Skocz do zawartości

[koło] samoczynnie zmienia pozycję

tomekr89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam kross'a panic'a

z tyłu piasta joytecha, z zaciskiem;

o ile między górnymi widełkami koło zawsze jest w tej samej pozycji, o tyle na dole -nawet jak ustawię koło prosto -zawsze po jakimś czasie zbliża się do ramy w lewo... wtedy stosunek odległości między kołem a widełkami wynosi (lewo/prawo) 1/3;

zacisk na piaście zaciskam b. mocno; może od silnego pedałowania łańcuch ciągnie kasetę z ośką i koło zmienia pozycję? czy to na dłuższą metę szkodliwe? (jazda z kołem w takiej pozycji)

pomóżcie

Napisano

W moim starym kolku tak bylo...w krytycznym momencie nie moglem robic podjazdow..bo kolo tarlo o widelki. Moze masz oske skrzywiona...moze masz kolo do wymiany. Przejdz sie do warsztatu.

Napisano

Spokojnie..jak masz kolka tanie..albo dupsko ciezkie..to nie katujac wygniesz oske. Ja na starym kolku jak raz na 3 miechy oski nie zlamalem....badz skrzywilem..to chyba nie jezdzilem :)

Napisano
Spokojnie..jak masz kolka tanie..albo dupsko ciezkie..to nie katujac wygniesz oske. Ja na starym kolku jak raz na 3 miechy oski nie zlamalem....badz skrzywilem..to chyba nie jezdzilem :)

no wiesz moje dupsko to 75kg a piasta sama w sobie jest mocna, nie ma prawa się zgiąć przy tej eksploatacji;

chodzi gładziutko równomiernie i bezdźwięcznie;

raz na 3 miechy oski nie zlamalem....badz skrzywilem..to chyba nie jezdzilem :)

yyy... to albo jesteś szeroko pojętym fanem grawitacji albo miałeś oskę za 4.90zł to makrocashów :D

Napisano

mialem od nowosci kolka w swojej taniej meridce :rolleyes: coz..byly jakie byly..ale to nie makrokesz :angry2:

Wiesz..mowisz ze nowy sprzecik..czyli masz gwarancje...przejedz sie...zapytac nic nie kosztuje..a moze chlopaki jakas zlota mysl ci dadza..to bedziesz mial czym zaszpanowac na forum :confused:

Pozdro :angry2:

Napisano
mam kross'a panic'a

z tyłu piasta joytecha, z zaciskiem;

o ile między górnymi widełkami koło zawsze jest w tej samej pozycji, o tyle na dole -nawet jak ustawię koło prosto -zawsze po jakimś czasie zbliża się do ramy w lewo... wtedy stosunek odległości między kołem a widełkami wynosi (lewo/prawo) 1/3;

zacisk na piaście zaciskam b. mocno; może od silnego pedałowania łańcuch ciągnie kasetę z ośką i koło zmienia pozycję? czy to na dłuższą metę szkodliwe? (jazda z kołem w takiej pozycji)

pomóżcie

Miałem podobnie - winne są najprawdopodobniej szprychy - albo słabo naciągnięte, albo stare - w przypadku używanych kół. Trzeba "przesunąć" całą obręcz względem piasty poprzez odpowiednią regulację szprychami i ostatecznie centrowanie z uwzględnieniem właściwego naciągu - u mnie na starym kole pomogło jeszcze na jakiś rok.

Napisano

tez mam podobny problem, tylko ze w szosowce. Waze ok 83kg i potrafie cisnac, i czasami przy podjazdach albo przy lepszym nacisnieciu na padaly przesuwa mi sie kolo w lewo wzgledem osi, a jak za mocno dokrece to wolnobieg zle pracuje.

Dzis zrobilem probe - odwrocilem szybkozamykacz w druga strone i na razie jest ok, zobaczymy jak bedzie dalej.

Na moje oko chodzi poprostu o to, ze samozamykacz/nakretka ktora dokreca os z prawej strony trzyma za slabo lub hak/nakretka jest juz wyrobiona(powinna miec male naciecia zeby dobrze sie wcinala i nieodkrecala) i przy mocnym nacisnieciu sie przesuwa.

sproboj sie przygladnac hakowi na ramie i nakretce/szybkozamykaczowi czy nie jest wyrobiony, jesli jest sproboj go odwrocic w druga strone lub go wymienic.

Napisano

Zdejmij koło i wyjmij zacisk. Bardzo możliwe, że pół osi po prostu wypadnie. Miałem tak jak mi się oś złamała i trzymała się tylko na zacisku.

Napisano
jakie masz haki w ramie ?

pan154fp8.jpg

dzwoniłem do serwisu: podobno muszę zacisnąć piastę jadąc rowerem do tyłu, kto ma wyobraźnię ten zrozumie; dodatkowo powinienem podłozyć ząbkowaną podkładkę;

zobaczymy

zbadałem to;

nie mam idealnie prostej ramy... jeśli dam to na gwarancji, to będą mi przekładać ramę?

Napisano

Powinni, chyba ze nie bedzie im sie chcialo..to dadza Ci drugi rowerek...ale w to bym watpil...przekladka raczej pewna.

Napisano
Powinni, chyba ze nie bedzie im sie chcialo..to dadza Ci drugi rowerek...ale w to bym watpil...przekladka raczej pewna.

a nie zarzucą mi, że to ja skrzywiłem?

ja tego nie skrzywiłem, ale różnie to bywa...

Napisano

Mam tak samo w kolarzowce , jak jade szybko i skrecam to nie wiem , albo kolo albo rama sie wygina i kolo trze o klocki :) troche mnie to wnerwia :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...