Skocz do zawartości

[Ciśnienie] w kołach

Szalej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

od siebie mogę jeszcze tylko tyle dodać, że jak ktos nie ma pompki z miernikiem żadnym, to w okolicy 2-2,5 bara robi się już dosyć twardo <_< cięzko wdusić jednym palcem przy sprawdzaniu, ale dwoma nie ma problemu.

Dopiero między 2,5-3 robi się jak skała i jest problem wdusić nawet trzymają oburącz.

Przynajmniej na tej oponie której ja to sprawdzałem ;)

a krzepy troche mam

Napisano

Powiem tak. Ważę 52kg a przy 3,5 bara udało mi się dobić oponę 2,0 na kamieniu, teraz walę 4 ale jest już masakrycznie twardo <_< Przydałyby się bezdętkowe bo ja jak zobaczę górkę i puszczę się w dół to wszystko załatwię^^

Napisano

Ja na slickach ostatnio zaczęłem pompować 5-6 barów na tył i około 3-4 na przód. Musze uważac przy krawęznikach, a raczej tylko przy zjazdach z nich - bo zsiadam z roweru przy wjazdach na krawęznik... Opony nawet śmigają, ale komfort nie należy do najlepszych :P

Napisano

ja w slickach mam po 6,5 i przez 2000 km żadnej dziurki ;) wypas ;) poza tym że szprychy mi strzelają <lol2> ale to już wina mojego koła :/ a gdy jadę w teren to w zależności gdzie i w jakich warunkach :)

Napisano

tamten sezon to była moja życiowa porażka w ciągu miesiąca przebiłem 12 dętek!!!!!!!!! bylem załamany do tego stopnia, że bałem się wychodzić na bika dalej niż 5 km od domu, bo byłem przekonany, że i tak będę wracał z buta. W sklepie brechtali się, że codziennie po dętkę przychodziłem. Obecnie mam nie całe 4 z przodu i około 4.3 z tyłu ... ważę 66kg i jeżdżę tam gdzie sie da.. ;) ;)

Napisano

Ja mam 4,5 atmosfery w obu kołach a mam oponki 2,1 i śmiga mi się dobrze.

Czasem obrecz ma tez ograniczenia, na mojej xm317 jest max 3,3 bara ....

Tak ale przy oponach 2,3". Ja mam te obręcze i śmiało można pompować 4,5 atm.

Napisano

nie żeby tego, ale u mnie w pompce ciśnienie jest mierzone w PSI wiec mówiąc o barach moglibyście podawać też w PSI albo, jeśli wiecie, podajcie jakiś przelicznik, bym był bardzo wdzięczny ;)

Z góry dziekuje ;)

Napisano

A macie moze projekt jakiegos wlasnorecznie robionego kompresora z agregatu od starej lodowki ? Kiedys o oszy mi sie obilo takie cos, a recznie moja pompka nie dobije do 5 atm nigdy :/

Riqar, specjalnie dla ciebie wszedlem na google.pl i wpisalem przelicznik ciśnień, zajelo mi to 3 sek.

http://www.cyfronet.pl/rowery/ciskal.html

Napisano

Biera bylbym wdzieczny, takze jakas dokumentacja czy chociaz fotki mile widziane, mozna oczywiscie kupic gotowy kompresor, ale po co ? Starych lodowek jest na peczki i jaka radosc :P

Napisano

Ja mam sprężarkę z starego silnika do lodówki. Jak testowałem to 9 atm da rade napompować (pompowałem do butli od gazu)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Od kilku dni posiadam amerykański rower Electra Cruiser.

Opony: Classic Knobby - Kenda 26" x 2.125"

Na oponach znajduje się napis: KEEP INFLATED 30-35 POUNDS

Jakaś idea co oznacza te 30 - 35 funtów???

Czy to jest to samo co PSI?

Pozdrawiam,

Borys

Napisano

Ja mam u siebie maksymalną wartość:

dla opon treningowych - 4,5 bar

dla startowych - 4 bar

Dzięki temu przy mojej niskiej wadze niemożliwe jest złapanie snake'a.

Jedynie gdy pojawia się ciężki teren - błoto, woda itd spuszczam trochę powietrza tak do ok 3 bar, bo przy 4 nie da się podjechać, od razu traci się przyczepność.

Napisano

"Czasem obrecz ma tez ograniczenia, na mojej xm317 jest max 3,3 bara ...."

to nie jest ograniczenie tylko zalecane cisnienie.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...