Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] obcieranie o tarcze

sebeq76

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam mechaniczne hamulce tarczowe Hayes HMX-2.

Dzisiaj zauważyłem, że w tylnym kole tarcza obciera mi o klocki.

Nie jest to jakieś mocne obcieranie, ale słychać je przy ruchomym kole.

Próbowałem ustawić koło na zacisku, ale nie udało mi się tego zniwelować.

Przy klamce hamulcowej już też nie ma szansy na poluzowanie klocków.

Przejechałem na tych hamulcach jakieś 200 km.

Co radzicie?

Czy poczekać aż się dotrą?

Czy może poluzować linkę przy hamulcu tarczowym odkręcając śrubę trzymającą linkę, żeby poluzować klocki?

Pozdrawiam,

Sebeq

Kołem nie ustawia się hamulca!!!

Po prostu musisz ustawić hamulec. W tym celu poluzowujesz śrubki mocujące hamulec do adaptera, zaciskasz klamkę i dokręcasz śrubki imbusem, ale tak, by nie przesunąć hamulca. Powinno być ok. Po tym możesz ostawić sobie długość linki. Nie oczekuj, że teraz nie będzie wogóle ocierać, bo trochę pojeździłeś na źle ustawionym hamplu i pewnie nierówno darłeś klocki.

zbędne cytowanie. Biera

Po prostu musisz ustawić hamulec. W tym celu poluzowujesz śrubki mocujące hamulec do adaptera, zaciskasz klamkę i dokręcasz śrubki imbusem, ale tak, by nie przesunąć hamulca. Powinno być ok. Po tym możesz ostawić sobie długość linki. Nie oczekuj, że teraz nie będzie wogóle ocierać, bo trochę pojeździłeś na źle ustawionym hamplu i pewnie nierówno darłeś klocki.

metoda prawidlowa TYLKO dla hamulcow z dwoma ruchomymi klockami. w przypadku jednego ruchomego (jak hmx-2) zacisk ustawiam pod nieruchomy klocek, tz tak, zeby tearcza byla ok. 1mm od niego. polozenie ruchomego klocka regulujemy linka i/lub pokretlem.

problem polegał na tym, że nawet przy bardzo dużym luzie na klamce (po poluźnieniu linki) dalej było tarcie.

po prostu przesunąłem hamaulec tak, żeby tarcza była bliżej klocka nieruchomego (innym sposobem niż proponował uchmanek, ale jest ok.

z przednim kołem mam to samo, po zdjęciu go, założeniu ponownie i dociśnieciu zaciskiem, obiera o klocki mimo, że nie zmieniałem położenia hamulca.

więc za chwilę zabieram się za przednie koło

zbędne cytowanie. Biera.

Metoda podana przez Andrew sprawdza się też w hamulcach mechanicznych. Przed zacisnieciem klamki hamulca należy lekko wkręcić śrubę / pokrętło odpowiedzialną za nieruchomu klocek. Po przykręceniu zacisku odkręcamy śrubę z powrotem. Metoda ta gorzej sprawdza się przy większych tarczach ze względu na ich wiotkość - konieczne są późniejsze korekcje położenia zacisku względem tarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...