Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Pozdro, Pozdro Ziomy :twisted: Zgłupiałem. Kupiłem korbę Alivio FC-M410 na kwadrat i pytałem w sklepach internetowych o długość osi suportu do niego, a tam mi odpowiadają 118mm! Dziw mnie bierze bo na stronie Shimano w grupie Alivio podają suport BB-UN26 110mm! W nielicznych aukcjach suportu Alivio też stoi 110mm? więc jak to jest? To ja czegoś nie wiem? coś mnie ominęło? Dodam tylko że mam ramę z mufą 68. Link do korby: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53...ZTA=8&HNT=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 mam tą korbe i suport 121,5 mm.i tak ma być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 No to teraś mnie załatwił. Wiem że nic nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 113mm jest najodpowiedniejszy dla tej korby, sam mam taką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Ludzie no co wy!! Każdy ma inna i wszystko działa? nie róbcie mi tego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Kwietnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Katalog Shimano podaje 113mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 A to nie jest tak, że to zależy od ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Przecież na supporcie jak wół stoi 110mm. Może to sie jakoś inaczej mierzy? http://cycle.shimano-eu.com/media/techdocs...69830608721.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 a to Cie chłopaki kołują :) kiedy w styczniu zmieniałem korbę to trzy razy suport był przez serwisanta dobierany. skończyło sie na 110. ale dlaczego mu nie pasowały inne długości nie chce mi cholernik wytłumaczyć .wiąże sie to z regulacją przerzutek . na pocieszenie ci powiem że inne długości tez będą "działać " pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Kuźwa nie zauważyłem tej rozpiski na dole strony. Tam są też inne wymiary niż na rysunku. do dupy. A może powinieniem sie trzymać długości starego suportu też kwadrat? Pracowała na nim korba STX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Każda korba ma inne osadzenie, więc się nie sugeruj tym. Jeżeli na 113mm nie będzie obcierała o ramę to będzie dobry, bo np to LXa pasuje tylko 121mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Ja tez mam 113 mm i dobrze działa, bez żadnego "ale" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Jeżeli na 113mm nie będzie obcierała o ramę to będzie dobry, bo np to LXa pasuje tylko 121mm Zależy też do jakiego LXa. Bo ja mam LXa FC-M570 i suport 110,5 mm jest akurat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Tenks Schwefel. Znaczy jest to troche metodą prób i błedów? Mało pocieszające jak się jest niedoświadczony w tych sprawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Kumpel w Alivio miał 113. Widać co mechanik to inna opinia. To czy dobrana długość suportu jest dobra można łatwo sprawdzić - linia łącząca drugą tarczę korby z 5 koronką kasety (dla 9) lub z dystansem między 4, a 5 koronką (dla 8) powinna być równoległa do osi roweru. O długości osi suportu decyduje tylko korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Tzw. Linia łańcucha? Ha! Tylko jak ją przecyzyjnie zmierzyć. I z jaką dokładnością? Do jednej setnej? jednej dziesiątej? czy może wystarczy tak plus minus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Tak, linia łańcucha. Nie trzeba mierzyć (zresztą ciężko to zrobić bardzo precyzyjnie - PT ma specjalne narzędzie do tego, ale nie widzę sensu żeby je kupować) - trzeba założyć korbę na suport o jakiejkolwiek znanej nam długości, potem sprawdzić o ile milimetrów odsunięta jest druga tarcza od linii łańcucha (w tym momencie linię łańcucha rozumiem jako linię równoległą do osi roweru i przechodzącą przez 5 lub między 4,a 5 koronką odpowiednio dla dziewiątki i ósemki). Otrzymaną długość mnożymy razy dwa. I o tyle dłuższą (jeśli druga tarcza wystaje poza linię łańcucha) lub krótszą (jeśli druga tarcza jest między osią roweru a linią łańcucha) oś suportu kupujemy. Z dobrym okiem da się trafić za pierwszym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 No wydaje się nie trudne. No to spróbuję założyć Alivio na stary suport i pomierzyć. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Mi smiga na 113 mm nie stawia zadnych fochow... Ale niedlugo znowu musze suport zmienic bo cos mi w nim strzela :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Jeśli masz suwmiarkę to można jeszcze na kilka innych sposobów zmierzyć - Oś piasty ma 135mm długości (chodzi o odległość między śrubami skręcającymi, a nie jej rzeczywistą długość). Czyli koniec piasty znajduje się 67,5 mm od osi roweru. Teraz zmierz odległość 5 (5,4 - nie będę się z tym powtarzał) koronki od końca piasty. Jeśli odejmiesz pomierzoną długość od 67,5 mm otrzymasz odległość linii łańcucha od osi roweru. Z Przodu - Mierzysz odległość drugiej tarczy od końca mufy suportowej - potem dodajesz 34mm (mufa ma zwykle 68 mm długości, ale sprawdź na wszelki wypadek) i masz odległość drugiej tarczy korby od osi roweru. Teraz łatwo obliczyć w jakiej odległości od linii łańcucha znajduje się druga tarcza. I znów otrzymaną długość mnożysz x2, a następnie dodajesz lub odejmujesz ją od długości obecnej osi suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 No też ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Kwietnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Sprawa wręcz banalna a widzę, że zrobił się problem nie do przeskoczenia. Wystarczy pogrzebać w danych Shimano i wszystko staje się jasne - 113mm. Z resztą było na forum wiele informacji na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amra Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 No i robi się coraz ciekawiej.. Banalny problem a ile radości z roztrząsania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 mam alivio '05 - suport 113mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadlubek Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 to ja sie podłączam do tematu kupilem sobei korbe shimano deorke FC-M 540 http://allegro.pl/item185207759_korby_deor...bikestacja.html i zamierzam kupic sobie do niej suport, tylko nie wiem jaki dokładnie, prosilbym o porade jakąś odnosnie wlasnie wyboru suporta. pozdrawiam :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.