detonator Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 tobike, dobrze, że przetestowałeś to na sobie Ja u siebie zastosuje ŁT, bo uszczelki i tak mi lekko puszczają, więc tak, czy inaczej będę je wymieniał, a przy okazji sam sprawdzę wpływ ŁT na uszczelki. Cytuj
Adrianox360 Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 tak więc co polecasz zamiast łt. Na razie przebieg 1000km więc tylko wymiana olejów i smar stały na uszczelki. Tylko jaki? Cytuj
eloo Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 coś takiego świetnie się sprawdza http://bdc-bike.pl/czesci/?idArticle=325 Cytuj
detonator Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 To co poleca kolega eloo, jak najbardziej, bo znajomy też stosuje ten smar i zachwala go ogromnie. Ja ze swojej strony, poleca tego Motorexa. Dla mnie dobry, aczkolwiek nic innego nie stosowałem. Zakup takiego smaru wydaje mi się opłacalny, bo starcza na długo. Drugi rok nim smaruje, a zostało jeszcze pół tubki Cytuj
zbrozin Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 Ja daję Judy Butter i też nie mogę narzekać: http://www.synkros.pl/product-pol-1280-Smar-wysokiej-jakosci-do-amortyzatorow-SRAM-PIT-STOP-Judy-Butter.html Cytuj
enduroriderPL Napisano 8 Października 2011 Napisano 8 Października 2011 Łt na ślizgi, smar silikowny na uszczelki, do tego brunox i jest bardzo dobrze. W tej chwili praktycznie nie kupuje smarów z nazwą zawierającą "rowerowy" bo szkoda mi przepłacać. Uważam, że bebechów amor ŁT 43 jest w zupełności wystarczający. Cytuj
jakub1967 Napisano 24 Października 2011 Napisano 24 Października 2011 Na Rebie RL 2011 jeżdżę od roku. Odnośnie regulacji amorka, to mogę podzielić się kilkoma spostrzeżeniami. Po pierwsze jak każdy wie wszystko zależy od wagi bickera, ja ważę ok. 100 kg. Zabawę z Rebą rozpoczynałem od jazdy na sztywniaku Kona Caldera. I tu pierwsza uwaga amorek w ustawieniu fabrycznym na 100 mm skoku jest niższy od standardowego Marcocha jaki był w rowerze (spora różnica!). Ciśnienia były w okolicach 100 Psi i było nieźle, ale po przerzuceniu go do fulla okazało się, że wysokość i tłumienie to porażka. Widelec przestawiłem na 120 mm (w każdym można to zrobić i generalnie bardzo to polecam) poprzednie ciśnienia okazały się po pierwszej jeździe beznadziejne. Obecnie mam 130 + 130 i jest duuuużo lepiej. Generalnie polecam amortyzator ustawić na wyższe ciśnienia i wyższy skok, wydaje się wtedy bardziej uniwersalny na różne warunki terenowe. Mało buja i przy ostrzejszych jazdach daje poczucie przyczepności. Mam inny problem z tym amorem i może ktoś z Was coś by doradził - blokuje mi się PopLock. Zablokowana manetka po zwolnieniu przyciskiem odblokowania nie chce powrócić do pozycji pierwotnej. Wymieniałem już kilka razy linkę, pancerzyk, czyściłem, smarowałem i dokonywałem niekończących się regulacji .....i nic. Pierwsze dwa użycia są ok, a potem znowu to samo. Mam wrażenie, że brak odpowiedniej siły sprężyny powrotnej. Czy macie jakieś pomysły jak to wyeliminować? Cytuj
eloo Napisano 24 Października 2011 Napisano 24 Października 2011 możesz nakręcić sprężynę o jeszcze jeden obrót Cytuj
tobike Napisano 24 Października 2011 Napisano 24 Października 2011 u mnie w tym samym modelu RL mam tak samo wystarczy poderwać lekko koło i blokada wraca do właściwego położenia, jak chcesz się tego pozbyć to trzeba grzebać w tłumiku Cytuj
mixchris Napisano 25 Października 2011 Napisano 25 Października 2011 Proponuje zajrzeć do instrukcji rozebrać blokadę, przesmarować i wszystko powinno być OK http://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/2011-reba-technical-manual.pdf Cytuj
skydancer Napisano 8 Listopada 2011 Napisano 8 Listopada 2011 Jak ustawiacie SAG to najpierw pompujecie komory + i - (np. obie po 100 psi) i potem bawicie się zmianą ciśnienia żeby osiągnąć odpowiedni SAG? Cytuj
Gość Napisano 8 Listopada 2011 Napisano 8 Listopada 2011 ŁT z tego co wiem nie zawiera litu, więc ja bym go dał an te uszczelki Ogólnie przyjęło się, żeby na gumowe uszczelnienia ( bardziej chodzi o o-ringi ) nie dawać smarów zawierających lit i grafit. A kto napisal, ze ŁT nie zawiera litu??? Przeciez ona ma taki zageszczacz - http://www.fazi-smary.com.pl/podzial.html Cytuj
andi333 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Zrobiłem dziś serwis reby SL2008 i nie działa blokada co może być przyczyną ? Cytuj
kosa23 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Odwrotnie włożony tłumik, zdjęta sprężyna w tłumiku, uszkodzona uszczelka między komorą pozytywną a negatywną albo problem z manetką lub mocowaniem linki. A tak w ogóle, temat jest wyczerpany chyba Cytuj
eloo Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 za mało oleju albo źle złożyłeś tłumik - są dwie możliwości włożenia trzpienia blokady. Ewentualnie floodgate ustawiłeś na minimum Cytuj
andi333 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 za mało oleju albo źle złożyłeś tłumik - są dwie możliwości włożenia trzpienia blokady. Ewentualnie floodgate ustawiłeś na minimum Flodgata nie ruszałem tłumika nie rozbierałem,oringi nówki,manetka sprawna mocowanie linki też . Cytuj
andi333 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Nie działa w żaden sposób nie blokuje amora,przed wymianą oleju wszystko było ok. Cytuj
eloo Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 a sprawdź czy jak zaciągniesz blokadę manetką to możesz jeszcze ręcznie dokręcić kapsel na goleni Cytuj
andi333 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Nie nie mogę,oleju w tłumiku też nie jest za mało. Cytuj
kosa23 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Tak właściwie, to jak wymieniłeś olej, skoro nie wyjmowałeś tłumika? Stawiam na uszczelkę na dole tłumika, albo uchwyt linki jest założony tak, że nie obraca się tyle, ile powinien. http://all-mountain.pl/zdjecia/g25/imagepages/image5.html Uszczelka pierwsza od lewej. Cytuj
andi333 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Tłumik wyciągałem wymieniłem oba oringi ale nie rozbierałem bo nie było potrzeby. Cytuj
kosa23 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Może nie nasmarowałeś uszczelki albo trafiłeś uszkodzoną. Cytuj
andi333 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Rozbiorę jeszcze raz i zobaczę o co kaman. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi