gawel Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Witam , od kilku dni nie moge sie uporac z wyregulowanie przedniej przerzutki lx, jak dam na mala tarcze ociera od wewnetrzna czesc wozka, ktos powie ok wykrec srubke (tak jest caly czas) ok popusc linke ! , i ok ale jezli zavardzo popuszcze wtedy nie wlazi na duza tarcze, badz ociera na przelozeniu 1;1 tym razem o zewn. czesc wozka, w tej chwili wlasnie tak mam za caly czas ociera , nie mam juz sily do tej przerzutki, do tego manetki :LX rf tam sa 3 skoki wiec nie mam mozliwosci manewru manetka ... boze, mialem srama gripy , stalowa korbe i takich cudow nie mialem a teraz porazka... korbe (LX) mam dobrze zalozona w sensie odleglosci od mufy... wiec nie wiem w czym lezy problem , bo musze doslownie w mm. ustawiac napiecie linki ;/ fachowcy pomozcie ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 swojego czasu miałem (o ile dobrze zrozumiałem) ten sam problem. Okazało się, że przerzutka (sram 3.0) była pod lekkim kątem w stosunku do korby. Sprawdź, poeksperymentuj - milimetrowe odchylenie skutecznie ogranicza zasięg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Właśnie też walcze z regulacją przedniego LX, powoli już mnie szlag trafia. Okazało się min. że proponowana odległość 1-3 mm między największym blatem a wodzikiem jest niemożliwa do uzyskania, ze względu na to, ze przy wchodzeniu na najwiekszy blat wewnetrzna część wodzika zaczepia o śrędnią (środkową) zębatke. Problem minął po uzyskaniu odległości w granicach 6-8mm. Więc może też u ciebie jest podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 27 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 hoho widze ze nie tylko ja mam ten problem kombinowaelm na rozne sposoby, przesuniecie przerzutki pod katem nie wiele, daje, poprostu pola manewru sie wyczerpaly jezli poluzjue sie linke, ustawi ja na dolna tarcze srubka jets oki, ale w momencie kiedy zaczne zakladac linke potem ja napinac a nastepnie kiedy przykrece, lanuch nie wchodzi na najwieksza tarcze, brakuje juz zakresu ruchu w manetce ... wiec sprawa dosc powazna ;/ znowu jak ja bardziej napne -> linke to bedzie ocieralo na dolnej tarczy i robie sie maslo maslane noo ;/ jezu ja nie moge pojac jak przerzutka tej klasy moze nie pasowac do korby lx i lancuch 9 rzedowego ktory jes wezszy !!!!!!!! ? :[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Jeśli brakuje ruchu w manetce, to ewidentnie za mocno skręcony ogranicznik. Co poza tym, nie mam pojęcia... Pozdrówko przyczynkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 hmmm ja na najmniejszym blacie mam lekki luz na lince, ogranicza przerzutkę śruba regulacyjna:/ Spróbuj tak: 1. bez linki ustawiasz przerzutkę tak by prowadziła łańcuch na 1x1, złap minimalną odległość między łańcuchem a ramieniem(od strony ramy) 2. Naciągnij linkę ręką i z takim naciągiem zaczep ją na przerzutce 3. Ustaw ograniczenie przerzutki na 3x8/9 4. Zobacz jak działa i napisz. Ew pobaw się jeszcze kątami i wysokością. Jeśli Cię to pocieszy, to nigdy nie widziałem czegoś takiego:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 A śrubki H i L ustawiałeś? Czy przypadkiem nie w tym tkwi problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Heh ja tez mam ten problem:) Śrubki H i L nic nie dają bo wykręcone są całkowicie. Mi to wygląda tak jakby rozstaw tarcz korby był za szeroki i poprostu skok manetek nie możę objąć całości. POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Może masz przerzutkę na 9 biegów, a korbę (i do tego łańcuch) pod 8? Albo jednak źle zamocowana przerzutka - wkręć te ograniczniki z powrotem i zacznij od początku... Pozdrówko kombinujące ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Ejjj widziałem dziś coś takiego! Postaram się to wytłumaczyć, niestety fachowo tego nie ponazywam: Problem się wziął z tego, że suport był przeznaczony do innego typu korb (takich co na niego nachodziły mocniej), a korba była z tych "bardziej wystających" i przerzutka nie mogła sprawnie objąć wszystkich blatów. Zmierz i porównaj odległości pedałów od ramy, może to to:) Daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryf222 Napisano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 .....Może masz przerzutkę na 9 biegów, a korbę (i do tego łańcuch) pod 8? ...... To akurat nie powinno być problemem, mam napęd na 8 / i do tego nawet taki łańcuch / i przerzutkę na 9 biegów - XT FD-M751 i śmiga bez uwag. Spróbuj ustawić ją według instrukcji z tych stron : http://www.hudy.ovh.org/index.php?menu=tekst&id=10 http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/przerzup.html http://www.bike.pl/wiadomosc/40/ Jeśli to nie pomoże to może problem faktycznie leży głębiej Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 witam w linkach ktore podal kolega znalazlem cos o tzw regulacji srubka barylkowa ;> ??? czy jest cos takiego w klamkach lx ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 No to problem rozwiązany, jest to ta śrubka od której wychodzi linka/pancerz od przerzutki przedniej manetki, służy do naciągania luzowania linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 1 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 dobra spoko wiem ze sluzy do naciagania ale ja nie wiem gdzie ta srubka mam manetki LX RF !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=3668 i sprawa jasna. Pozdrówko przekierowujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryf222 Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Pierwszy i trzeci link dotyczący regulacji przerzutki przedniej nie działa, przynajmniej u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Faktycznie nie działają (do poprawki w najbliższym czasie) - ale ten, który pozostał, wystarczy Pozdrówko minimalistyczne PS. Już poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.