jacekkoz Napisano 19 Kwietnia 2007 Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam, robiłem przegląd moich oponek i w tylnej oponce Continental Survival Pro (genialne opony) zauważyłem że jeden klocek (a klocki w tej oponce są konkretne) jest oderwany. Znaczy się trzyma sie ale widać pod nim oplot. Jest to klocek boczny więc warto coś z nim zrobić. Jako że oponka jeszcze ma długi żywot przed sobą pytam się czy macie jakieś patenty na przyklejanie klocków. Jakimi klejami warto to zrobić? czy są kleje które mogą lekko rozpuścić istniejącą gumę tak żeby porządnie trzymało? Zaznaczam że klocek się trzyma ale jak będzie pech i kamień wejdzie pod niego to po oponie. Byłem u wulkanizatora i ten powiedział żeby załatwić to kropelką - jakoś nie za bardzo mi sie chce wierzyć bo kropelka robi się twarda. Tu najlepszy będzie klej któy będzie potem elastyczny. Zastanawiam się czy po prostu nie usunąć tego klocka i nie zalać tego jakimś klejem - pytanie tylko jakim.
zendel Napisano 19 Kwietnia 2007 Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam. Kropelka twardnieje i może zniszczyć Ci całą opone, myśle że najlepszym klejem będzie butapren, poniważ ma zdolność rozpuszczania i nie twardnieje. Pozdrawiam.
tobo Napisano 19 Kwietnia 2007 Napisano 19 Kwietnia 2007 przyklejanie klocka (raczej) ci nie wyjdzie. mysle ze lepiej bedzie podlozyc lub przykleic wewnatrz opony w tym miejscu kawalek gumy. kropelka odpada zupelnie gdyz jest to klej lączący na sztywno, tzn jest to spoina nieelastyczna. opony nie zniszczy ale trzymac tez raczej nie bedzie.
krawiec91 Napisano 19 Kwietnia 2007 Napisano 19 Kwietnia 2007 Ja proponowałbym butapren, albo aceton/nitro (wiem, że rozpuszcza plastik, nitro chyba też) - wtedy rozpuści on gumę(pamiętaj, żeby dać po kropelce na obydwie klejone powierzchnie), która po ścisnięciu i odparowania nitro/acetonu utworzy trwałe połączenie.
rymo Napisano 19 Kwietnia 2007 Napisano 19 Kwietnia 2007 Nawet jak pokleisz to raczej z marnymi efektami. Naklejanie bieznika stosuje sie tylko w oponach ciezarowych..i to tylko do tych na tyl..niekierunkowych. Pozdro Ps. Sobie dla spokoju ducha podklej latka do opon od srodka..sa takie np park tool robi.
yeti86 Napisano 19 Kwietnia 2007 Napisano 19 Kwietnia 2007 nie martw się o ten kawałek, ja nie mam też kilku i jest ok. a ja chcesz porządnie to jedź do jakiego wulkanizatora. @rymo do samochodów osobowych też się klei bieżnik (tzw opony bieżnikowane) i nic nie odpada.
Ogór Napisano 19 Kwietnia 2007 Napisano 19 Kwietnia 2007 jezdzij tak jak jest a jak ci to bardzo przeszkadza kup nowa opone bo innego wyjscia nie widze
jacekkoz Napisano 19 Kwietnia 2007 Autor Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam, sęk w tym że nawet jakbym chciał kupić nową opone to i tak nici bo już ich nie ma a ja lepszej nigdy nie miałem. Podkleję butaprenem, zobaczymy oc z tego wyjdzie. Zastanawiam się też nad klejem, który jest w sprzedaży razem z łatkami do dętek. Wulkanizatorzy nie chcą się brać za taką robotę. Byłem u kilku.
bikerman Napisano 19 Kwietnia 2007 Napisano 19 Kwietnia 2007 Z powodu jednego klocka tak się zamartwiać? Zostaw to i jeździj dalej....
jacekkoz Napisano 20 Kwietnia 2007 Autor Napisano 20 Kwietnia 2007 nie płaczę z powodu jednego klocka, płaczę bo pod wyrwanym klockiem jest oplot opony. Uważam, zę jak dostanie isę tam kamień to umarł w butach. Zalałem wczoraj butaprenem - zobaczę co z tego będzie.
Ogór Napisano 20 Kwietnia 2007 Napisano 20 Kwietnia 2007 nie płaczę z powodu jednego klocka, płaczę bo pod wyrwanym klockiem jest oplot opony. Uważam, zę jak dostanie isę tam kamień to umarł w butach. Zalałem wczoraj butaprenem - zobaczę co z tego będzie. juz nie mialby sie gdzie dostac ten kamiec tylko w to miejsce :| przezywasz moim zdaniem - zostaw to i jezdzij a jak nie ma juz takich do kupienia to polecam zakup innych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.