Skocz do zawartości

[hamulce] problem ze skutcznością

mico102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z Avid'ami SD5 z oryginalnymi klockami Avida. Podczas hamowania nie da się podnieśc koła tylnego, nawet jak naciskam z całej siły klamke. Czytając opinie o hamulcach SD5 myślałem że będą o wiele wiele lepiej działały, a tu załamka... Klocki podczas hamowania jakby nie łapały obręczy i trzeba bardzo mocno naciskac klamke, żeby chociaż lekko podniosło się koło. Klocki współpracują z nowymi obręczami KBIX WMX ( przebieg jakieś 200 km ). Obręcze i klocki były czyszczone ( klocki ścierane papierem ściernym, a obręcze najpierw gumką i płynem do naczyń, a potem benzyną). Po wyczyszczeniu, podczas dwóch pierwszych hamowań klocki łapały,a potem znowu przestały. Z tyłu jest trudno zablokowac koło... I teraz jest pytanie czy to jest wina klocków, niedotartych obręczy czy może jeszcze czegoś innego. Dodam że podczas hamowania tylnym hamulcem widełki się lekko rozginają.

Pozdrawiam mico102

Trzeba bylo sie nie sluchac masy ludu i kupic inne hamulce np. lx'y ;)

A na serio to znow zajrzyj do klockow, skoro nowa obrecz to wciaz beda zbierac sie tam opilki aluminium. I jakie masz klamki hamulcowe ? Bo moze masz avidy sd7 i tam masz takie pokretlo do ilosci wybierania linki, moze masz ustawnione na low ?

U mnie po 1000 km z hamulca Avid SD5 zrobił się spowalniacz a klocki były srebrne. Po wyczyszczeniu klocków hamulec wrócił do właściwej skuteczności. Miałem też kiedyś problem z nową obręczą ( był to jakiś Remerx), przez długi czas hamowało bardzo słabo mimo odtłuszczania i szlifowania papierem ściernym. Po dłuższym czasie docierania zaczęło działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...