www.spiritbikes.eu/sklep/product/id/302,team-sl

Tu trochę więcej o Progress :

http://www.progressbicycles.com/cgi/inicio...2=511&Col=3

No te ramy trochę dużo kosztują, powyżej 2k zł. Wolałbym tego Lapierre, on też niby tyle stoi, ale na aukcji tanio do nabycia! Ja tam swoją ramkę o wadze 1600 gr kupiłem za 35% ceny tego Sonix CX...

pew ramki Bopa są krótkie, choc słowo krótkie to mało powiedziane, są za######.... krótkie, nawet rowery ATB mają czasem dłuższe ramy.

15 - 534

17 - 546 (1330 g) - rozstaw 105 cm (jeśli dobrze odczytuje)

19 - 564

(ale to chyba jest mierzone na krótszy sposób, bo widze na rysynku też 570 mm (chyba dla 17-tki)

Jak wiadomo, można mierzyć na 2 sposoby, jeżeli to było mierzone na ten krótszy, to jeszcze ujdzie, ale jeżeli na dłuższy (po poziomie) to masakra. Będzie bardzo wygodnie, ale bardzo wyprostowanie :)

Mam te geometrie na rysunku technicznym z wymiarami, ale straasznie małe tam cyfry, wiec trudno odczytać.

Choć można zastosowac dłuższe mostki 12-14 cm, tylko wtedy jest ten minus, że gorzej się skręca.

kąty standard na szczęscie 71 i 73 st.

Najlepiej, jak by jakiś posiadacz tej rami w końcu dokładnie wszystko pomierzył.

ps. moja priv teoria jest taka, że Bop specjalnie zrobił taką krótka ramę, bo wiadomo, mniej cm materiału to mniejsza waga, a didatkowo przy krószych rurach to mniej można się martwić o wytrzymałośc, więc jeszcze bardziej mógł przycieniować :D

evo a możesz podesłać te plany ewentualnie jakies liczby z tego boplighta? dzięki

jesli to 534mm/546mm/564mm to dla samej rury to rzeczywista długość by było dla 15" jakieś +-554mm a dla 17" 568mm :) oczywiście zgaduje ... ale chyba tak jest bo jak nie to by były najkrótsze ramy i jak evo zauważył ATB rowerki mają dłuższe :D

w ogóle boplight gdzie prezentuję swoją geo czy to ściśle tajne przez poufne?

ja dostałem "prospekt" z rzeczami Bopa przy okazji kupna czegoś tam.

Jest tam dokładny szkic z wymiarami ramy, ale totalnie tak mały druk, że szkoda słów ;)

gdyby to było na monitorze, to literki miały by wysokośc może z 6 px, więc więcej domyślania, ale akurat te 570 mm dobrze widać :)

http://lato.bikershop.pl/zdjecia_produktow/ra3.jpg

- u mnie jeszcze lepiej to widac, mogli by to dać na gifa :)

Mysle, że te 570 mm tyczyło się 17-tki licząc w poziomie, która ma niby 546 licząc po ramie - tylko że aż 2,5 cm to chyba spora róznica, przewaznie było to cos koło 1,5-2 cm.

Wiem, że robia tez wersje "sport" nieco tańsza i z wagą 1500 g (real pewno 1,55 kg przy 17 calach) - czerowna, ta sama geometria, czyli 546 (570?) mm i 105 cm rozstaw.

ps. napiszcie do nich, moze cos wiecej napiszą:

http://www.bopbikes.com/index.swf

ja dostałem "prospekt" z rzeczami Bopa przy okazji kupna czegoś tam.

Jest tam dokładny szkic z wymiarami ramy, ale totalnie tak mały druk, że szkoda słów ;)

gdyby to było na monitorze, to literki miały by wysokośc może z 6 px, więc więcej domyślania, ale akurat te 570 mm dobrze widać :)

http://lato.bikershop.pl/zdjecia_produktow/ra3.jpg

- u mnie jeszcze lepiej to widac, mogli by to dać na gifa :)

Mysle, że te 570 mm tyczyło się 17-tki licząc w poziomie, która ma niby 546 licząc po ramie - tylko że aż 2,5 cm to chyba spora róznica, przewaznie było to cos koło 1,5-2 cm.

Wiem, że robia tez wersje "sport" nieco tańsza i z wagą 1500 g (real pewno 1,55 kg przy 17 calach) - czerowna, ta sama geometria, czyli 546 (570?) mm i 105 cm rozstaw.

ps. napiszcie do nich, moze cos wiecej napiszą:

http://www.bopbikes.com/index.swf

aha dzieki

to mysle że w 15" jest jakies 555mm więc jak w scott'ach w 16" ;-)

a wysokość podsiodłowej może wiesz? ja tu nie widze ;-/

Biera to że ją można odwracać w zależności na jakie koło, to wiadomo, tyle że mi chodzi o to, czy takie założenie jak jest na przodzie nie powinno być na tyle i odwrotnie z drugim kołem ;)

Ja na Sch. RR mam tak, że kierunkowa ma klocki wchodzące w teren na ostro (jak w traktorach), zaś na tylnej na twardo (szersza strona klocka). Jak ktos jeździ wiecej na szosie to może miec obie jak na przodzie (na ostro), będzie dłużej służyć.

W sumie trudno mówić by NN miał ostre klocki z któej strony te na środku :D więc to akurat mało ważne, ale chodzi o ułożenie

tych z boku. Te są na przodzie ułożone tak, że łatwo się zapchają (błotko napycha się do środka), więc trudno tu chyba mówić o kierunkowym założeniu?

No ale jesli jest dobrze wg. front/rear założona, to może producentowi w testach wyszło inaczej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...