Sel Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Hmm.. olej mam w komorze mam taki jak w tłumiku czyli 5W. Jak zauważyć porysowany teflon ? Po prostu rysy ? Spróbuję jutro dolać 5-10cc do pozytywnej 5W motula, zobaczymy czy pomoże Cytuj
browar Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Spójrz do środka goleni pod światło-jeżeli są jakieś zarysowania to będzie je widać. 5W to za mało-co najmniej 15(manual RS zaleca Red Rum-ten ma chyba 40W)I nie więcej niż 5 ccm-powietrze się jeszcze musi zmieścić Cytuj
Sel Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 (edytowane) A to pierwsze słyszę żeby RedRum miał aż 40W Dziwne jedynie że pomimo tego że znajdował się tam olej 5W przez 500km nie doszło do rozszczelnienia - może go "gdzieś" ubyło ? Edytowane 10 Września 2010 przez Sel Cytuj
browar Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 40W to twierdzenie różnych serwisów,w tym z Harfy.jak na moje oko to niebieski olej Foxa jest jeszcze bardziej gęsty. A oleum z komory nie "gdzieś"ubyło tylko chlupie sobie pod tłokiem w negatywnej Cytuj
Sel Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 W sumie też racja Chyba się szarpnę na Foxa Float Fluid w małej tubce jak dostanę albo kupię 20W jakiegoś motula. Cytuj
browar Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Poszukaj w sklepach motocyklowych-widziałem gdzieś 30W do amortyzatorów-będzie taniej. W Cult-Biku olej Foxa kosztuje 77 zł za 245 ml(butelka) albo 16 zł za 5 ml(opakowanie jak szampon do włosów na jeden raz). Cytuj
Sel Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Dziwi mnie tylko że manual podaję dokładnie 15W O redrumie nic nie wspomina. Cytuj
Sel Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 http://www.youtube.com/user/SRAMtech#p/u/23/W6Mm7r-Pc0g 2:23 - do not scratch the seal head - chodzi mu o oring w tym miejscu ? Cytuj
enduroriderPL Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Dziwi mnie tylko że manual podaję dokładnie 15W O redrumie nic nie wspomina. Bo gdyby mówili o redrumie to byłoby pytanie czemu nie dają go na pierwszy montaż a nie dają bo jest droższy od oleju zapewne Mam RR i polecam jako najsupszejsze smarowidło do bebechów widelca jakiego używałem. Jest naprawde wart swojej nazistowskiej ceny. Cytuj
Sel Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Teraz mam inny problem Goleń górną mam porysowaną Opisałem to w innym temacie. A apropo Red Ruma zadzwonię może do serwisu z którym jestem zaznajomiony i odkupie pare(naście) ml Red Ruma o ile będą mieli Cytuj
browar Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 To by się zgadzało-w obu Rebach jakie mam nie stwierdziłem przy pierwszej rozbiórce śladów żadnego czerwonego oleju.Pewnie za drogi-450 ml prawie stówe Co do rys na goleniach to można spróbować je najpierw wypełnić jakąś żywicą epoksydową,potem papier ścierny(może gradacja 1200 albo drobniejszy)i na koniec polerowanie tego miejsca. Cytuj
enduroriderPL Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Co do rys na goleniach to można spróbować je najpierw wypełnić jakąś żywicą epoksydową,potem papier ścierny(może gradacja 1200 albo drobniejszy)i na koniec polerowanie tego miejsca. Chester molecural to firma, która ma w ofercie róznce cuda i zapewne dałoby sie coś dobra do tego. Jakkolwiek idea jest słuszna to nie wiem czy da rade wypełnić ubytek tak żeby wyrównać powierzchnię a następnie uzyskać odpowiednią gładkość co by uszczelek nie szarpać. Temat przykry ale ciekawy Cytuj
goldbloom Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Powiedzcie, w której instrukcji jest o Red Rumie? Znalazłem info o tym, że jest zamiennik, a właściwie to samo w innym opakowaniu. http://www.cyclingforums.com/archive/index.php/t-25870.html Cytuj
enduroriderPL Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 goldbloom to jeszcze mi powiedz gdzie ten zamiennik można kupić w PL. Wiem o tym, ze to jest podrasowane Torco tak aby nie gęstniało w chłody. Już nie pamiętam w ktorym rocznikowo maualu było o RR napisane. Kupiłem go pomimo koszmarnej ceny i jestem zadowolony. To nie jest olej jako taki tylko taki smaro/olej i lejącej się acz stałej konsystencji. U mnie na stronie starałem się na zdjęciu złapać ten motyw Mozesz spokojnie lać olej jeżeli nie masz RR i też bedzie ok. RS nie zmusza do stosowania RR bo to jest drogi środek. Do tej pory nie spotkałem osoby, która po kupnie byłaby niezadowolona z jego działania. Kwestie ceny pomijam milczeniem Cytuj
Sel Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 (edytowane) Chester molecural to firma, która ma w ofercie róznce cuda i zapewne dałoby sie coś dobra do tego. Jakkolwiek idea jest słuszna to nie wiem czy da rade wypełnić ubytek tak żeby wyrównać powierzchnię a następnie uzyskać odpowiednią gładkość co by uszczelek nie szarpać. Temat przykry ale ciekawy Szkopuł w tym że powierzchnia jest gładka pod palcem, tylko czuć wgłębienia ale żadnych "zadziorów". http://www.chester.com.pl/POL/produkty/Kompozyty_epoksydowometaliczne/5/Chester_Metal_Slide_F/26/ "odbudowa powierzchni uszczelniających współpracujących z oringami" ciekawe - ale cena powala, 800zł za 1kg >.<, ciekawe czy w mniejszych ilościach mają Edytowane 11 Września 2010 przez Sel Cytuj
goldbloom Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 goldbloom to jeszcze mi powiedz gdzie ten zamiennik można kupić w PL Nie mam bladego pojęcia. W ogóle pierwszy raz słyszę o tym Red Rumie, chciałbym się więc jak najwięcej dowiedzieć, skoro jest to aż tak dobre. Ciekawe czy nadal umieszczają to w manualach, a jeśli nie, to dlaczego? Jednak może da się dotrzeć do zamiennika Torco na tej samej zasadzie, wg której ja znalazłem Torco? Cytuj
enduroriderPL Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 (edytowane) @Sel popuszcza Ci olej spod uszczelki? Najlepiej napisz do Chestera to Ci podpowiedzą, ale z tego co pamiętam to sam proces naprawy takich powłok był dosyć skomplikowany ale ręki sobie za to uciąć nie dam @goldbloom o RR jest w sieci wystarczająco napisane. Szukaj w manualu ZDJĘĆ gdzie widać bulte RR. Napisałem Ci wyżej, że moim zdaniem to jest kwestia CENY oraz tego, że "producent znowu każe nam kupować jakiś inny środek! To kij mu w oko". Jak fizycznie kupisz Torco to się pochwal czy to udało Ci się tej sztuki dokonać w PL. Edytowane 11 Września 2010 przez enduroriderPL Cytuj
browar Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Chyba ze dwa lata temu interesowałem się zamiennikiem Red Ruma od Torco i okazało się że ten zamiennik wcale nie jest tańszy od oryginału,do tego dochodził problem z dostępnością.Za to z kupnem Red Ruma problemu nie ma(poza ceną). Co do goleni to okolicach Warszawy znalazłem firmę,która robi powłoki teflonowe.Pewnie by to zrobili,gdyby rysy były na zewnątrz a nie w środku.Stara warstwa jest piaskowana i na aluminium nakłada się nową.Cały pic polega na tym,że nowa warstwa jest nakładana...pistoletem.Właściciel firmy stwierdził,że w tym układzie daje 90% szansy,że operacja się nie uda(spróbujcie wsadzić ten pistolet do goleni).Jednak mimo wszystko zawiozę golenie do niego i niech próbuje,gorzej już nie bedzie. Cytuj
enduroriderPL Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 browar słyszałem o podobnej firmie, ale nie sądziłem że ona jest w pobliżu Jak wrócisz to daj mi znać namiary na priv - nigdy nie wiadomo co sie moze przydać Co do RR to ja olalem zamiennik/oryginał wlasnie ze względu na całe to bujanie sie kupowaniem za granica etc. RR uzywa się tak mało, że starcza na bardzo długo więc nie ma sensu rzeźbić w klocku. Cytuj
goldbloom Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 to jeszcze mi powiedz gdzie ten zamiennik można kupić w PL Przeczytaj jeszcze raz co napisałem Cytuj
enduroriderPL Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Przeczytaj jeszcze raz co napisałem Ja WIEM, że to można kupić, ale mnie interesuje gdzie w PL bo ściąganie tego USiA to strata czasu i kasy. Cytuj
Sel Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 (edytowane) Jutro skocze zrobic 25-30km i zobacze czy ucieka powietrze/olej A co myślicie o lakierze do paznokci ? ;x Już to nie raz mi się przewinęło na zagranicznych forach. Edytowane 11 Września 2010 przez Sel Cytuj
goldbloom Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Przecież mi chodzi tylko o znalezienie zamiennika dla tego. I więcej info nt stosowania. "o RR jest w sieci wystarczająco napisane. Szukaj w manualu ZDJĘĆ gdzie widać bulte RR" - dobre sobie... Cytuj
browar Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Nie prościej zamiast szukać zamiennika kupić butelkę RR do spółki z kimś?Taka ilość starczy na kilka sezonów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi