Skocz do zawartości

[klocki] skrzypią, problem z regulacją

tomekr89

Rekomendowane odpowiedzi

mam niestety suntoura xcr i jest on na tyle wiotki, że tarcza przy skrecaniu i wstrząsach ociera o klocki (Avid BB5 203mm), co połączone jest ze skrzypieniem, jakby gwóźdź o tarcze... jest na to jakiś sposób? czy gdy klocki się dobrze dotrą to zniknie?

przez to strasznie cięzko wyregulować hample, nawet po ściągnięciu o włożeniu koła -nie jest idealnie co do setnych części milimetra w tym samym miejscu i już nawet na prostej pojawiają te niemiłosierne dźwięki...

a avidy te mają to do siebie, że klocki muszą być bardzo blisko tarczy

Z racji amora pierwsze co, to czym predzej bym wymienil tarcze na 160.

Nie od dzis wiadomo, że tarcze 203 najtrudniej wyregulowac. Mozesz pomóc klockom w docieraniu papierem ściernym ;)

To "skrzypienie" to prawdopodobnie jest dźwiek kiedy tarcza wpada w rezonans poprzez krótkotrwałe obcieranie sie o klocki.

Witam. Jakim stylem jeżdzisz? Czy aż tak potrzebna Ci jest tarcza 203mm? Mając taka tarcze możesz łatwo łapać luzy na amorku. Jak mówi Jo_jacek wymień ją najlepiej na 160mm. Unikniesz wielu problemów. Pozdrawiam.

mój styl raczej wymaga tarczy 203;

robimy sobie w lasach tory i jest to taki leśny freeride :002: prędkość robi swoje i muszę mieć mocny hampel;

a amora z czasem zmienię; myślę DJ3, ale zastanawiam się czy da się moją piastę przerobić tak by ośka 20mm pasowała...

krzywdę? haha :) jeśli masz na myśli nieumiejętność opanowania tak silnych hebli to powiem Ci że przejechałem na przednim kole 9m :P (asfalt)

krzywdy sobie nie zrobię, chyba że wlecę (nie wjadę) w drzewo ;)

nie wiem czy to cud czy co ale przed chwilą poskakałem trochę (kilkanaście razy po 3-6m) i już nie ma tego dźwięku!! albo w bardzo znikomym stopniu :)

a może się dociera? nie wiem

a co do piasty -wiesz mam joytecha na maszynach ośka 12mm; chodzi mi o to czy można wyciągnąć "bebechy" i przełożyć przez nią oś 20mm (tylko jak z łożyskami??)

jak przydzie co do czego to sfotografuję tą piaste i napisze topic w odpowiednim dziale

na razie nie mam kasy na DJ więc nie martwię się piastą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...