Skocz do zawartości

[Przerzutka Przednia] Top swing, down swing czy E-Type ?

mixchris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zasadniczy problem zastanawiam się nad kupnem przerzutki przedniej Deore LX (ogólnie mam cały rower na tym modelu brakuje mi tylko przedniej przerzutki) nie wiem czy kupić TOP SWING, DOWN SWING czy E-TYPE (jakie są różnice?) Nie znam się za bardzo na przerzutkach dla tego też do was kieruje to pytanie mam nadzieje ze mi pomożecie :(

PS. Znajomy ma Deore LX(2006) TOP SWING i przy zmianie biegu strasznie mu strzela (tzn. głośno przerzuca bieg) czy taki sam efekt będzie przy innych rodzajach przerzutek?

Ciąg górny lub dolny ma każda (nie wiem jak z e-typkiem).

przerzutki e-typ zakład sie raczej w rowerach z tylnym zaiweszeniem gdzie nie ma możliwości złożenia normalnej na rure podsiodłowa.

Ogólnie krązy opinia że down swing jest wytrzymalszy od top-a (wolniej łapie luzy), dlatego bierz down-a.

A skoro pytasz o różnicę w działaniu - downswingi bardziej strzelają, a topswingi troszkę mniej. W downswingach trzeba włożyć troszkę więcej siły w obsługę, a w topswingach troszkę mniej. Nie wiem czy to wina konstrukcji, czy twardszej sprężyny. W każdym razi downswing rekompensuje to wszystko swoją trwałością. E-type to w gruncie rzeczy topswing mocowany do osi suportu

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

a czy jest mi ktoś w stanie napisać czy down swing będzie pasował do ramy GF 21"? znaczy się inaczej ;)

... czy w momencie, jak obejma będzie nachodziła na otwór na śrubę do koszyka to trzeba będzie obejmę jakoś przypiłować etc. ? czy po prostu normalnie będzie się dało przykrecić, żeby wszystko przylegało jak należy bez względu na pierścień wokół otworu?

tak, nie mam koszyka na rurze pod siodłowej ;]

[tutaj daje, bo bardZiej do tematu pasuje ;]]

• 5 miesięcy temu...

Czy E-Type obsługuje 3 blaty korby?

E-type mounts do not permit any adjustment at all, so you generally need to use exactly the size chainrings that your E-type front derailer was designed for.
The downside is that they must be used only with the specific sizes of chainrings for which they were designed.

To nie można ich regulować?

Ten drugi cytat mówi o tym, że można je używać tylko z takimi korbami do jakich zostały zaprojektowane, ale nie mówi czy obsługują 3rzędywe korby.

http://bike.shimano.com/catalog/cycle/prod...D=1202999851520

Już wiem, że regulacja jest.

Top Gear Teeth - 44T

Total Capacity - 22T

Top-Middle Min. Capacity - 12T

O co z tym chodzi?

To po analiznie doszedłem do wniosku, że wszystko zależy od tego czym przerzucam, jak mam "zmieniacze" co umożliwiają obsługę trzech blatów to przerzutka tyle obsłuży, pod warunkiem, że największy blat ma 44T a najmniejszy 12T?

Dobra, nie było tematu, jestem pewien, że obsłuży trzy blaty B)

max rozm. koronki 3 - 44 zeby

max roznica miedzy koronkami w korbie - 22 zeby

max roznica miedzy 2 a 3 - 12 zebow

na stronie do ktorej podales link jest napisane:

"Chain Ring Triple"

wiec tak, e-type obsluguje 3 koronki.

Nie mozna regulowac polozenia wozka tak, jak w klasycznych, tj. przesuwajac obejme. Suport musi byc przeznaczony pod e-type.

p.s.: na przyszlosc nie wyrywaj zdan z kontekstu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...