Skocz do zawartości

[pancerz hydrauliki] stukanie o ramę

kiubik

Rekomendowane odpowiedzi

Z pozoru nie wart zainteresowania temat, ale po kilkudzisięciu minutach jazdy po nierównym terenie można oszaleć.

Mam przelotki w ramie, które nie utrzymują pancerza od tarczy (hydrauliki) napiętego.

W związku z tym, pancerz na górnej rurze jest lekko luźny i przy każdej nierówności obija się o ramę.

Jeśli nie wozicie ze sobą zwykłych dzwonków, bo irytuje Was, jak dzwonią same, to potraficie zrozumieć powagę sytuacji :confused:

Macie jakieś pomysły - na pozbycie się problemu? Oklejenie folią, taśmą czy czymś przylegającym nie pomoże - warstwa będzie zbyt cienka i nadal bedzie dzwoniło. Liczę na wsparcie ;)

Heh wiem jakie to stukanie jest denerwujące, miałem ten sam problem i rozwiązałem go w taki sposób ;) To "trzymadełko" wcale nie trzeba przypinać zipem - ma pod sobą taśmę dwustronną i można spokojnie przylepić do ramy - ja dla pewności jeszcze użyłem zipa :) Ale jak komuś nie podoba się estetycznie, może go nie przypinać :confused:

przewodlj2.th.jpg

Dostałem takie dwa mocowania razem z rowerkiem (w saszetce z książką serwisową) drugi taki mam zamontowany na goleni amorka i wpięty do tego przewód przedniego hampla hydraulicznego. Ale wydaje mi się, że takie rzeczy można dostać w sklepach rowerowych.

Podobny znalazłem na szybko tutaj: :P

http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53079917-...01__PZTA_0.html

• 2 tygodnie później...

Ja polecam Ci przykleic w kilku miejscach specjalna tasme dwustronna (mam taka w domu i sam tak zrobilem) grubosc tej tasmy wynosi jakies 2mm wiec na pewno nie powinienes slyszec stukania.Jesli tasmy nie dostaniesz to znowu w kilku miejscach przyklej jakas inna(glownie aby nie zdarlo lakieru z ramki) a potem plastikowymi opaskami(tymi coraz zamkniesz to juz tylko ciecie pomaga rozerwac(nie wiem jak sie nazywaja))

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

z początku użyłęm do tego jakiejś tasiemki od starej koszuli [x2] ;D (miało być doraźnie i tymczasowo, a przejechałęm z tym ponad tysiąc km...:D) ale ostatnio ze względów estetycznych zamieniłem materiał na rozciągniętą gumkę do włosów... [x2]

robisz "ósemkę" -najpierw obwiązujesz przewód hamulca, później ramę, mocno związujesz u dołu i gotowe;) cicho, względnie ładnie i przede wszystkiem skutecznie!

Stuakniem bym się tak nie przejmował. Najgorsze jest że taki pancerz obijający się o ramę z czasem powoduje wyżłobienia w ramie... W swoim rowerze zabezpieczyłem ramę w meijscach narażonych na otarcia kawałkiem dętki, może nie wygląda pięknie, ale chociaż mam pewność ze nic ramie się nie stanie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...