Skocz do zawartości

[SPD] Time atac alium

Traxas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Kolegów Rowerzystów!

Zacznę od tego, że uczę sie dopero jeździć w SPD. Ale też jakiś czas posiadam pedały Wellgo WPD 823 (SPD). W tych pedałach nie miałem żadnych problemów z wypinaniem (choć fakt sprężyna ustawiona na minimum). Wczoraj kupiłem Timy, a wellgo oddałem Ojcu. Cieszyłem się że będę miał super pedały przez wszystkich tak zachwalane. I są fajne. Duża powierzchnia stopy miło sie w nich czuje ale... z tego nie można się prawie wypiąć!!! Ktoś pisał gdzieś nie pamiętam gdzie już, że posiadają taki system, że w momentach krytycznych można nawet wyszarpać nogę do góry z pedału. Nici z tego. Wszystko miało być super a ja nie potrafię nomalnie się wypinać. Może źle ustawiam bloki albo coś nie tak robię? Gdzieś też czytałem że warto spiłować lekko bloki pilnikiem. Tu się odrazu pytam gdzie, w których miejscach mam spiłować? Słyszałem też że bloki się zamienia/ustawia jakoś "coś" regulując (chyba kąt wypięcia hmm). I ponoć nawet napisane jest to w instrukcji. Nie mam instrukcji do tych pedałów niestety :(

Jeśli ma ktoś link do strony producenta albo instrukcję to proszę o podzielenie się ze mną.

Jest to mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość.

Napisano

Witaj. Też miałem na początku pewne kłopoty z wypinaniem się z tych pedałów i trochę ciężko mi to szło ale teraz już nie mam z tym żądnych problemów. Albo szybko nabrałem wprawy albo po prostu bloki musiały się troszkę dotrzeć, mnie to zajęło w każdym razie powiedzmy kilkanaście - kilkadziesiąt wypięć. To moje pierwsze spd więc nie mam specjalnie porównania ale u mnie wygląda to tak że oprócz obrotu o określony kąt, który sam w sobie nie powoduje wypięcia, muszę też troszkę butem pociągnąć do góry albo, co wygodniejsze, przechylić stopę na zewnątrz i dopiero wtedy następuje wypięcie. Pewnie z czasem bloki wyrobią się na tyle że pewnie i to będzie zbędne. Jeżeli chodzi o tą regulacje to polega to na tym że możesz przykręcić bloki odpowiednio: G/L lewy but a D/R prawy dla 13° kąta wypięcia albo odwrotnie czyli G/L prawy a D/R lewy dla 17°. Strzałki na blokach mają pokazywać przód.

Napisano

Mozliwe ze od minimalnej mocy sprezyny jestes przyzwyczajony do prawie samoistnego wypinania. Sprawdz tak jak whiteLION napisal..czy nie pomyliles sie w mocowaniu blokow..i nie przyczepiles ich "na odwrot". Mocowanie na odwrot daje kat wypiecia 17stopni... moze to jest problem :( Osobiscie mam time z...ale wczesniej mialem shimano..wiec moglem regulowac... jakos roznicy w trudnosci wypiecia nie czuje... a co do wypinania w sytuacjach ekstremalnych...taaa super dziala :)

Pozdro

Napisano

Po prostu musisz się przyzwyczaić, bo jest trochę inny kąt wypięcia. Sprawdź właśnie czy dobrze bloki założyłeś :) Ja od samego początku nie miałem z nimi najmniejszych problemów. Dodam, że nie kombinowałem z ustawieniem bloków. Wyszarpnięcie nogi też jest możliwe :) .

Napisano

Coś mi się wydaje że nie przyzwyczaję się do tego wypięcia. Nie chce zaliczać 1000 gleb z tego powodu bo zakończe w ogóle przygodę z rowerem z przyczyn naturalnych. Także powracam do systemu SPD. Dla mnie jest to stanowczo za duży kąt wypięcia w tych pedałach. Jak Wy się wypinacie z nich? Całą siłą na pedał i w ruch wahadłowy nogą na bok? Przy takim wypinaniu aż mi cały rower podskakuje jakby dostał mocnego kopa :) A i nie ma mowy żeby się wypiąć kiedy stopa (pedał) znajduje się na górze.

Napisano

Szczerze to u mnie jest to w pełni naturalne, lekkie przekręcenie stopą, i słyszę charakterystyczne dla zatrzasków kliknięcie :) Rower nie podskakuje, nie dostaje kopa, nic się dzieje. Szczerze to nie wiem z czego wynika Twój problem, najprawdopodobniej masz lewy blok do prawego buta i prawy blok do lewego. Bo wypięcie wtedy nie jest już takie proste i wtedy są objawy podane do tych co wypisałeś, czuć wtedy dość wyraźne szarpnięcie.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Ja generalnie mam te pedaly od wczoraj bloki przykrecilem jak fabryka nakazala i szczerze mowiac jest git, ale wypiecie z prawego pedala jest trudniejsze, tzn jakos pokracznie mi to wychodzi, dzisiaj ide posmigac jak sprzatne w domu i bede trenowal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...