Skocz do zawartości

[naped] strzela

bialy_zabrze

Rekomendowane odpowiedzi

:angry2:Witam, mam pewny problem:

Jade dzisiaj rowerem ( przelozenie 3x7 ) po asfalcie i w pewnym momencie depnalem mocniej na pedaly by przyspieszyc, w tym momencie cos strzelalo a lancuch spadl na nizsze przelozenia. Problem powtarza sie zawsze gdy depne mocniej na pedaly... gdy krece pedali w tyl czasem napwed jakby sie zacina a czasem jest ok... nie mam pojecia co to moze byc i czego to wina... moze suport, kaseta, lancuch, zle wyregulowane przezutki?

A mi wydaje sie że może to być spowodnowane luzami przerzutki, która przy wiekszy obciązeniach już jie wytrzymuje przez co łancuch wskakuje na większa zebatke. Jeżeli przerzutka jest nowa to równie dobrze może to być minimalne nie doregulowanie przerzutki.

POZdrawiam

najpierw sprawdz czy łańcuch nie jest już tak rozciagnięty że przeskakuje po ząbkach na kasecie

Najprostszym sposobem na sprawdzenie (jeżeli nie masz specjalnego przyrządu do mierzenie) jest wrzucenie największych zębatek z tyłu i z przodu (tak jak na zdjęciu) ramie tylnej przerzutki powinno sie wyciągnąc praktycznie do granic jej możliwości jak jest inaczej to proponuje zastanowi się nad wymianą łańcucha.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e79b18e339f63b20

Siema. Podepnę się pod temat bo też mam podobny problem. Jak mocniej depnę na przełożeniu 3x8 [najwyższym] (tylko na tym - wszystkie inne działaja bez zarzutu) dzieje się coś w rodzaju przeskoku ale łańcuch zostaje cały czas na tej samej zębatce (tak jakby przeskoczył kilka zębów naraz :/) . Rozciągnięcie wykluczam - cały napęd jest nowy, włącznie z przerzutką, wszystko dobrze wyregulowane. Miał ktoś coś podobnego?

Siema. Podepnę się pod temat bo też mam podobny problem. Jak mocniej depnę na przełożeniu 3x8 [najwyższym] (tylko na tym - wszystkie inne działaja bez zarzutu) dzieje się coś w rodzaju przeskoku ale łańcuch zostaje cały czas na tej samej zębatce (tak jakby przeskoczył kilka zębów naraz :/) . Rozciągnięcie wykluczam - cały napęd jest nowy, włącznie z przerzutką, wszystko dobrze wyregulowane. Miał ktoś coś podobnego?

chyba kiepskiej jakosci masz ten naped:) ew za luzny lancuch badz komponenty roznych firm lub odstajacych klas :) napisz jakie masz czesci

:angry2:Witam, mam pewny problem:

Jade dzisiaj rowerem ( przelozenie 3x7 ) po asfalcie i w pewnym momencie depnalem mocniej na pedaly by przyspieszyc, w tym momencie cos strzelalo a lancuch spadl na nizsze przelozenia. Problem powtarza sie zawsze gdy depne mocniej na pedaly... gdy krece pedali w tyl czasem napwed jakby sie zacina a czasem jest ok... nie mam pojecia co to moze byc i czego to wina... moze suport, kaseta, lancuch, zle wyregulowane przezutki?

rozciagniety lancuch badz slaba sprezyna przerzutki ale raczej to 2, no chyba ze kaseta jest zajechana to moze byc przez nia:)

chyba kiepskiej jakosci masz ten naped:) ew za luzny lancuch badz komponenty roznych firm lub odstajacych klas :) napisz jakie masz czesci

Kaseta sram 5.0, łańcuch Sram PC58, przerzutka Sram X7 + triggery Sram X7. Szczyt marzeń to nie jest ale chyba nie powinien świrować :D Może to być coś nie tak z bębenkiem piasty np.? (novatec)

najprawdopodobniej to jest łańcuch sztywny, sprawdź(w rekach) czy któreś z ogniw w łańcuchu nie jest sztywne jeśli jest to rozruszaj rozciągnij nasmaruj jeśli nie to nie wiem

Witam serdecznie u mnie od kilku dni wytepuje taki sam problem jak u Paveu-a a mianowicie przy przeluzeniu  3X9 (najwiekszy blat z przodu najmniejszy z tylu) lancuch dostaje krecka przeskakuje na zebatce po kilka zebow, ale pozostaje ciagle naniej, naped jest systematycznie konserwowany i zadbany w jego sklad wchodzi kaseta XT, lancuch z zlota spinka srama rowniez XT, oraz przezutka XT dodam ze wczesniej taki problem nie wystepowal a przebieg to ok 2500km, czekam na wasze rady poniewaz na innych przelozeniach wszystko chodzi jak w zegarku, pozdrawiam HubiiDubii

najprawdopodobniej to jest łańcuch sztywny, sprawdź(w rekach) czy któreś z ogniw w łańcuchu nie jest sztywne jeśli jest to rozruszaj rozciągnij nasmaruj jeśli nie to nie wiem

Niestety to nie to, wygląda na to że z łańcuchem wszystko w porządku.

Hej, podczepie sie pod temacik :) Mam novatec'a D D 362 SB czyli tylni novatec 4 lozyska maszynoweczki z mocowaniem na tarcze. Ostatnio zaczal mi strzelac. Chlopaki w sklepie powiedzieli ze bebenek nie lapie zawsze (pod obciazeniem oczywiscie). Dodali ze albo sie ulozy..czyli musi sie dotrzec...albo piasta do zmiany. Ktos ma/mial ta piaste i moze sie wypowiedziec? Zal mi oddawac kolko bo niby gwarancja jest (z 500km zrobilem) ale bede bez kolka -> roweru :|

• 2 lata później...

Cześć mam pewien problem gdy jade na 2:4 (2 przód 4 tył) to jak pedałuje to łancuch staje i zaraz potem rusza znowu...wiecie co to może być? Byłem w sklepie i "znawcy" powiedzieli no co...popsute...to od razy wyszedłem z tego sklepu bo nawet nie wiedzieli czy się coś połamało... jestem początkującym więc jeszcze niezdarnie poruszam się w częściach i naprawie roweru więc proszę o pomoc...

Witam,

Podłącze się do tematu, mianowicie mam problem z napędem. Gdy musze mocniej wcisnąć w pedały pojawia sie zgrzytnięcie ze strony napędu. Korby to nowe alivio na kwadrat ujeżdzam je od początku sezonu. Suport i kaseta i łańcuch również nowe. Czy alivio mają jakąś wadę wrodzoną ze strzelają? Generalnie nie moge zlokalizować źródła tych strzałów. Może ktoś mial podobny problem? Nie jest to odgłos jakby coś sie tarło, łancuch tez się nie blokuje. Tak jakby korby skrzypiały.

Przy okazji : muszę wymienić przerzutke na tyl. Obecnie mam jakies shimano przedpotopowe. Czy sram 5.0 + grip x-5 z allegro to dobra opcja?

Podaje link : LINK

no po prostu jak by mi ktoś włożył patyk w łańcuch i nie mogę jechać później jak mocniej kopne to może z 5 obrotów i znów stoi...jest to troszkę denerwujące.

Nie powiedziałeś czy jak kręcisz do tyłu jest to samo, a to dość ważne i do tego, czy jak łańcuch stanie to czy koło kręci się dalej swobodnie. Jeśli tak to wygląda na problem z łożyskowanie bębenka / wolnobiegu.

Witam,

Podłącze się do tematu, mianowicie mam problem z napędem. Gdy musze mocniej wcisnąć w pedały pojawia sie zgrzytnięcie ze strony napędu. Korby to nowe alivio na kwadrat ujeżdzam je od początku sezonu. Suport i kaseta i łańcuch również nowe. Czy alivio mają jakąś wadę wrodzoną ze strzelają? Generalnie nie moge zlokalizować źródła tych strzałów. Może ktoś mial podobny problem? Nie jest to odgłos jakby coś sie tarło, łancuch tez się nie blokuje. Tak jakby korby skrzypiały.

Przy okazji : muszę wymienić przerzutke na tyl. Obecnie mam jakies shimano przedpotopowe. Czy sram 5.0 + grip x-5 z allegro to dobra opcja?

Podaje link : LINK

Możliwe przyczyny:

- niedokręcony suport

- niedokręcona korba

- niedokręcone zębatki w korbie

- brud między mufą a suportem

- brud pomiędzy kasetą a bębenkiem

- brudny łańcuch

- nienasmarowany łańcuch

- luz w tylnej piaście

- niedokręcone pedały

Z innych mniej związanych, choć też możliwych:

- brud między ramą a sztycą

- luz w sterach

- brud w sterach

- jeśli rama z zawieszeniem brud lub inny problem w punktach obrotu

Generalnie współczuje, bo trzeszczenie / strzelanie ogólnie doprowadza do szału, a ciężko je znaleźć i usunąć. Eliminuj po kolei pojedynczo możliwe przyczyny, a znajdziesz tą właściwą. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...