Skocz do zawartości

[strzał/trzask] przy pedałowaniu

tomekr89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam kross'a panic'a i zdarza się, że czasami przy pedałowaniu (nie wiem czy to przypadek, ale zazwyczaj po tym jak stał do góry kołami)

cos strzeli i minimalnie przeskakują mi korby o ok 1/10 obrotu -dźwięk jest taki jakby zmieniać bieg przy napręzonym łancuchu -na poczatku myslałem, że w tym własnie problem, ale łańcuch dobrze się układa i dzieje się to podczas jazdy, choć tylko czasami;

czy to może być coś z wolnobieżką? np. ząbki żle się ułożą i nagle trzasnie? rower jest jeszcze nowy;

co to może być? boje się mocno pedałować z obawy przed tym zeby mi nie trzasnęło wtedy

pomóżcie

znowu zapomniałem o [] -da się to zmienić bez moderatora?

Napisano

a sprawdzałeś czy masz wszystkie śrubki w okolicach napędu porządnie dokręcone? Korby dokręcone? A może masz już stary napęd? Luzy w suporcie?

Jakoś nie wydaje mi się żeby postawienie roweru do góry kołami miało na cokolwiek wpływ poza ciekącym bidonem :)

Napisano

rower jest nowy, nic nie zużyte; dokręcone korby, suport też, przerzutka również, koło mocno;

czy coś w kasecie może być nie tak? może z wolnobieżką?

Napisano

jesli trzask pojawia sie przy pedalowaniu (szczegolnie jesli przez dluzsza chwile jechales nie pedalujac a pozniej zaczynasz krecic - choc w ten sposob takze nie zawsze bo czasami bez przerw w pedalowaniu) to najprawdopodobniej jest to wina mechanizmu zapadkowego w piascie:

wewnatrz bębenka znajduja sie dwie lub trzy zapadki naciągane sprezynką w ksztalcie przecietego kolka. czasami jest tak ze jedna z zapadek nie zazebia w momencie gdy zaczynasz pedalowac i "otwiera sie" z opoznieniem lapiąc za ząbki w bębenku.

spowodowane moze to byc:

1. za słabą sprezyną - wtedy trzeba ją mocniej zagiac robiąc mniejsze kółko

2. zabrudzeniem sie mechanizmu zapadkowego lub dostaniem sie (wycieknięciem z ktoregos elementu) smaru - zapadki przyklejają sie do elementu na ktorym są zainstalowane i slabosc sprezyny powoduje ze otwieraja sie z opoznieniem.

3. nietrafianiem wszystkich zapadek w ząbki bębenka - to moze byc spowodowane złą konstrukcją mechanizmu zapadkowego - zapadki nie są ustawione na elemencie w ktorym są zainstalowane - w odpowiedniej odleglosci.

4. zdeformowaniem się zapadek: zapadki to elementy w ksztalcie prostokąta lub kwadratu, z nacięciem przez srodek rownolegle do kierunku jazdy. jesli zapadki są ze slabego materialu to pod wplywem obciązen mogą ulegac deformacji - np ich krawedzie zazebiające w bębenku. zdeformowana zapadka nie trafia w odpowiednie miejsca w mechanizmie zapadkowym przez co dochodzi do zgrzytow i strzelania.

jesli przyczyną jest jedna z przyczyn od 1 do 3 to poza efektem dzwiekowym i lekkim "przepuszczeniem" przy pedalowaniu nic nie powinno sie wydarzyc. mialem takie dwie piasty i o ile dzwiek jest denerwujacy (przypomina pękanie metalu) to obawy o zycie bębenka nie ma.

jesli przyczyną jest przyczyna 4 to trzeba rozebrac bębenek i wymienic zdeformowane elementy - jesli tego nie zrobisz to np odksztalcona zapadka moze pęknąć lub sie zmielic co w najgorszym wypadku moze doprowadzic do zniszczenia calego mechanizmu zapadkowego.

Napisano

Mi też coś tak dziwnie przeskakiwało mimo poprawnie ustawionej przerzutki. Problem rozwiązałem dopiero po dokładnych oględzienach łańcucha. Okazało sięże jedno z ogniw jest skrzywione i przy pedałowaniu nie wchodziło idealnie na zębatke.

Napisano

obejrzę dokładnie sam łańcuch, jeśli będzie ok a efekt nie ustąpi to zaniosę to do gwarancji, bo jest;

dzięki wielkie dla tobo za wyczerpującą odpowiedź

problem rozwiązany, był banalny -założyłem niedawno zapinkę do łańcucha (po rozczepieniu) i bolce w niej były za długie -nachodziły na wyższą zębatkę na kasecie; stąd trzaski -spiłowałem je szlifierką kątową i jest ok!

Napisano

zapinke? Masz na myśli spinkę srama czy pin łączący Shimano?

Pin łamie się ściśle określonym miejscu a ze spinki nie ma prawa cokolwiek wystawać. Chyba ze miałęś źle dobraną pinke/pin. Ale to też mało prawdopodobne

Napisano

Mam dokładnie ten sam problem... Ostatnio wymieniłem cały układ napędowy (piasty,kasetę,łańcuch,przerzutki) i dalej do mojego ucha dochodzą te straszne dźwięki :) Mam nadzieje ze to co napisał Tobo rozwiąże nasze problemy.

Pozdrawiam wszystkich na forum ;)

Napisano
zapinke? Masz na myśli spinkę srama czy pin łączący Shimano?

Pin łamie się ściśle określonym miejscu a ze spinki nie ma prawa cokolwiek wystawać. Chyba ze miałęś źle dobraną pinke/pin. Ale to też mało prawdopodobne

zwykła zapinka do łańcucha:

|-- |

|....| <-wyobraź sobie że tych kropek nie ma

|-- |

coś takiego :)

i te bolce -(myślniki na rysunku) były za długie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...