Skocz do zawartości

[hamulce] problem z vbrake'ami - za grube klocki? ;/

gawel

Rekomendowane odpowiedzi

sory za nazwe tematu !!!!!!!! czy mozecie poprawic ???

Witam, zakupilem klocki corratec, ku mojemu zdziwieniu sa jakby za grube, tym samym zbyt blisko obreczy, tylny vbrake (z bolcem na srodkowej dziurce kompletnie nie odbija) do tego klamki bez sprezyny ... to wszystko rowna sie badziewie ;/

moze doradzicie co robic ... myslalem juz o wlozeniu bolca na najwyzsza dziurke ...

nie zacisniete szczeki

e381cbbecf494555m.jpg

ps. zauwazcie jak mocno odstaja vbreki na bok;/

po zacisnieciu i puszczeniu , klamka wyglada tak :|

90dec07fc44746c2m.jpg n/c

linka looz totalny nawet nie daje zdjecia...

aa klocki przy opbreczy tak :surprised:

a7f7c8f9d0b52c6em.jpg

dawniej mialem normalne jakies taniec klocki chyba nawet fabryczne srama ... i nie mialem az takie problemu jedynie odczuwalem ze ta klamka wolniej wracala a teraz to juz porazka jest ...

No faktycznie szeroko te ramoina są. Nie ma na klockach jakiś dodatkowych podkładek??

Jeżeli chodi o linke to wina leży albo w pancerzach albo w spręzynach odbijających.

hmm panowie wiem ze linke trzeba popuscic, i tak tez zrobilem , a ramiona wciaz szeroko, a z podkladek nie da sie zrezygnowac .... sa to specjalne profilowane by klocek dobrze sie ustawiaj przy regulacji, pancerze tez raczej sa oki , rower nie byl katowany w blocie, przypominam ze klami nie maja sprezyny !!! ;/

A więc tam gdzie zaznaczyłem kółkiem czerwonym są podkładki z jednej jak i z drugiej strony ramiona. Jedna podkładka po jednej stronie jest grubsza druga chudsza więc zamień je miejscami zyskasz jakieś 2mm luzu na jednym klocku czyli razem 4mm.

7a3f4e5833c09b78.jpg

Ja mam corateca klocki i ta sama akcja była , to wsadziłem szpilką na ostatni otwór ,a reszte podregulowałem podkładkami tak jak koledzy piszą .Blokowanie sie klamki to wina linki .Ustawiając pobaw sie podkładkami w poprzednich klocków , ja tak robiłem i działa :confused: .

tak rzeczywiscie , chyba nie bez powodu jedna podkladka jest wezsza druga zas grubsza (pole manewru),

ale z tym powrotem vbrake-ow do normalnej pozycji to obczajilem sprawe i jest to wina linki ktora juz swoje przepracowala i stala sie grubsza :D dwa to brak sprezyny w klamce, (mialem z tym zawsze ... problem.)

jeszcze mam jedno pytanie ;) , jutro chce wyczyscic pancerze i nasmarowac je na koniec ... i tu moje pytanie jest nastepujace, nie mam zadnego smaru typu finsline , wd40 itp ... czy moge uzyc zwyklego oleju silikowego , mam jeszcze stary towot :):D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...