Pulse Napisano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Witam, Mam dosyc duza glowe (60-60.5cm) i mam na oku kask unisize: 54-61 cm pytanie czy taki kask bedzie pasowal? Czy moze bedzie za maly? Witem ze powinno sie zawsze mierzyc kask a potem ewentualnie kupowac go w necie, ale niestety pilnie potrzebuje kask a nie mam czasu jezdzic po sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 to wartosc graniczna. problemem moze sie okazac to czy ksztalt kasku pasuje do twojej glowy: przy takim bliskim wartosciom maksymalnego rozmiaru kasku moze okazac sie ze cisnie cie on w jakims miejscu - kaski maja rozną forme - od owalizowanych po okragle jak tez i rozna głebokosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Zdecydowanie odradzam kupowanie kasku bez przymiarki - z tym jest zdecydowanie gorzej, niż z butami, bo o ile przy butach jest szansa, że się rozejdą i dopasują, o tyle z kaskiem nie ma na ten temat rozmowy. A jak już pisał tobo, skorupy mają różne kształty i tu nie tylko o rozmiar chodzi (swoją drogą, radziłabym jednak większy, bo może sie zdarzyć, ze będziesz chciał podeń założyć chustkę lub czapkę). Uwierz, fatalnie jeździ sie w kasku uciskającym skronie ... po max 30 min. masz ochotę wyrzucić go do śmieci Pozdrówko ostrzegawcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 przymiarka jest bardzo wazna: kiedys kupowalem kask giro. rozmiar m był granicznie za mały, czyli mój łeb prawie dobrze sie w niego mieścił a l/xl miał dolną granicę pasującego na mnie rozmiaru. kupiłem większy egzemplarz bo chorowałem na ten model ale wygodne to to nie było. istotne jest takze to ze czasem wlasnie potrzebna jest chusta lub czapka i wtedy jesli twoja glowa ma obwod mniejszy o 0.5 cm od max rozmiaru kasku to nie zalozysz pod niego zadnej ochrony przed zimnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.