daniel0657 Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Cześć Niedawno założyłem nowy tarczowy hamulec na tył firmy shimano ale przy maxymalnie odkręconych śrubach tarcza ociera o klocki.Czego to jest wina ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcio Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Wyreguluj klocki oraz tarcze dobrze przykrec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Zaciśnij klamkę i wtedy przykręć mocno zacisk do adaptera. Wtedy u mnie (LX) też minimalnie ociera ale to tak że nie warto sobie zaprzątać głowy No chyba że go zapowietrzyłeś (cisnąłeś na przykład w klamkę zanim go założyłeś) to wtedy klocki mogą ułożyć się nierówno (ja tak miałem) co spowoduje ich bardzo szybkie zużycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel0657 Napisano 27 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 to jest hamulec mechaniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 i zapadła taka niezręczna cisza:P:P:P.... ogólnie to pan w serwisie powiedział mi kiedyś że hamulce tarczowe mają to do siebie że lubią sobie czasami poocierać...oczywiście o ile jest to delikatne, ledwo słyszalne dla ucha muskanie:) tak czy inaczej, jeżeli nie jest to jakieś tarcie które uniemożliwia jazdę i zatrzymuje wolno puszczone koło (gdy uniesiesz rower), to ja bym sie tym nie przejmował... co prawda z mechanikami nie miałem do czynienia ale moje hydrauliki miały tak 2 razy że ni stąd nagle zaczęły ocierać a potem wszystko było ok... nie wiem, pewnie to zależy od zimnej i rozgrzanej tarczy, wiadomo metal pod wpływem ciepła troszku zmienia objętość;/:D:P... pozdrowienia;)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 przy maxymalnie odkręconych śrubach tarcza ociera o klocki.Czego to jest wina ? Czyli najzwyczajniej w świecie nie wyregulowałeś położenia zacisku względem tarczy. Ewentualnie masz krzywą tarczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.