Skocz do zawartości

[bagażnik rowerowy na dach] Thule 591 czy MB Barracuda?

ArtiW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli w grę wchodzi tylko jeden z tych dwóch to na pewno thule ,ale ja osobiście wybrałbym uchwyt za przedni widelec po zdjęciu koła chyba wiesz o czym mówię takie rozwiązanie jest bardziej stabilne i nie niszczy ramy np.carbon , pozatym pasuje do wszystkich ram.Oczywiście zrobisz jak zechcesz ale rozważ poważnie moją propozycję.Pozdrawiam.

Napisano

Tak jak jabu uważam, że mocowanie za widelec jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o przewożenie roweru na dachu samochodu. A z tych dwóch co podałeś - jeśli główna rura jest w jakikolwiek sposób owalizowana to wziąłbym bagażnik MB, a jeśli jest okrągła to wziąłbym Thule.

Napisano

No jak dla mnie to zdecydowanie Barracuda. Używam dwóch takich i mają one jedną niezwykle przydatną cechę - trzymają przednie koło.

To po pierwsze kwestia wygody - możesz postawić rower na dachu, a on będzie się trzymał nawet bez uchwytu trzymającego za ramę. Dzięki temu możesz swobodnie mocować sprzęt nie przytrzymując go jedną ręką.

Ale ważniejsza jeszcze jest stabilność podczas jazdy. Ta rynna z przodu, która trzyma koło sprawia, że rower jest mniej podatny na boczne przechyły. Jeśli wieziesz sprzęt wyboistą drogą, nie będzie się tak gibał.

Nie wiem jak w Thule, ale do Barracudy rower przypinasz w ciągu max minuty - wiem, bo jeżdżę z nim 3-4 razy w tygodniu i z mniej wygodnym bagażniekiem już dawno by mnie szlag trafił.

I znowu nie wiem, jak Thule, ale Barracuda ma zintegrowane zabezpieczenie antykradzieżowe - by zdjąć bagażnik bez otwarcia zamka, trzeba go uszkodzić.

Co do rur - wożę zarówno rower z okrągły, jak i spłaszczonym przekrojem ramy. Bez różnicy - oba dobrze się trzymają.

A wreszcie - widzę, że Barracuda bardzo staniała. Sam kupowałem ją kilka lat temu za bodaj 450 za sztukę i wcale nie żałuję :)

pzdr

pstan

Napisano

Wiecie co? Pozostane przy wyborze jednego z tych dwoch. Na zdejmowanie kola i zaczepianie widelca jestem chyba za leniwy...

A powiedzcie mi, czy te dwa bagazniki "swiszcza" podczas jazdy bez rowerow? Rower bede przewozil zazwyczaj w weekendy, a caly tydzien by jezdzil z pustym bagaznikiem. Ktory z nich mniej swiszczy?

Napisano
A powiedzcie mi, czy te dwa bagazniki "swiszcza" podczas jazdy bez rowerow? Rower bede przewozil zazwyczaj w weekendy, a caly tydzien by jezdzil z pustym bagaznikiem. Ktory z nich mniej swiszczy?

Barracuda nie świszcze. Przez kilka miesięcy jeździłem z nią do pracy około 30 km dziennie i naprawdę niczego nie słychać.

Napisano

Minusem bagażników z uchwytem do widelca jest to, że gdy jedziesz np na wakacje w góry na dłużej, przy bagażniku zawalonym torbami trzeba gdzieś jeszcze upchnąć koło.

Ja mam MB Barracuda i nie ma z nim problemów, mój rower już sporo na nim przejechał, między innymi wyjazd w góry (a ze Szczecina jest kawałek). Cała konstrukcja jest bardzo stabilna i sztywna, rynna dodatkowo przytrzymuje jeszcze przednie koło.

Minusem jest to, że jest ograniczenie rozmiaru przedniej opony o ile pamiętam do 2,3 cala.

Napisano

Minusem bagażników z uchwytem do widelca jest to, że gdy jedziesz np na wakacje w góry na dłużej, przy bagażniku zawalonym torbami trzeba gdzieś jeszcze upchnąć koło

Nie prawda dla koła jest oddzielny uchwyt i tyle :rolleyes: a oba uchwyty zajmują o połowę mniej miejsca od tradycyjnych.

Ja używam takiego od kilku lat - REWELACJA

zabacz to http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=187&pos=1

Napisano

Mam tego Thula. Thule jak Thule, jakosc na najwyzszym poziomie. Caly szkielet jest z alu, uchwyt pasuje do wszystkim ram, ma zamki antykradziezowe itp. Bagaznik zaczyna swiszczec delikatnie >80 km/h, przy 160 km/h slychaj juz bardzo mocno swist (identyczny jak uszkodzona turbosprezarka, wiec jak masz turbobenzyne albo turbodiesla to sie nie wystarsz :) ). Montaz rowerow bezproblemowy, jazda rowniez. Polecam bardzo mocno, swietny bagaznik.

Napisano
Barracuda nie świszcze. Przez kilka miesięcy jeździłem z nią do pracy około 30 km dziennie i naprawdę niczego nie słychać.

Miod na moje uszy. To co mnie maksymalnie wkurza to swiszczenie. Bardziej podoba mi sie Thule, ale ze wzgledu na mniejsze swiszczenie chyba wybiore Barracude. Mocno stanialy wzgledem zeszlego roku.

Napisano
Miod na moje uszy. To co mnie maksymalnie wkurza to swiszczenie. Bardziej podoba mi sie Thule, ale ze wzgledu na mniejsze swiszczenie chyba wybiore Barracude. Mocno stanialy wzgledem zeszlego roku.

Mysle, ze to dobry pomysl. Jesli chcesz zobaczyc, jak wyglada bagaznik i przy ile swiszcze, to mozemy sie umowic gdzies w Wawie i sam sobie obejrzysz.

jak by co to pisz: ps[malpa]post[kropka]pl

pstan

Napisano
Mysle, ze to dobry pomysl. Jesli chcesz zobaczyc, jak wyglada bagaznik i przy ile swiszcze, to mozemy sie umowic gdzies w Wawie i sam sobie obejrzysz.

jak by co to pisz: ps[malpa]post[kropka]pl

pstan

Sobota lub niedziela pasuje ci?

poszedl mail

• 4 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Napisano

Tak, nie ma z tym żadnego problemu.

A więcej w temacie... Thule nie znam, Barracudy mam w sumie trzy. Poza tym co było wyżej napisane i z czym jak najbardziej się zgadzam, dodam od siebie jedynie to, że przewoziłem w nich bardzo różne rowery (różne typy, rozmiary itp)i nigdy nie miałem najmniejszych nawet problemów z tym, by zapiąć bajka. Nikt też do tej pory nie powiedział, że szczęka nie dość że obraca się wokół własnej osi (na tej chromowanej rurce), to jeszcze jeździ góra - dół. To bardzo pomaga w tym, by bezproblemowo zamontować nawet najdziwniejszą ramę.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam,

mam pytanie do użytkowników thule 530, czy mocowanie do ramy nie wychodzi przypadkiem w miejscu przeznaczony m na bidon? wiem że to zależy od ramy i wielkości kół ale ze zdjęć znalezionych w sieci dla roweru na kołach 26 i sztywnej ramie 17-19cali wygląda że montaż jest dość wysoko właśnie w okolicach bidonu, wydaje się że to nie powinno kolidować z bidonem ale wożę w tym miejscu też pompkę i nie wiem czy nie wyjdzie mi właśnie miejsce chwytu na koszyku. Może mógł by ktoś zmierzyć długość ramienia od osi obrotu do końca uchwytu.

• Mod Team
Napisano

Woziłem rower na kołach 20", 24" i teraz dorosłe 26" (4 sztuki),wielkość - 18, 19, 21" nie było żadnych problemów. Ale jak masz wątpliwości to warto sprawdzić organoleptycznie.

Od osi obrotu do końca uchwytu - 560mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...