Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ok, dzięki, czy jest są jakieś różnice w pracy gdybyśmy porównali dwa wcześniej wymienione amortyzatory, oczywiście poza wagą - jak sądzisz ? 

Jeszcze jedno, jak wygląda regulacja flodgate  w rebie rl 29er 2012, fotka tłumika w zał. 

post-102522-0-14808200-1471766708_thumb.jpg

post-102522-0-38102400-1471768644_thumb.jpg

Edytowane przez Kristofer37
Napisano

Dobierz co ma blizsze cSt i tyle i tak roznicy w jakosci nie odczujesz.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Po prostu jak to wyjmiesz, to bedziesz mial solo air i to w doslownym tego slowa znaczeniu. Nie posiadasz tu nic, czym mozesz zmienic skok. Mozesz wyjac ewentualnie te stozkowa gumke, ale zwiekszysz skok o okolo 1.5cm, czy tam 12mm..., ale bedzie Ci dosc silno tukal przy odbijaniu. Mozna to zminimalizowac regulujac DA, precyzujac negatywna i dokladajac zamiast tej gumki jakas plaska uszczelke  o grubosci 3-4mm.

Analogicznie jak tu - http://emtb.pl/forumo/showthread.php?tid=7274 

Napisano

Warto wspomnieć, że podawany przez RS cały maksymalny skok (np 100 mm) jest mierzony od zawsze nie od końca uszczelki kurzowej tylko od górnego rantu goleni dolnych (miejsce styku uszczelki kurzowej z goleniami od zewnątrz).

Napisano (edytowane)

A jak się ma skok Reby Solo Air 100 mm do skoku Fox-a 32 100 mm? Czy wersje step-cast mają mniejszy efektywny skok?

Edytowane przez MD11
Napisano

Tak na marginesie ale w temacie: kupiona kilkanaście dni temu na niemieckim eBay'u nowa Reba 27,5'' po otwarciu dolnych lag wykapało dosłownie kilka (!) kropel oleju ! Sucho jak na Saharze ! Dostała po 10ml do każdej lagi i dopiero teraz zacznie jeździć w nowym rowerze.

Napisano

Ja jak to czytam to trochę zdziwiony jestem, ponieważ co trafia mi się rower z nową Reba to ma prawidłowa ilość oleju i jest nasmarowana. Fakt -jest to dość nieczęsto ponieważ nie jestem serwisantem tylko robie znajomym. Widocznie takie mam szczęście. Puklus , do jasełek juz niedaleko.

Napisano

Ostatnio "nastraszyłem" kumpla że bez serwisu "0" się nie obejdzie, więc przyjechał swoim, nowym pachnącym Canyonem na Rebie (rocznik 2015). Rozkręcamy, a tam wycieka piękny, czyściutki olej w okolicach ilości książkowych :) Dobra zmiana  :teehee:  :icon_question:

• Mod Team
Napisano

Shotgun, tu chodzi o model niemal z podła wyjęty, taki którego koś se już ma, może być po serwisie zerowym :P A wtedy płyny ustrojowe zazwyczaj są optymalnie zalane.

Napisano

co trafia mi się rower z nową Reba to ma prawidłowa ilość oleju i jest nasmarowana

Właśnie - być może problem dotyczy tylko wersji box-owych ? Ale jeśli tak to dlaczego ? 

BTW - smaru na kurzowych też prawie nie było. Dołożyłem uczciwie Rock'nRolla jak "książka pisze".

Napisano

Raczej zależy od tego kto to składał, w końcu robią to ludzie, a nie maszyny. Jak to bywa z czynnikiem ludzkim - znajdzie się taki co Ci dowali w nadmiarze i taki co zrobi na odwal. A akurat w rebach gdzie książkowa ilość oleju jest śmiesznie mała wystarczy że jeden wlał 4ml, inny 6ml i już różnica jest ogromna. Jak sobie myślę o tych 5ml to mam wrażenie że tego nawet nie wystarczy żeby się rozprowadziło po całym wnętrzu :P.

Napisano

Jak sobie myślę o tych 5ml to mam wrażenie że tego nawet nie wystarczy żeby się rozprowadziło po całym wnętrzu .

Dokładnie, tyle co kot napłakał. Dlatego leje uczciwe 20ml :D