Skocz do zawartości

[obręcze] lekkie i tanie

kusak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przeglądając wczoraj katalog natrafiłem na obręcz accenta - trackliner dokładniej.

http://lemonbike.eu/product_info.php?cPath...products_id=114

obręcz kosztuje niespełna 60 zł i jest bardzo lekka jak na tą cenę - 440 g

do tego piasta accent ride&roll (100 zł/395 g)

http://www.skleprowerowy-duda.pl/?p=produc...p;iProduct=1142

i z przodu też ride&roll (70 zł/ 125 g)

http://www.skleprowerowy-duda.pl/?p=produc...p;iProduct=1143

szprychy i nyple to już poboczna kwestia.

Co myślicie o takim zestawie? Ogólnie accent skupił moją uwagę za bardzo niską cenę i wagę. Ale czy niska cena = niska jakość?

edit - kółka do średniego xc ofc

Napisano

np mx 117?

lepszy od ACE18? Niby alex jest kapslowany, ale czy to dużo daje?

a piasta tylna (novatec dość cięzki) np. boplight team r?

nadawałaby się?

Napisano
Co myślicie o takim zestawie? Ogólnie accent skupił moją uwagę za bardzo niską cenę i wagę. Ale czy niska cena = niska jakość?

No zestawik jest ciekawy - sam zresztą w przyszłości koła będę składał na obręczach Accent'a.

A Accent to nie jest niska jakość - ich sprzęt jest najczęściej tani a mimo to ma dobrą wagę i jest solidny.

Napisano

ArmaQ - poczytałem opinie o 117 i 317 - 317 wypada lepiej i jest droższy o jakieś 30 zł.

raczej go wezmę.

na razie poluję na piastę xt, zobaczymy co z tego wyjdzie : )

Napisano

kusak-zważ obręcz 317 jak ją kupisz ;) , bo nigdzie nie mogę znaleźć jej realnej wagi, a sam się nad nią zastanawiam.

Napisano

Waga 495g w porównaniu to wagi producenta (440g) straszna:)

Myślałem o 717 na przód i coś mocniejszego na tył (moje 75kg) - właśnie 317, ale z rozsądną masą, może w takim razie wezmę ace18 lub dt x450.

Napisano

heh moja XM 317 waży 416 g :D to wyje***y rozrzut wagowy a chciałem kupić 719 mavica (waga 450g w realu 495g więc się boje o jeszcze cięższą wersje)

Napisano

Zestaw o którym wspominasz ujeżdżam już drugi sezon i uważam go za rewelacyjny wybór - obręcze są jednocześnie lekkie i sztywne, a piasty chociaż nienajlżejsze to spisują się rewelacyjnie. Na kołach tych przejechałem w ubiegłym sezonie ok. 1500 km w tym 5 maratonów i nie mam do nich najmniejszych zastreżeń. W tym przypadku niska cena na pewno nie oznacza niskiej jakości.

Poza tym gdzieś słyszałem, że piasty Accenta i Novateca różnią się tylko logiem, bo powstają w tej samej fabryce. To samo dotyczy obręczy Accenta i Alexrimsa.

Napisano

xm317 waży 440 +-20 !!!

Te 495 g u arnika to inna obręcz (xm719).

Mówiłem Arnikowi by zmienił te foto :)

ale widać lubi jak to odstrasza klientów :D

Mam xm317 i faktycznie waży w okolicach 440 g, ale tylko na przodzie mam, ze względu na moja wage bałbym się ja dac na tył.

Na przednie koło idzie tylko 35% naszej wagi, na tył 65% więc na tyle mam cos z 500 g :P

Z tego co wiem, to xm317 ma ograniczenie do 95 kg i tylko do 3,3 bara (taka naklejka jest u mnie).

Jak ktoś ma poniżej 75 kg to w ogóle nie musi zwracać uwagi na ograniczenia wagowe i może wybierać we wszystkim.

Napisano

Mój alexrims ACE18 waży 444g...jak na obręcz za 60zł polecam. Przejechałem na niej 2 sezon i jest tylko 1 ślad po walnięciu w drzewo przy około 40km/h, więc się nie ma co dziwić, ale nie miałęm z nią problemów większych.

Napisano

Aktualnie poluję na piastę xt (być może uda mi się kupić jedną w dobrym stanie za ~55 zł). Na obręcz mam na razie ok 70 zł i jak mówiłem chyba wezmę mavica.

jednakże: tictac - ważyłeś tą obręcz? Jeśli tak to jaka jest jej waga?

Napisano
Mam xm317 i faktycznie waży w okolicach 440 g, ale tylko na przodzie mam, ze względu na moja wage bałbym się ja dac na tył.

Na przednie koło idzie tylko 35% naszej wagi, na tył 65% więc na tyle mam cos z 500 g :P

Z tego co wiem, to xm317 ma ograniczenie do 95 kg i tylko do 3,3 bara (taka naklejka jest u mnie).

waze ponad 90kg pompuje kola na 4,5bara zasuwam na slikach 1.50 troszki po ostrzejszym lesie i szybkie miasto - krawezniki itp reszta zgodnie z przeznaczeniem i jakos nie zauwazylem ze cos jest nie tak :P a jak zakladam 2.10 i 4bary to wielka sztuka jest zrobic mala centre - wykluczajac jakies ponad metrowe skoki:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...