tomekr89 Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 mam kross'a panic'a z tyłu piasta joytecha, z zaciskiem; o ile między górnymi widełkami koło zawsze jest w tej samej pozycji, o tyle na dole -nawet jak ustawię koło prosto -zawsze po jakimś czasie zbliża się do ramy w lewo... wtedy stosunek odległości między kołem a widełkami wynosi (lewo/prawo) 1/3; zacisk na piaście zaciskam b. mocno; może od silnego pedałowania łańcuch ciągnie kasetę z ośką i koło zmienia pozycję? czy to na dłuższą metę szkodliwe? (jazda z kołem w takiej pozycji) pomóżcie
rymo Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 W moim starym kolku tak bylo...w krytycznym momencie nie moglem robic podjazdow..bo kolo tarlo o widelki. Moze masz oske skrzywiona...moze masz kolo do wymiany. Przejdz sie do warsztatu.
tomekr89 Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Napisano 22 Kwietnia 2007 Moze masz oske skrzywiona...moze masz kolo do wymiany. niemozliwe, rower jest prawie nowy, nie miała się od czego skrzywić... :035:
rymo Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 Spokojnie..jak masz kolka tanie..albo dupsko ciezkie..to nie katujac wygniesz oske. Ja na starym kolku jak raz na 3 miechy oski nie zlamalem....badz skrzywilem..to chyba nie jezdzilem
tomekr89 Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Napisano 22 Kwietnia 2007 Spokojnie..jak masz kolka tanie..albo dupsko ciezkie..to nie katujac wygniesz oske. Ja na starym kolku jak raz na 3 miechy oski nie zlamalem....badz skrzywilem..to chyba nie jezdzilem no wiesz moje dupsko to 75kg a piasta sama w sobie jest mocna, nie ma prawa się zgiąć przy tej eksploatacji; chodzi gładziutko równomiernie i bezdźwięcznie; raz na 3 miechy oski nie zlamalem....badz skrzywilem..to chyba nie jezdzilem yyy... to albo jesteś szeroko pojętym fanem grawitacji albo miałeś oskę za 4.90zł to makrocashów
rymo Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 mialem od nowosci kolka w swojej taniej meridce coz..byly jakie byly..ale to nie makrokesz Wiesz..mowisz ze nowy sprzecik..czyli masz gwarancje...przejedz sie...zapytac nic nie kosztuje..a moze chlopaki jakas zlota mysl ci dadza..to bedziesz mial czym zaszpanowac na forum Pozdro
ssslawecki Napisano 23 Kwietnia 2007 Napisano 23 Kwietnia 2007 mam kross'a panic'a z tyłu piasta joytecha, z zaciskiem; o ile między górnymi widełkami koło zawsze jest w tej samej pozycji, o tyle na dole -nawet jak ustawię koło prosto -zawsze po jakimś czasie zbliża się do ramy w lewo... wtedy stosunek odległości między kołem a widełkami wynosi (lewo/prawo) 1/3; zacisk na piaście zaciskam b. mocno; może od silnego pedałowania łańcuch ciągnie kasetę z ośką i koło zmienia pozycję? czy to na dłuższą metę szkodliwe? (jazda z kołem w takiej pozycji) pomóżcie Miałem podobnie - winne są najprawdopodobniej szprychy - albo słabo naciągnięte, albo stare - w przypadku używanych kół. Trzeba "przesunąć" całą obręcz względem piasty poprzez odpowiednią regulację szprychami i ostatecznie centrowanie z uwzględnieniem właściwego naciągu - u mnie na starym kole pomogło jeszcze na jakiś rok.
FairFaX Napisano 24 Kwietnia 2007 Napisano 24 Kwietnia 2007 tez mam podobny problem, tylko ze w szosowce. Waze ok 83kg i potrafie cisnac, i czasami przy podjazdach albo przy lepszym nacisnieciu na padaly przesuwa mi sie kolo w lewo wzgledem osi, a jak za mocno dokrece to wolnobieg zle pracuje. Dzis zrobilem probe - odwrocilem szybkozamykacz w druga strone i na razie jest ok, zobaczymy jak bedzie dalej. Na moje oko chodzi poprostu o to, ze samozamykacz/nakretka ktora dokreca os z prawej strony trzyma za slabo lub hak/nakretka jest juz wyrobiona(powinna miec male naciecia zeby dobrze sie wcinala i nieodkrecala) i przy mocnym nacisnieciu sie przesuwa. sproboj sie przygladnac hakowi na ramie i nakretce/szybkozamykaczowi czy nie jest wyrobiony, jesli jest sproboj go odwrocic w druga strone lub go wymienic.
Blue Napisano 24 Kwietnia 2007 Napisano 24 Kwietnia 2007 Moze sie konusy poluzowały? Sprawdz czy te hmm no konusy , ktore sa w piascie nie latają na boki.
szczupak Napisano 25 Kwietnia 2007 Napisano 25 Kwietnia 2007 Zdejmij koło i wyjmij zacisk. Bardzo możliwe, że pół osi po prostu wypadnie. Miałem tak jak mi się oś złamała i trzymała się tylko na zacisku.
tomekr89 Napisano 25 Kwietnia 2007 Autor Napisano 25 Kwietnia 2007 nie było mnie i widzę, że sporo odpowiedzi się pojawiło; w piątek posprawdzam jak co to w ostateczności dam na gwarancję
tomekr89 Napisano 26 Kwietnia 2007 Autor Napisano 26 Kwietnia 2007 jakie masz haki w ramie ? dzwoniłem do serwisu: podobno muszę zacisnąć piastę jadąc rowerem do tyłu, kto ma wyobraźnię ten zrozumie; dodatkowo powinienem podłozyć ząbkowaną podkładkę; zobaczymy zbadałem to; nie mam idealnie prostej ramy... jeśli dam to na gwarancji, to będą mi przekładać ramę?
rymo Napisano 26 Kwietnia 2007 Napisano 26 Kwietnia 2007 Powinni, chyba ze nie bedzie im sie chcialo..to dadza Ci drugi rowerek...ale w to bym watpil...przekladka raczej pewna.
tomekr89 Napisano 27 Kwietnia 2007 Autor Napisano 27 Kwietnia 2007 Powinni, chyba ze nie bedzie im sie chcialo..to dadza Ci drugi rowerek...ale w to bym watpil...przekladka raczej pewna. a nie zarzucą mi, że to ja skrzywiłem? ja tego nie skrzywiłem, ale różnie to bywa...
manio49 Napisano 27 Kwietnia 2007 Napisano 27 Kwietnia 2007 też tak mam i nie narzekam ustawić się spoko da.
adrys17 Napisano 28 Kwietnia 2007 Napisano 28 Kwietnia 2007 Mam tak samo w kolarzowce , jak jade szybko i skrecam to nie wiem , albo kolo albo rama sie wygina i kolo trze o klocki troche mnie to wnerwia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.