Skocz do zawartości

[naped] strzela

bialy_zabrze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się podczepić pod temat terkotania. Na biegach 3x4 i 3x5 przerzutka przeskakuje, tak jakby spadała niżej. Czy to wygląda na zajechany napęd? Rower dostałem sporo lat temu i jest to jakiś Arkus z marketu. Na tyle jest wolnobieg + przerzutka noname. Chciałbym doprowadzić rower do możliwości normalnej jazdy przez jeszcze sezon lub dwa. Czy opłaca się wymieniać koło + kaseta + przerzutka czy może nowy wolnobieg + przerzutka? Dodam jeszcze, że wolnobieg podczas kręcenia się koła rusza się na boki.

Pozdrawiam

Witam

Chciałbym się podczepić pod temat terkotania. Na biegach 3x4 i 3x5 przerzutka przeskakuje, tak jakby spadała niżej. Czy to wygląda na zajechany napęd? Rower dostałem sporo lat temu i jest to jakiś Arkus z marketu. Na tyle jest wolnobieg + przerzutka noname. Chciałbym doprowadzić rower do możliwości normalnej jazdy przez jeszcze sezon lub dwa. Czy opłaca się wymieniać koło + kaseta + przerzutka czy może nowy wolnobieg + przerzutka? Dodam jeszcze, że wolnobieg podczas kręcenia się koła rusza się na boki.

Pozdrawiam

Jeśli wolnobieg "rusza się" to możliwe, że kuleczki uciekły i zapadki nie łapią. A jeśli ten luz jest nie wielki i przeskakuje to czas wymiany.

Luz też może być spowodowany odkręceniem się wolnobiegu od piasty.

-----------------------------------------------------------------------------

Ja również podepnę się pod temat.

Mam napęd który przejechał niewiele ponad 1500/1700 km. Łańcuch na odległości 10 ogniw ma 255 mm czyli 0,1 mm na ogniwo. Kaseta jest w niezłym stanie.

Problem: napęd przeskakuje nawet na 2 z tyłu, która jest okazjonalnie używana, ale tylko gdy stoję na pedałach i podjeżdżam.

Ostatnio wymieniłem tylną przerzutkę i dopiero wtedy to zauważyłem.

Pytanie jaki wpływ może mieć na przeskok łańcucha wymiana przerzutki (kółeczka przerzutki są w dobrym stanie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...