naiLo Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 Słuchajcie moze stwozymy jaką mapke z ciekawymi trasami po krakowie?
gopher Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Ja jestem ja najbardziej za. Mieszkam od niedawna w Krakowie i za bardzo nie wiem gdzie tutaj można fajnie pojezdzić. Jazda do pracy i z powrotem to jak dla mnie troche za mało
Krzychu_KrK Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 -zakrzowek wokół jeziorka a potem szybka zjazdówka - lasek wolski: zoo,obydwa kopce, zjazd pod cukiernie :-) - dolinki podkrakowskie : kobylańska (najlepsza), będkowska, bolehowicka i kluczwody przez wszystkie prowadzi niebieski szlak dojazd bardzo prosty No i to tyle :-) czasami mi też brakuje zjazdówek i tras wiec niech też inni pisza
bert Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 No z racji że mieszkam na os. Ruczaj i jak nie mam specjalnie czasu a chcicę mam na rowerek to skałki twardowskiego (zakrzówek) rundka dookoła tak jak pisał Krzychu. Jak mam więcej czasu to z zakrzówka wbijam się na ścieżkę rowerową wzdłuż wisły do toru kajakowego spokojna prosta droga(niestety w soboty i niedziele oblegana). No a z toru kajakowego to już rzut kamieniem przez wisłę do lasku wolskiego i przez lasek w stronę domu taka pętelka wychodzi coś ok 30 km ż tego co pamiętam ( z pokręceniem się po lasku) aktualnie to tyle bo studia czasu dużo zabierają. Jak wcześniej miałem kóko rowerowe to jeździliśmy jeszcze do źródełka miłości w Ojcowie
elful Napisano 17 Maja 2007 Napisano 17 Maja 2007 Moja Tradycyjna trasa odstresowująca gdy nie mam dużo czasu na jazdę to : Most Kotlarski - Bulwary Wiślane - Salwator - al. Waszyngtona - Kopiec Kościuszki - zjazd do mostu Zwierzynieckiego - przejazd przez most Zwierzyniecki - powrót pod Wawel - przejazd przez Most Grunwaldzki - bulwarami do mostu Kotlarskiego
Avat Napisano 18 Maja 2007 Napisano 18 Maja 2007 Park lotników (naprzeciwko AWFu) i sam AWF, Witkowice (taki lasek), Lasek Wolski. Trasy do freeridu i dirtu bardzo fajne.
Marcio Napisano 18 Maja 2007 Napisano 18 Maja 2007 Tk jak pisze Avat (moj brat :/) wszystkie te trasy są bardzo fajne. Park Lotników - tylko dirt jump, nic więcej. Witkowice - większość osób nie zna podejrzewam tego miejsca.Tenże lasek mieści się nad Prądnikiem Czerwonym, petlą autobusową. Trochę doprowadzę potencjalnych riderów.Obok pętli autobusowej jest cmentarz Batowicki, najeżdżając na jego główną bramę odbijamy w lewo i przejeżdżając przez ulice sąsiadującą z cmentarzem przejeżdżamy nad torami kolejowymi, następnie cały czas jedziemy do góry jadąc na stary wojenny bunkier amunicyjny.Po 10 min. dojeżdżamy do końca trasy 'bunkrowej' i czekamy aż będzie można przejechać przez ulicę na Warszawę.Potem jedziemy cały czas w dół tą drogą aż wjedziemy do Lasku. Lasek Wolski - Tutaj prosiłbym o info w sprawie tras w lesie ponieważ nic nie znam i sam próbuje coś znaleźć.
Fistach Napisano 21 Maja 2007 Napisano 21 Maja 2007 @Marcio - trasy tam nie są długie. Jak przyjedziesz to się zorientujesz bo są wyjeżdzone i nie zarosniete. Podałes dziwny sposób na dojechanie tam Najprościej to jadąc od Placu imbramowskiego podążać za trasą autobusu 115 (spokojnie da się za nim ujechać) i lasek w witkowicach jest naprzeciwko pętli autobusowej. Zjazd po kamiennych płytach.
dzidzia Napisano 21 Maja 2007 Napisano 21 Maja 2007 Można też skręcić w jedną z uliczek z Alei 29 Listopada w lewo (jadąc w kierunku Warszawy), niestety niepamiętam jak się nazywa
izca Napisano 22 Maja 2007 Napisano 22 Maja 2007 - z Salwatora pod kopiec Kościuszki, dalej alejką (zielony szlak) w kierunku kopca Piłsudzkiego (ZOO). po dojeździe do ulicy opcja1 w górę laskiem (ciekawy podjazd) do samego ZOO, albo w prawo dalej ulicą, skręt w lewo w kostkę i w górę dalej pod ZOO. będąc na szczycie można już rozjeżdżać się w najróżniejszych konfiguracjach: albo stojąc przed bramą (umownie) można pojechać zoo od lewej strony (tu propozycja w prawo, potem mniej więcej w środku alejki w lewo i znów opcja w dół alejką na Bielany albo ścieżką leśną (szeroka, trochę kamienista) w dół wypada się w okolicach Obserwatorium astronomicznego. z prawego objazdu zoo kawałek prosto potem skręt w prawo w ścieżkę leśną w dół, dojeżdżamy do rozjazdu u oczywiście wybieramy podjazd po korzeniach. potem ciekawy zjazd i wypadamy na ulicę, kawałek prosto i tu łączą się opcje, a dokładnie w miejscu, gdzie od drogi odchodzi ładna szutrówka, którą kierujemy się na Kryspinów. - jw z Bielan Ks. Józefa skręt przy wodociągach w prawo do autostrady, przeprawa przez Wisłę, w stronę Tyńca, uliczką w górę, następnie w Obrony Tyńca, przez lasek (szybki zjazd) na Skotniki, na skrzyżowaniu w lewo w dół, na samym dole w prawo i na rozjeździe w lewo, dalej szutrówkami i na koniec trochę uliczkami dojazd do Tynieckiej - bulwarem Rudawy, potem szczypta ulicy i na rozjeździe Kryspinów <==> Balice prosto w szutr na dolinkę Mnikowską i Półrzeczki - nie wspomnę o czerwonym szlaku ze Szczyglic, Rudno, Lipowiec, Ojców (ze szlaku orlich w bramę krakowską i dalej w kierunku dolinek). na południu pagórkowate okolice Wieliczki i Dobczyc do Nowego Wiśnicza - dla poprawy wytrzymałości na twardszych przełożeniach i wzmocnienia psyche długie proste w puszczy Niepołomickiej
dzidzia Napisano 22 Maja 2007 Napisano 22 Maja 2007 W samym lasku wolskim jest mnóstwo możliwości przed ZOO jest mapka ze szlakami i ścieżkami...na niej możecie zobaczyć sobie gdzie i jak jechać ja osobiście lubię zjazd spod ZOO niebieskim szlakiem
mmkaczor Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 Można też skręcić w jedną z uliczek z Alei 29 Listopada w lewo (jadąc w kierunku Warszawy), niestety niepamiętam jak się nazywa Dla mnie najprościej jedzie się, jak do Elei, potem na rondzie prosto pod wiaduktem, chwilkę na pagórek i zaraz za takim mostkiem w prawo. Chwile jest asfalt, potem Lasek Witkowickie, bardzo fajna traska. Co innego, to Niepołomice, przez Rybitwy i Brzegi, powrót przez Węgrzce Wielkie, fajne miesjcowości są na północny-wschód (Prusy, Kocmyrzów, Wróżenice, Czulice, Łuczanowice), Skawina (dojazd przez ulicę Spacerową wzdłuż Kobierzyna), potem po wyjeździe z pętli 166 i 175 w lewo, po przejechaniu torów jakieś 300 metrów prosto i w prawo, a dalej to już nawet według kominów Elektrociepłowni można jechać. Ze Skawiny polecam drogę na Kalwarię Zebrzydowską (b. mały ruch) i na Radziszów, Wolę Radziszowską (stare snantorium). Jak ktoś reflektuje na trasy podkrakowskie 40-60 km. to mogę tego pełno podać, bo mam już trochę kilosów tymi dorgami najeżdżonych praktycznie w każdą część Krakowa.
banana frog Napisano 6 Czerwca 2007 Napisano 6 Czerwca 2007 Ja też jestem z Ruczaju. I też na krótką traskę wypadam zazwyczaj do toru kajakowego (z tym, że przez Skotniki). Tyle, że mój żywioł to jednak wypady poza Kraków, no i głównie asfaltem, bo mam crossa. A jadąc za tor kajakowy dalej Bursztynowym Szlakiem (który zresztą prowadzi aż do Budapesztu) można sobie dojechać do Tyńca - zobaczyć opactwo, posiedzieć nad Wisłą... A wrócić można - jak napisała izca - ulicą Obrony Tyńca przez rezerwat Skołczanka (tam można góralem zjechać gdzieś z drogi i zaszaleć, ale to nie na mój rower) i znów Skotniki. Żeby nie wracać tą samą trasą. Ja raczej wyjeżdżam poza Kraków - albo Bursztynowym w stronę Lanckorony, albo przejeżdżam brzegiem autostrady przez Wisłę przy torze kajakowym i śmigam przez Piekary w stronę Czernichowa i dalej aż po Alwernię. Rower rządzi!
Makabra Napisano 22 Czerwca 2007 Napisano 22 Czerwca 2007 Wbilem w temat i szukam i nie ma zadnej mapki... No to zrobilem wlasna mapke bo jak to tak moze byc zeby nie bylo mapki :lol: Prezentuje moja trase ktora ma dystans okolo 37km. Na pomaranczowo zaznaczylem fajna knajpke w ktorej jest swietne piwo grockie ktore polecam ( oczywiscie po piwie rower prowadzimy ) Jak ktos jest swietnym komputerowcem i umie rysowac w paincie to dorysowac swoje trasy Pliczek wazy okolo 1mb ale mapa jest duza i nie ma problemu z doklejeniem reszty miasta http://chrisart.ovh.org/zdjecia/mapa%20copy.jpg
elful Napisano 22 Czerwca 2007 Napisano 22 Czerwca 2007 urzekło mnie to "piwo" :DDD na Twojej mapce Makabra
avalanche1616 Napisano 17 Lipca 2007 Napisano 17 Lipca 2007 Co prawda na mojej trasie nie ma piw ale i tak lubię nią jeździć Przeważa ulica, ale obok ulicy znajduje się również dużo scieżek rowerowych. Więc do wyboru do koloru po czym jedziesz. Trasa około 25 km
Kubus18 Napisano 2 Sierpnia 2007 Napisano 2 Sierpnia 2007 Mieszkajac w Zabierzowie polecic moglbym: -Dolina Kobylanska(najlepsza) bolechowicka i mnikowska(chyba taka nazwa...ta najmniejsz i najglupsza) -Kopiec kosciuszki zoo kopiec pilsudskiego(ciagle lasem) -Skala kmity(od strony skaly kmity np pod radar w zabierzowie-ciagle lasem) -Ojcow przez np bolechowice i zelków lub modlniczke obok murowni poprzez gibultow i szlakiem rowerowym przez las na ojcow -Tyniec slawnym juz szlakiem rowerowym -Walem rudawy poczynajac od mydlnik po samo ujscie do wisly -Zamiast skrecac w lewo na doline bolechowicka skrecic w prawo i wjechac w las(po drodze piekna panorama zabierzowa) okolo 10km lasem(ten szlak sie nawet jakos nazywa...) wyjezdza sie w okolicacj czajowic(chyba) i albo na olkusz albo na krakow sie kierujemy -na balice przez skale kmity wyjechac na punkt obserwacyjny(tzw.górke) gdzie 5 m. nad toba laduja samoloty i skrecic w lewo(obok wosjka) i dojezdzamy bodajze do olszanicy No to te moje najpopularniejsze trasy. Albo pojechac moim sprawdzonym sposobem na tzw.debila. Znajdujecie jakis punt orientacyjny(u mnie jest to lotnisko i ladujecae/startujace samoloty) jade na polnoc i jak juz mi sie znudzi tulaczka kieruje sie na poludnie czyli tam gdzie samoloty zmierzraja.
Gilevich Napisano 7 Sierpnia 2007 Napisano 7 Sierpnia 2007 Panowie mam propozycje może by tak skorzystać z google maps? http://maps.google.com/ Spokojnie i łatwo można oznaczyć trasę wycieczki jak i ciekawe miejsca na trasie. Można założyć jakieś konto do którego wszyscy forumowicze mieli by dostęp i dodawali w wolnym od jazdy czasie nowe trasy. A z ciekawszych tras to: Kraków-Kryspinów-Dolina Mnikowska- Rudno- Nawojowa Góra- Dolina Będkowska- Czajowice- Zjazd szlakiem do Ojcowa-Przybysławice-Zielonki- Kraków Link do Mapki
lesiu13_z Napisano 18 Sierpnia 2007 Napisano 18 Sierpnia 2007 Do tego zbioru tras dorzuce jeszcze Młynówkę Królewską. Fajna trasa zaczynajaca się tuż przy tzw. pierwszej obwodnicy i biegnąca na wschód. Najpierw asfalt przez Łobzów aż do ul. Armii Krajowej, Później zmienia charakter na drogę bitą i tak można dojechać do Mydlnik. Pozatym bardzo fajna jest Trasa "Twierdzy Kraków" przy okazji mozan pozwiedzać spotykane forty, a wiele z nich jest naprawdę ciekawe. A czasem trzeba sie niexle naszukac by fort znaleźć Sprzed fortu Rajsko rozciąga się panorama całego Krakowa, której mogą pozazdrościć kopce
rObO87 Napisano 26 Września 2007 Napisano 26 Września 2007 A co możecie mi polecić? Mieszkam koło AGHu. Szukam trasy asfaltowej, o bardzo małym natężeniu ruchu, bezpiecznej (zwięrzęta, dresy i pochodne). Do 20 km w jedną stronę. Dojazd do niej w miarę możliwości z dala od ulic typu ul. Królowej Jadwigi.
Kubus18 Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Mi na mysl przychodzi tylko sciazka rowerowa na Tyniec wałem wisly. Ewentualnie błonia Albo rundka wkolo podkrakowskich wsi zabierzow bolechowice zelkow kobylany karniowice balice rudawa kleszczow itd Bardzo malo samochodow ale moze wyjsc prawdopodobnie ponad 20km w jedna strone Ostatnio jechalem tak do ruin zamku w Rudnie(bardzo interesujace) ciagle asfaltem ale wyszlo ponad 95km(jechalem naokoło przez te wlasnie wsie wyzej wymienione) Albo hardkor i przy makro skrecic w prawo na rondzie ofiar katynia i droga na olkusz jechac osobnym pasem(dosc szerokim) z masa innych samochodow kilka metrow od ciebie. Mozna skrecic np na ojcow czy dojechac do samego olkusza. Odstrasza tylko ilosc krzyzy po drodze. Asfaltem mozna tez wyjechac na kopiec kosciuszki a nastepnie pod zoo(z drobna iloscia bruku). No z ciekawszych to tyle Pozdrawiam
madmun3 Napisano 16 Lutego 2008 Napisano 16 Lutego 2008 Panowie którędy jeździcie w kierunku skały, od samego wyjazdu z krk
pocio Napisano 16 Lutego 2008 Napisano 16 Lutego 2008 Panowie którędy jeździcie w kierunku skały, od samego wyjazdu z krk np przez Raciborowice, Książniki Młodziejowice, Michałowice, Kozierów, Krasieniec stary, Rzeplin, Stoki i jesteś w Skale.
Coronel_ Napisano 21 Maja 2008 Napisano 21 Maja 2008 Jak już się jest w Skale to warto odbić w kierunku Ojcowa i Pieskowej Skały. Piękne okolice z Parkiem Narodowym. Niedaleko.
elful Napisano 30 Lipca 2008 Napisano 30 Lipca 2008 To ja jeszcze polecam wariant do Skały Kmity, a dalej czerwonym rowerowym do Zamku Tęczyn. Od zamku Tęczyn do Krakowa prowadzi nas zielony rowerowy R4. Objechałem tą trasę w niedzielę i wrażenia bardzo pozytywne. Dokładna trasa jest taka: Wawel - Błonia - Ścieżka koło Rudawy - ul. Zakliki z Mydlnik - ul. Balicka - ul. Długa - droga 774 - Dolina Grzybowska - czerwony rowerowy do Zamku Tęczyn - od Zamku Tęczyn zielonym rowerowym R4 przez Rudniański Park Krajobrazowy do Krakowa ( a dokładniej ulicy Orlej ) - ul. Orla - ul. Mirowska - stopień wodny Kościuszko - tor kajakowy - drogą rowerową do Krakowa Zdjęcia z powyższej trasy tutaj: http://teraflopy.blogspot.com/2008/07/rowe...ku-tenczyn.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.