necross Napisano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Juz od dluzszego czasu slysze ze jazda na rowerze wplywa negatywnie na wyskok dosiezny. Martwi mnie to bo trenuje siatkowke od dlugiego czasu i postanowilem wzmocnic moje nogi i poprawic wyskok przed nastepnym sezonem. Podobno jazda na rowerze rozwija calkiem inne partie miesni niz te odpowiedzialne przy wyskoku. Ponadto w wyniku pedalowania miesnie i sciegna nie sa rozdziagane do konca co powoduje ich skrocenie. Opinie te zaszlyszalem od znajomych i z forow ale nie wiem na ile jest w nich prawdy. Podejrzewam ze uzywanie pedalow SPD zwieksza liczbe uzywanych miesni wiec to tez trzeba miec na uwadze. Co wy o tym sadzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Każda dyscyplina sportowa rozwija zupełnie inne partie mięśni. Także jeżdżąc na rowerze rozwijsz określoną partie mięśni, zaniedbując tym samym te potrzebne w innej dyscyplinie. Także osoba która jest wysportowana i uprawia np kolarstwo, zagra w siatkówkę albo pojdzie na basen to na drugi dzień będzie miała zakwasy tych partii mięśni które nie sa zbytnio używane podczas jazdy rowerem. Jeżeli chcesz poprawić wyskok to powinieneś stosować dodatkowo ćwiczenia które pozwolą to osiągnąć. Ale jazda rowerem sama w sobie nie powinna wpłynąc negatywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 jak sie nie myle, jazda na stojaco poprawiła by wyskok Ale wez sobie jezdzij na stojąco, a dajże spokoj A jazda na pewno nie wplynie negatywnie na wyskok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Hm.. powiem tak osobiście z roku na rok w dal skacze coraz blizej, ale mam okazje czesto grac w siatkówke i tak sie składa, że to moja ulubiona gra zespołowa Z moich obserwacji wynika ze wyskakuje coraz wyzej.. kiedys problemem było wyciągniecie łokci ponad siatke a teraz juz bez problemu tak robie. Rower na pewno przeszkadza w byciu sprinterem bo sie skraca krok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Znajdź na forum użytkownika o nicku Quibo. Kiedyś się bardziej udzielał, teraz chyba przeniósł się gdzie indziej, ale to był najbardziej doświadczony w tych sprawach człowiek na forum. Zresztą zdrowie sportowców to chyba był kierunek jego studiów jakiś a teraz chyba pracuje w zawodzie (nie jestem pewien ale tak mi się wydaje). Jego opinia powinna być dla ciebie na wagę złota;) PS: nie lubie siatkówki:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Niepełny przysiad ,tzn taki ze kucasz do linii powyżej bioder (płytko ) pomaga w wyskoku ,wiem bo kolega gra w siatke i to cwiczy .Możesz to dołaczyc do swojego zestawu i moze pomoże . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 kolarstwo bez watpienia wzmacnia nogi. jezeli dolozysz do tego cwiczenia uzupelniajace z pewnoscia wyskok ci sie poprawi. kiedys wykonywalem te cwiczenia. http://www.sciaga.pl/tekst/30206-31-trenin...karzy_siatkarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_1990 Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 A jaki jest wpływ kolarstwa na biegi długodystansowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 W mojej ocenie chyba nie ma wielkiego wplywu, mozesz od czasu do czasu zastosowac jakis trening wytrzymalosciowy dla odmiany, ale zaangażujesz w to inne rodzaje miesni, a forma układu oddechowego i krwionosnego sie pewnie nie poprawi bardziej niz przy treningu biegowym. Chyba ze chciałbys zbudowac baze wytrzymałosciowa na nadchodzacy sezon, wtedy na pewno lepiej bylo by zacząc od pedałowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Z doświadczenia wiem, że jeśli ktoś dużo i często kręci wyskok automatycznie spada, nawet przy dużym treningu gdzie nakład jest właśnie na partie pracujące przy wyskoku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybula Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Kwestia jest taka (wedlug mnie) ze podczas pedalowania nogi pracuja razcej powoli w porownaniu do dynamicznego wyskoku siatkarskiego. Faktycznie jesli czesto i dlugo jezdzisz na rowerze zaniedbujac cwiczenia "wyskokowe" to moze sie on pogorszyc. Poporstu przyzwyczajasz nogi do pracy niedynamicznej. Np ja codziennie w tygoniu jezdze okolo 50km a w wekendy ponad 100 jak mam czas. Wynik z tego taki z podczas startow na 60m w szkole beznadziejnie sie wybijam, nie ruszam sie tez dynamicznie. A moj kolega, ktory trenuje tenisa, gdzie dynamika miesni to podstawa, jak gdzies wystartuje to od razu znika za horyzontem . PS: calkiem lubie siatkowke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.