olek123 Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 witam, obecnie mam hamulce sh alivio nawet jestem zadowolony z ich pracy choc przy wiekszych predkosciach ich sila drastycznie spada oraz zeby ostro przyhamowac trzeba mocno wcisnac klamke. Chcialbym zamienic na cos lepszego i moje pytanie brzmi na co? Mam trzy opcje; 1. kupic używanie sh xt z rownoleglym prowadzeniem 2. kupic nowe avidy 5 3. kupic porzadne klocki do moich obecnych hamulcow co polecacie co bedzie najlepszym wyborem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 uŻywane Hamuja głównie klocki a jest nieduza róznica między klockami w avidach Sd5 a Twoich Alivio. Sugeruję kupic nowe, mocniejsze klocki {na przód} bo z tyłu dopóki klocki są w stanie zblokowac koło jest ok. Sprawdz też czy linka ci gdzies w pancerzach nie haczy- to też osłabia siłę hamowania Jeżeli to nie pomoże to naturalnie Avid Sd5 nada sie na hamulec - kotwicę Ma dobre odbijanie szczek {mocna sprężyna} i jest ogólnie sprawdzony. xt nie kupuj - ważą dużo i po pewnym przebiegu łapią luzy {a skoro są uzywane to tym bliżej do tego} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 bierz avidy 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jeżeli nowe to ewidentnie avidy. Dobrze było by kupic też klamki:) Xt na pewno odpadają z racji równoległego prowadzenia klocków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 a jeszcze mam pytanie co do tych hampli xt a mianowicie w czym przeszkadzaja te luzy beda powodowac ze gorzej beda hamowac czy jak? bo moge je kupic za 20 zl z klockami, jezdzilem na nich i owiele lepiej hamuja niz moje alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhaH Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Kup nowe klocki. Alivio to dobry hamulec, ale niestety jego potencjał jest tłumiony przez takie sobie klocki. Oczywiście z wymiennymi okładzinami :wink: Jakieś Clarksy, Authory czy Accenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 a jeszcze mam pytanie co do tych hampli xt a mianowicie w czym przeszkadzaja te luzy beda powodowac ze gorzej beda hamowac czy jak? bo moge je kupic za 20 zl z klockami, jezdzilem na nich i owiele lepiej hamuja niz moje alivio W hamowani raczej nie beda przeszkadzać (najwyżej nie beda już tak równoległe) ale dźwiek wydobywający sie znich będzie na pewno dokuczliwy:) PS To mój 100post:) teraz czekać na tysiąc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 a za 20 zl kupie jakies dobre klocki ktore beda lepsze od tych "seryjnie" montowanych w alivio? widzielm w sklepie za 20 zlotych jakies klocki BBB polecacie je ?? czy wybrac cos innego ? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=186325340 co o tym sadzicie to naprawde sie sprawdza czy tylko taki chwyt marketingowy ?? --- 25.04.07.: hej pomózcie mi wybrac jakis klocki takie zeby byly w miare tanie przy czym dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Jeżeli chodzi o klocki to tujest osobny temat http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=14607 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 klocki to tylko clarksy - zapłacisz za nie tyle co za badziewie + wysyłka, a naprawdę warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 W hamowani raczej nie beda przeszkadzać (najwyżej nie beda już tak równoległe) ale dźwiek wydobywający sie znich będzie na pewno dokuczliwy:)PS no wlasnie, piszcza jak cholera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.