tomekr89 Napisano 20 Kwietnia 2007 Napisano 20 Kwietnia 2007 mam kross'a panic'a i zdarza się, że czasami przy pedałowaniu (nie wiem czy to przypadek, ale zazwyczaj po tym jak stał do góry kołami) cos strzeli i minimalnie przeskakują mi korby o ok 1/10 obrotu -dźwięk jest taki jakby zmieniać bieg przy napręzonym łancuchu -na poczatku myslałem, że w tym własnie problem, ale łańcuch dobrze się układa i dzieje się to podczas jazdy, choć tylko czasami; czy to może być coś z wolnobieżką? np. ząbki żle się ułożą i nagle trzasnie? rower jest jeszcze nowy; co to może być? boje się mocno pedałować z obawy przed tym zeby mi nie trzasnęło wtedy pomóżcie znowu zapomniałem o [] -da się to zmienić bez moderatora?
jacekkoz Napisano 20 Kwietnia 2007 Napisano 20 Kwietnia 2007 a sprawdzałeś czy masz wszystkie śrubki w okolicach napędu porządnie dokręcone? Korby dokręcone? A może masz już stary napęd? Luzy w suporcie? Jakoś nie wydaje mi się żeby postawienie roweru do góry kołami miało na cokolwiek wpływ poza ciekącym bidonem
tomekr89 Napisano 20 Kwietnia 2007 Autor Napisano 20 Kwietnia 2007 rower jest nowy, nic nie zużyte; dokręcone korby, suport też, przerzutka również, koło mocno; czy coś w kasecie może być nie tak? może z wolnobieżką?
jacekkoz Napisano 20 Kwietnia 2007 Napisano 20 Kwietnia 2007 nie sądzą. trzeba się ostro postarać żeby coś w kasecie zwalić. No to ja już nie mam pojęcia - może inni będą mieli
tobo Napisano 20 Kwietnia 2007 Napisano 20 Kwietnia 2007 jesli trzask pojawia sie przy pedalowaniu (szczegolnie jesli przez dluzsza chwile jechales nie pedalujac a pozniej zaczynasz krecic - choc w ten sposob takze nie zawsze bo czasami bez przerw w pedalowaniu) to najprawdopodobniej jest to wina mechanizmu zapadkowego w piascie: wewnatrz bębenka znajduja sie dwie lub trzy zapadki naciągane sprezynką w ksztalcie przecietego kolka. czasami jest tak ze jedna z zapadek nie zazebia w momencie gdy zaczynasz pedalowac i "otwiera sie" z opoznieniem lapiąc za ząbki w bębenku. spowodowane moze to byc: 1. za słabą sprezyną - wtedy trzeba ją mocniej zagiac robiąc mniejsze kółko 2. zabrudzeniem sie mechanizmu zapadkowego lub dostaniem sie (wycieknięciem z ktoregos elementu) smaru - zapadki przyklejają sie do elementu na ktorym są zainstalowane i slabosc sprezyny powoduje ze otwieraja sie z opoznieniem. 3. nietrafianiem wszystkich zapadek w ząbki bębenka - to moze byc spowodowane złą konstrukcją mechanizmu zapadkowego - zapadki nie są ustawione na elemencie w ktorym są zainstalowane - w odpowiedniej odleglosci. 4. zdeformowaniem się zapadek: zapadki to elementy w ksztalcie prostokąta lub kwadratu, z nacięciem przez srodek rownolegle do kierunku jazdy. jesli zapadki są ze slabego materialu to pod wplywem obciązen mogą ulegac deformacji - np ich krawedzie zazebiające w bębenku. zdeformowana zapadka nie trafia w odpowiednie miejsca w mechanizmie zapadkowym przez co dochodzi do zgrzytow i strzelania. jesli przyczyną jest jedna z przyczyn od 1 do 3 to poza efektem dzwiekowym i lekkim "przepuszczeniem" przy pedalowaniu nic nie powinno sie wydarzyc. mialem takie dwie piasty i o ile dzwiek jest denerwujacy (przypomina pękanie metalu) to obawy o zycie bębenka nie ma. jesli przyczyną jest przyczyna 4 to trzeba rozebrac bębenek i wymienic zdeformowane elementy - jesli tego nie zrobisz to np odksztalcona zapadka moze pęknąć lub sie zmielic co w najgorszym wypadku moze doprowadzic do zniszczenia calego mechanizmu zapadkowego.
GZA20 Napisano 20 Kwietnia 2007 Napisano 20 Kwietnia 2007 Mi też coś tak dziwnie przeskakiwało mimo poprawnie ustawionej przerzutki. Problem rozwiązałem dopiero po dokładnych oględzienach łańcucha. Okazało sięże jedno z ogniw jest skrzywione i przy pedałowaniu nie wchodziło idealnie na zębatke.
tomekr89 Napisano 20 Kwietnia 2007 Autor Napisano 20 Kwietnia 2007 obejrzę dokładnie sam łańcuch, jeśli będzie ok a efekt nie ustąpi to zaniosę to do gwarancji, bo jest; dzięki wielkie dla tobo za wyczerpującą odpowiedź problem rozwiązany, był banalny -założyłem niedawno zapinkę do łańcucha (po rozczepieniu) i bolce w niej były za długie -nachodziły na wyższą zębatkę na kasecie; stąd trzaski -spiłowałem je szlifierką kątową i jest ok!
jacekkoz Napisano 21 Kwietnia 2007 Napisano 21 Kwietnia 2007 zapinke? Masz na myśli spinkę srama czy pin łączący Shimano? Pin łamie się ściśle określonym miejscu a ze spinki nie ma prawa cokolwiek wystawać. Chyba ze miałęś źle dobraną pinke/pin. Ale to też mało prawdopodobne
wieszcz Napisano 21 Kwietnia 2007 Napisano 21 Kwietnia 2007 Mam dokładnie ten sam problem... Ostatnio wymieniłem cały układ napędowy (piasty,kasetę,łańcuch,przerzutki) i dalej do mojego ucha dochodzą te straszne dźwięki Mam nadzieje ze to co napisał Tobo rozwiąże nasze problemy. Pozdrawiam wszystkich na forum
tomekr89 Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Napisano 21 Kwietnia 2007 zapinke? Masz na myśli spinkę srama czy pin łączący Shimano? Pin łamie się ściśle określonym miejscu a ze spinki nie ma prawa cokolwiek wystawać. Chyba ze miałęś źle dobraną pinke/pin. Ale to też mało prawdopodobne zwykła zapinka do łańcucha: |-- | |....| <-wyobraź sobie że tych kropek nie ma |-- | coś takiego i te bolce -(myślniki na rysunku) były za długie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.