epic Napisano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam. Pytanie dotyczy waszych doświadczeń odnośnie eksploatacji tylnej przerzutki sram 9.0. Chodzi o to że teraz mam stary model - Plasme który jest podobnej konstrukcji co dzisiejsze sramy, problem pojawia się podczas szybkich zjazdów blat oś. Podczas jazdy wstrząsy plus grawitacja i bezwładność przerzutki z łańcuchem powodują że zmieniają się przełożenia, co jest bardzo denerwujące kiedy chce się jechać szybciej i podczas dokręcania wertepy powodują samoczynną zmianę na większą zębatkę. Próbowałem zmieniać różne rzeczy: skróciłem łańcuch, sprawdziłem hak czy nie jest krzywy, zmieniałem odchylenie przerzutki zarówno w przód jak i w tył. Moja teoria jest taka że ten model ma za słabą sprężynę lub złą konstrukcję co powoduje że przerzutka jest wrażliwa na siły działające podczas wstrząsów. Oczywiście niechciana zmiana przełożenia zachodzi z mniejszych na większe koronki (w drugą stronę musiałaby naciągać się linka). Teraz przechodzę do ostatecznego pytania: czy macie podobne problemy z 9.0, bo właśnie tą przerzutkę zamierzam kupić? Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 A jaki przebieg ma przerzutka? Bo może skończył sie już jej żywot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epic Napisano 23 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Może jeszcze dopisze że nie chodzi mi o likwidacji opisanego zachowania się przerzutki-grawitacji się nie zmieni. Chciałem uzyskać jedynie informacji od posiadaczy 9.0 czy maja podobny problem. Odpowiadając na zadane pytanie: Myślę że w opisanym zachowaniu sie przerzutki jej przebieg nie ma znaczenia, ponieważ nie chodzi tu o precyzję działania. Przy dużych nierównościach terenu potrafi wskoczyć o trzy tryby wyżej co przy ewentualnych luzach wynikających z przebiegu prowadzi do tego iż są one nieistotne. Uważam również że działanie sprężyny nie zmienia się w sposób odczuwalny podczas jej dłuższej eksploatacji. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 A mi się wydaje ze spręzyna odgrywa dużą rolę i mysle ze to główna przyczyna Twoich problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epic Napisano 23 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Moja teoria jest taka że ten model ma za słabą sprężynę lub złą konstrukcję co powoduje że przerzutka jest wrażliwa na siły działające podczas wstrząsów. Jak widzisz, ja też tak uważam. W odpowiedzi na twoje pytanie odnośnie przebiegu przerzutki, stwierdziłem iż jej siła nie zmienia się w sposób odczuwalny wraz z upływem kilometrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Czyli wychodzi na to że to jest przerzutka nie przeznaczona do tego typu dyscypliny. Ale Sram 9.0 ma chyba już całkiem mocną spręzynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 23 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Chciałem uzyskać jedynie informacji od posiadaczy 9.0 czy maja podobny problem. Nie mam takiego problemu (9.0 SL). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 24 Kwietnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 A nie myślałeś żeby kupić na Allegro Srama 7.0? Są w dobrec cenie 70zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ro35 Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 dlaczego akurat 9.0 ? trudno ustrzelić w dobrej cenie... lepiej chyba x7 (bądź 7.0) z drugiej strony plasma to 1:2 dziewiątka to 1:1 osobiście mam starą 5.0 i nie uświadczyłem samoczynnej zmiany przełożenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 plasma znana byla z ch... jakosci i samowolki w pracy. (test kiedys w bikeboardzie) z tego co poczytalem i popatrzylem (byl kiedys filmik z praca przerzutki srama i shimano) to sram znacznie lepiej radzi sobie przy nierownosciach - nie fruwa na prawo i lewo. sam zmieniam shimano na srama bo w moim rowerku przy duzych drganiach przerzutka dostaje pierdzielca i zmienia sama biegi. moj wybor padl na x-7 ze wzgledu na cene i podejscie do srama jako do testu: jesli mi sie nie spodoba latwiej przebolec strate 140 niz 210 zł. jesli bedzie dzialac jak nalezy to zmienie ostatecznie na gripy x-9 (teraz kupilem prawego x-7) i na x-9 przerzutke. zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epic Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Dzięki za wypowiedzi. Nową 9.0 będę miał za 150zł czyli w dobrej cenie, do tego prawą manetkę 9.0 też gdzieś za 150zł. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brendpit Napisano 28 Maja 2007 Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam !chciałbym podzielić sie moimi spostrzeżeniami odnośnie przerzutki sram x-9 .Eksploatuje ją dosyć intensywnie 3 sezon .Praca przede wszystkim fantastyczna kultura pracy-cicho i szybko czasem jedynie po zmianie siły z jaką musze nacisnąć na pedały wiem że zmieniłem bieg.Przy ostrym zjezdzie żadnego obijania ,czy samoczynnej zmiany biegu >polecam z czystym sumieniem ,szczegónie z manetkami trigger x-7 lub x-9 wiem cena takiego zestawu jest też wysoka ale coś za coś .Ja jestem zadowolony.Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.