Skocz do zawartości

[maraton] Tętno na maratonach

Jarod

Rekomendowane odpowiedzi

Jeździłem już troche w maratonach ale od tego sezonu mam pulsometr

Zawsze jeździłem na oko i było okey, zajezdzalem wyjechany na mete. Teraz z pulosmetrem boje się że będe się ograniczał

Napiszcie jakie macie tętna na maratonach, zwłaszcza na tych górzystych bo tylko w takich będe jeździł

Wczoraj pojechałem na Wlk Sowę dosyć szybkim tempem, wyszło mi 153 średni puls, ale pod góre to na 180 cisnąłem, jak mi się wydaje na maratonie będzie tego jeszcze więcej, ale jak jest u was

Dane z mojej zwieszającej sie Sigmy :/

Maraton Łódź (22.04.2007) MEGA

Avarage: 175

Maximum: 205

Health Zone - 0%

Fitness Zone - 8%

Performance Zone - 90%

Maraton Otwock (01.04.2007) MEGA

Avarage: 182

Maximum: 205

Health Zone - 1%

Fitness Zone - 1%

Performance Zone - 97%

Słowem CIENIZNA ale jeżdżę rekreacyjnie (tak to sobie przynajmniej tłumacze :()

wyścig po płaskim terenie na 15 km - Avarage: 177 ; Maximum: 209

wyścig po pagórkach i po płaskim troche na 43 km - Avarage: 180 ; Maximum: 212

wyścig po pagórkach na 25 km - Avarage: 156 ; Maximum: 216

Wydaje mi sie, ze Twoj pulsometr ma spore przeklamania. W Twoim wieku >210 jest raczej niemozliwe, chyba ze Twoje serce pochodzi z Japonii od Hondy i dlatego tak wysoko sie kreci :rolleyes: Wedlug madrych wzorow powyzej 20 lat >200 nie powinno sie juz zdarzac...

Wydaje mi sie, ze Twoj pulsometr ma spore przeklamania. W Twoim wieku >210 jest raczej niemozliwe, chyba ze Twoje serce pochodzi z Japonii od Hondy i dlatego tak wysoko sie kreci Wedlug madrych wzorow powyzej 20 lat >200 nie powinno sie juz zdarzac...

No trudno mi powiedzieć - w każdym razie w jeździe codziennej wyskoki na takie maxy mi się nie zdarzają więc chyba wskazuje Oki.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
No i po pierwszym maratonie z pulsometrem (Karpacz)

Średnio 177, max 205, 97% w najwyższej strefie, ale mogło być wyżej tylko przesadziłem na początku i potem sił w nogach nie było

jednym slowem odciecie pradu :D

musisz nauczyc sie inaczej rozkladac sily :)

ja mialam ten problem na pierwszym maratonie po 4 latach przerwy :D

poszlam za mocno na poczatku i sie spalilam :)

u mnie HRmax 190

srednio na maratonie mialam 167

max 188

[...] W Twoim wieku >210 jest raczej niemozliwe, [...] Wedlug madrych wzorow powyzej 20 lat >200 nie powinno sie juz zdarzac...
Hm, przekłamania swoją drogą... z drugiej strony pulsometr wskazuje tętno chwilowe, wystarczy kilka szybkich uderzeń serca coby tyle pokazał. Ja w wieku 22-23 lat (na ergometrze wioślarskim) nie miałem problemu z utrzymaniem tętna powyżej 210 przez kilkadziesiąt sekund. Teraz moja sigma podczas jazdy na rowerze nie pokazuje więcej niż 185, ale myślę że na próbie wysiłkowej wycisnęli by ze mnie dużo więcej (mimo że jestem niedzielnym rowerzystą i na maratony nie jeżdżę).

Jeśli chodzi o ludzi wysportowanych to z tego co pamiętam Ondrej Sosenka (a to przecież wielkolud, takim serca biją wolniej) jak był pod trzydziestkę to tętno maksymalne miał ~ 207. Wzory są mylące bo to jest uśredniona wartość. Odchylenia to już nie podają... jak widać może być spore.

• 2 tygodnie później...

Mierzone na Polarze

u mnie w tym roku wygląda to tak:

Maraton Karpacz - 176 av 213 max

Maraton Złoty Stok - 182 av 211 max (już 180 miałem na starcie bo przyjechałem o 10:45 :P

Maraton Krynica - 176 av 196 max

Takich max jak w pierwszych dwóch maratonach wcześniej nie notowałem. Było więcej niż 200 ale żeby tyle... może to przez to że Polar bezprzewodowy i cos zakłóciło... zresztą nie ważne :)

• 1 rok później...

Bike Maraton Wrocław 2009r., dystans: 28,34km, dość płasko

Średnie: 188 ud./min

Max: 202 ud./min

Bike Maraton Boguszów Gorce., dystans: 28,4km, bardzo górzyście

Średnie: 183 ud./min

Max: 212 ud./min

Bike Maraton Zdzieszowice., dystans: 21,6 km, dość górzyście

Średnie: 185 ud./min

Max: 201 ud./min

A mam 22 lata i myślę, że te wskazania powyżej 200 ud./min nie są wynikiem zakłamania pulsometru.

• 2 miesiące temu...

Już kilka maratonów za mną, ale ostatnio dopiero pierwszy z pulsakiem:

Piekoszów - 63km, niecałe 900m przewyższeń:

średnie = 168

max = 187

Pomimo, że momentami serducho chciało mi wyskoczyć to dosyć niskie średnie HR patrząc po waszych wynikach. Max też mam niewielki. Czym to może być spowodowane? według obliczeń Sigmy Onyx Easy mój max puls to 195 a nigdy tyle nie osiągnąłem, na treningu max 190.

same liczby nic nie daja, najlepiej podawac jaki sie osiagnelo puls sredni i w jakim czasie. Druga kwestia jest taka, ze czesc osob ma HRMAX wyznaczone z wzoru, co czesto bywa bledne.

Według obliczeń Sigmy Onyx Easy mój max puls to 195 a nigdy tyle nie osiągnąłem, na treningu max 190.

Na treningu trudno osiagnac maxa, aczkolwiek urzadzenie tez nie wyznaczy Ci idealnie HRMAX. Jezeli nigdy nie osiagnales tej wartosci a jestes pewien, ze dales z siebie wszystko (najlepiej gdy byl to maraton) to warto skorygowac HRMAX do poziomu 190.

Ostatnio na maraton w Barlinku zabralem ze soba pulsometr. Musze przyznac, ze bylem nieco zaskoczony tym co mi pokazal :D

Max hr - 212 ud/min

Sr hr - nie pamietam juz dokladnie ale prawie 190 ud/min

czas - 3h37min

Maraton raczej plaski z pagorkami, troche piachu.

Myślę, że jadąc w maratonach rzadko kiedy jeździmy w "swój" sposób. Dodając do tego efekt "zwiększenia emocji i uderzenia adrenaliny" zawsze nasz puls będzie o jakieś 20% większy niż w normalnym treningu.

Ja na maratonach miałem właśnie tak. Na ostatnim moim maratonie na 60 km/3 h miałem średnio 162 ud/min....

Z normalnego treningu (około 50 km/2,5 h terenu, piachy i górki Jury K-CZ) przywożę średni puls 136 ud/min.

W moim wieku (47 lat) miałem niedawno chwilowy puls maksymalny 186 ud/min podczas bardzo trudnego podjazdu, więc przekroczyłem puls maksymalny dla mojego wieku wynoszący 173 ud/min o sporo piknięć :) Wszystko zależy od wytrenowania. A w spoczynku mam 54 ud/min....

PZDR Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...