nigga91 Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Na najwyższym biegu (21) kręce jak nienormalny a i tak czasem wyprzedzają mnie ludziki na bmxach ;/...od razu nasuwa się pytanie co wymienić? Kupić nową korbe (np 44 zęby) czy zmienić kasete na mniejszą? A co do kaset czy są jakieś różne rodzaje czy wszystkie można nałożyć na tą samą piaste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Jaką masz korbe? Jaką masz kasete/wolobieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nigga91 Napisano 29 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Nie moge ci odpowiedzieć bo po prostu nie wiem....kaseta jakaś shimano, ale korba to jakiś syf przełożony z roweru za 700zł ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 To policz ząbki na kasecie/wolnobiegu i korbie na tym przełożeniu i powiedz ile naliczyłeś I co to znaczy że kręcisz jak nienormalny i o jakich prędkościach mówisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nigga91 Napisano 29 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 właśnie kręce jak nienormalny korbą a jade max 35 km na godzine ząbki zaraz policze i zdam relacje ;D na najwiekszym blacie mam 42 zęby, a na najmniejszym z tyłu 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Jakby ci to powiedzieć z tego co piszesz to tylko ci się wydaje że kręcisz jak głupi bo 42/13 to przy 35km/h wcale nie jest jakieś miękkie przełożenie Chyba przyzwyczaiłeś się do poooowooolneeegooo obracania korbą a z tymi gośćmi na BMXach to chyba przesadziłeś No chyba że licznik ci źle działa i masz taką parę w nogach że ci przełożeń brakuje Kaseta jak kaseta musisz mieć 7 rzędową żeby wszystko działało PS: Ale raczej radziłbym nauczyć się jeździć na wyższej kadencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nigga91 Napisano 29 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Na wyższej kadencji? Chodzi o 24? Myslałem o tym ale z kaską cienko;D, a z bmxem to nie przesadziłem;D Kumpel ma na ramce dartmoora 14" korbe 42 (24 biegi) i poginał 42/h ostatnio, on na dirtówce a ja za nim nie nadażam ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Wyższa kadencja to co innego - poszukaj na forum, dowiesz się wiele o technice jazdy . Pozdrówko z odsyłaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 42-11 jezeli ktos umie jezdzic na wysokiej kadencji starcza do ~70 km/h, dlatego z tymi 35 km/h przesadzasz. Zawsze mozesz wymienic korbe na 48 i zmienic wolnobieg na kasete z 11-tka, tylko jest to raczej nieoplacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalwspin Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 kadencja to ilosc obrotow korby na minute. Normalnie powinno sie krecic 90 obr/min, w wielu zrodlach podaja, ze optimum to nawet 120, ale ja juz sie tak nie naucze jezdzic. 24 to ilosc przelozen!!! i to nie mowi o niczym. A przelozenia masz dobre to tej predkosci. Ja 42/14 smigam ok. 33km/h i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nigga91 Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Dzięki bardzo.....to chyba naucze sie tak jeździć;DDD Ale 70km/h to chyba nigdy na full'u nie wyciągne ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 co nie wyciągniesz. Kwestia odpowiedniej górki i ciężarówki w dobrym kierunku:P. Ja wyciągnąłem na 42:14 60 km/h. Na 44:11 mi się jeszcze nie udało:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nigga91 Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Wiecie co to jaset Tomak w Gdańsku?? ;D Tu bez pedałowania wyciąga sie koło 85 km/h albo i więcej;DD Kiedyś jakiś typek wyciągnał tam podobno 113,5 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0seph Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 gdzie to ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Stoję w jakiejś 1/3 zjazdu Tomac --> http://www.xc-zone.jgc.pl/galeria/details.php?image_id=584 A to reszta... --> http://www.xc-zone.jgc.pl/galeria/details.php?image_id=582 , http://www.xc-zone.jgc.pl/galeria/details.php?image_id=592 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Co do korb i przełożeń Na jednym rowerze {sztywnym} od pewnego długiego czasu poruszam się po drogach.. Najpierw była seryjna korba 42/32/22 i kaseta Pg730 12-32. Przełożenie maksymalne jak na rozpedzanie sie na wolnej kadencji nie było dobre, ale redukcja na 42- 14 zawsze dawala kopa i to aż do 45 km/h Mój maX na przełożeniu 42/12 to było 56km/h na prostej drodze i 66km/h na zjezdzie z górki z baaardzo wysoką kadencja {kopałem się kolanami po brzuchu :lol:: } Potem zawitała korba 48 i czułem się jak w domu. Nowe perspektywy biegów {kaseta ta sama została} i lubiana przezemnie wolna kadencja... Bardzo przyjemnie się jezdzi. Od niedawna kaseta 11-28 Pg850 i na prostej rozpędzam się do 50km/h .......na przełozeniu 48/16-14 Po prostu cięższe przełożenia służa do odpoczecia i do przełożenia większej siły na jeden obrót przy normalnej jezdzie. Najszybciej idzie depnąc przy 2-3 rzedzie na kasecie {licząc od najmniejszej zebatki} przy wysokiej kadencji Swoja droga wysoka kadencja sprzyja bujaniu fulla wiec myślałbym nad korba {jeżeli jezdzisz głównie po aswaltach, w terenie mniej czasu spedzasz} i powiem ci że miedzy 13 a 11 jest spora różnica - 11 jest o wiele "cięższym" biegiem od 13 mimo różnicy dwoch zębów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 42/14 = 3 42/13 = 3,23 Te 3 i 3,23 to ilośc obrotów koła na 1 pełny obrót korbą. Obwód MTB to 2,05 Więc przy kadencji 60 = 1 obrót korbą na 1 sek = 3 obroty koła * 2,05 = 6,15 m/s - a to jest 22 km/h 1 m/s = 3,6 km/h Kadencja 90 = 1,5 obrotu korby = 4,5 obroty koła * 2,05 = 9,22 m/s = 33 km/h. Więc jak byk możesz uzyskać spokojnie 40 km/h, chyba że masz 1,63 m i 118 kg W rowerach na przełożeniach 44-11 można teoretycznie jechać 30% szybciej jeśli utrzyma się te kadencje, ale z + prędkością coraz trudniej to utrzymać, bo opory, opory i opory. ps. fajna szybkość można uzyskać na asfalcie zjeżdźając w dół z Kuźnic na rondo w Zakopcu Ja tam bez pedałwoania i używajć hamulców miałem chyba z 70 km/h Niestety, plecy troszke od kupki końskiej, do srają tam jak leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Dla Autora tematu - Popróbuj tego kręcenia jak szalony korbą, nawet na niższych przełożeniach niż maksymalne, jeżeli to nie bedzie dawac rezultatu to korba 48/38/28 - wydatek rzędu 100zł bez koniecznosci wymiany innych czesci {każde przełożenie staje się twardsze niż na poprzedniej 42/32/22} lub też kasetę z minimalną iloscią ząbków 11 - w co wątpie, bo pewnie masz wolnobieg. Sam ostatnio remontując kumplowi rower cross na 28" kołach i korbie z 48zębowym blatem wymianiełem mu taki wolnobieg: http://www.allegro.pl/item189556091__shima...t34_tanio_.html na taki : http://www.allegro.pl/item190838783_wolnob...dowa_13x28.html jak widzisz przełożenia w w tym drugim sa inne od tego pierwszego {najwiekszym kryterium było dobre zestopniowanie biegów i zębatka minimalna mniejsza od 14} myślałem że wolnobiegi nie mają zebatki z minimalną iloscią zębów 11 ale takie zobaczyłem w rowerowym i na allegro: http://www.allegro.pl/item189758617_wolnob...g50_11_28t.html co prawda wydałbyś pieniądze na cos co dalej jest starą technologią {teraz panuje kaseta} i musiałbyś się liczyc z wymianą łańcucha {20 parę złotych} ale uzyskałbyś twardsze przełożenia. Tylko czy jest sens wymiany. To już nie mi o tym decydowac.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nigga91 Napisano 1 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 gdzie to ?! W naszym pięknym Gdańskim lasku w Oliwie. Jakby ktoś nie wiedział to jest dawna skocznia narciarska więc nachylenie jest spoooooooooorrrrre;d Jakby ktoś chciał to moge wysłać 2 filmiki;D Jeden wygląda jak przyspieszony ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.