Skocz do zawartości

[support]Jaki do korby Alivio?

Amra

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdro, Pozdro Ziomy :twisted:

Zgłupiałem. Kupiłem korbę Alivio FC-M410 na kwadrat i pytałem w sklepach internetowych o długość osi suportu do niego, a tam mi odpowiadają 118mm!

Dziw mnie bierze bo na stronie Shimano w grupie Alivio podają suport BB-UN26 110mm! W nielicznych aukcjach suportu Alivio też stoi 110mm? więc jak to jest? To ja czegoś nie wiem? coś mnie ominęło? Dodam tylko że mam ramę z mufą 68.

Link do korby: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53...ZTA=8&HNT=T

a to Cie chłopaki kołują :) :)

kiedy w styczniu zmieniałem korbę to trzy razy suport był przez serwisanta dobierany. skończyło sie na 110.

ale dlaczego mu nie pasowały inne długości nie chce mi cholernik wytłumaczyć .wiąże sie to z regulacją przerzutek .

na pocieszenie ci powiem że inne długości tez będą "działać "

pozdrawiam

Kumpel w Alivio miał 113. Widać co mechanik to inna opinia. To czy dobrana długość suportu jest dobra można łatwo sprawdzić - linia łącząca drugą tarczę korby z 5 koronką kasety (dla 9) lub z dystansem między 4, a 5 koronką (dla 8) powinna być równoległa do osi roweru. O długości osi suportu decyduje tylko korba.

Tak, linia łańcucha. Nie trzeba mierzyć (zresztą ciężko to zrobić bardzo precyzyjnie - PT ma specjalne narzędzie do tego, ale nie widzę sensu żeby je kupować) - trzeba założyć korbę na suport o jakiejkolwiek znanej nam długości, potem sprawdzić o ile milimetrów odsunięta jest druga tarcza od linii łańcucha (w tym momencie linię łańcucha rozumiem jako linię równoległą do osi roweru i przechodzącą przez 5 lub między 4,a 5 koronką odpowiednio dla dziewiątki i ósemki). Otrzymaną długość mnożymy razy dwa. I o tyle dłuższą (jeśli druga tarcza wystaje poza linię łańcucha) lub krótszą (jeśli druga tarcza jest między osią roweru a linią łańcucha) oś suportu kupujemy. Z dobrym okiem da się trafić za pierwszym razem.

Jeśli masz suwmiarkę to można jeszcze na kilka innych sposobów zmierzyć - Oś piasty ma 135mm długości (chodzi o odległość między śrubami skręcającymi, a nie jej rzeczywistą długość). Czyli koniec piasty znajduje się 67,5 mm od osi roweru. Teraz zmierz odległość 5 (5,4 - nie będę się z tym powtarzał) koronki od końca piasty. Jeśli odejmiesz pomierzoną długość od 67,5 mm otrzymasz odległość linii łańcucha od osi roweru. Z Przodu - Mierzysz odległość drugiej tarczy od końca mufy suportowej - potem dodajesz 34mm (mufa ma zwykle 68 mm długości, ale sprawdź na wszelki wypadek) i masz odległość drugiej tarczy korby od osi roweru. Teraz łatwo obliczyć w jakiej odległości od linii łańcucha znajduje się druga tarcza. I znów otrzymaną długość mnożysz x2, a następnie dodajesz lub odejmujesz ją od długości obecnej osi suportu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...