Skocz do zawartości

[korba] co wybrac do 8rzedowego lancucha ?

Mosznir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam obecnie korbę Shimano M341

jednak po 1000 km przez moją wagę (90kg) wykrzywiła się ona, chcę ją wymienić na lepszą która wytrzyma mój ciężar.

przyuważyłem korbę Dore Lx mc580, poczytałem opinie i wszystko spoko :) niby fajnie

jednak w specyfikacji jest ona przystosowana do 9 rzędowego łańcucha i nie wiem na ile to razem zadziała.

po wakacjach planuje wymianę kasety i łańcucha na 9 rzędowy, czy korba 2-3 tyś na 8 da radę z 9 ?

I jeszcze pytanko czy da radę zamontować tą korbę w domu samemu ( oczywiście mając klucze ), czy przy tej technologii łatwo coś skopać i lepiej zawieźć do serwisu ??

Pozdrawiam

Kiedyś w serwisie jak byłem młody, głupi i składałem rower dla brata pytałem się własnie o to i powiedziano mi że bedzie pracować ok, tylko łańcuch może spadać, ze względu na to że 8 biegowe łańuchy są szersze, pomimo to założyłem korbe LX HT, 8 biegowa kaseta i łancuch deore 8b. Wszystko bardzo dobrze chodziło. Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedzi, korbę kupiłem i jest OK

Jednak powstał mały problem.

Kupiłem zestaw kluczy do montażu i ten drugi klucz dokręcający tą końcową śrubę jest po pierwsze plastikowy

po drugie nie wiem czym go złapać ja używałem żabki, ale mimo wszystko ciężko było tym operować i po paru jazdach zauważyłem że śruba jest luźna, a tak być nie powinno. a jak Wy używaliście tego klucza ?

http://www.cyklotur.com/img/530/53024878_1.jpg

Chodzi o ten klucz powyżej, nie wiem czy za słabo dokręcam śrubę ? Ale jak próbuję mocniej to klucz się wyrabia bo jest z plastiku :/ ..

Pozdrawiam i czekam na pomoc:)

• 2 tygodnie później...

Już wszystko obczaiłem :) chociaż na początku z mojej winy miałem sporo problemów.

A korba rzeczywiście fajna, jedyne zastrzeżenia mam do tego iż łańcuch trochę za luźno na niej leży :D a przez to

trochę hałasuje przy jeździe, ale trudno ;)

Pozdrawiam i dzięki za odp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...