Miecho87 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 No to zależnie od tego czy dzieje się coś z tylnym kołem to albo bębenek albo łożyskowanie piasty. Ale możesz jeszcze zdjąć łańcuch z korby (nie musisz rozkuwać) i zobaczyć czy korba kręci się swobodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krawcowy Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam Chciałbym się podczepić pod temat terkotania. Na biegach 3x4 i 3x5 przerzutka przeskakuje, tak jakby spadała niżej. Czy to wygląda na zajechany napęd? Rower dostałem sporo lat temu i jest to jakiś Arkus z marketu. Na tyle jest wolnobieg + przerzutka noname. Chciałbym doprowadzić rower do możliwości normalnej jazdy przez jeszcze sezon lub dwa. Czy opłaca się wymieniać koło + kaseta + przerzutka czy może nowy wolnobieg + przerzutka? Dodam jeszcze, że wolnobieg podczas kręcenia się koła rusza się na boki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodnik88 Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Witam Chciałbym się podczepić pod temat terkotania. Na biegach 3x4 i 3x5 przerzutka przeskakuje, tak jakby spadała niżej. Czy to wygląda na zajechany napęd? Rower dostałem sporo lat temu i jest to jakiś Arkus z marketu. Na tyle jest wolnobieg + przerzutka noname. Chciałbym doprowadzić rower do możliwości normalnej jazdy przez jeszcze sezon lub dwa. Czy opłaca się wymieniać koło + kaseta + przerzutka czy może nowy wolnobieg + przerzutka? Dodam jeszcze, że wolnobieg podczas kręcenia się koła rusza się na boki. Pozdrawiam Jeśli wolnobieg "rusza się" to możliwe, że kuleczki uciekły i zapadki nie łapią. A jeśli ten luz jest nie wielki i przeskakuje to czas wymiany. Luz też może być spowodowany odkręceniem się wolnobiegu od piasty. ----------------------------------------------------------------------------- Ja również podepnę się pod temat. Mam napęd który przejechał niewiele ponad 1500/1700 km. Łańcuch na odległości 10 ogniw ma 255 mm czyli 0,1 mm na ogniwo. Kaseta jest w niezłym stanie. Problem: napęd przeskakuje nawet na 2 z tyłu, która jest okazjonalnie używana, ale tylko gdy stoję na pedałach i podjeżdżam. Ostatnio wymieniłem tylną przerzutkę i dopiero wtedy to zauważyłem. Pytanie jaki wpływ może mieć na przeskok łańcucha wymiana przerzutki (kółeczka przerzutki są w dobrym stanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianste1 Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 jEST TO WINA KASETY TEŻ TAK MIAŁEM. póżniej jak tak jeździłem to wogóle pedałowałem a koło sie nie kręciło i stałem w miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.