KuLa2030 Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Tak jak w temacie czy jesteście zadowoleni czy może jednak macie pewne obawy co do Mistrzostw ?? Ja osobiscie jestem zadowolony, bo w końcu Polska dostała szansę by zrobić coś wielkiego... I czy uważacie że wybrano dobre miasta - Chorzów, Gdańsk, Kraków, Poznań, Warszawe i Wrocław? Dla nie poinformowanych http://wiadomosci.onet.pl/1521020,11,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nrm Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 miasta: krakow i chorzow jako kolo zapasowe. imho zle. warszafka od dawna robi wszystko zeby z slaskiego stadionu nic nie bylo. jak nie bedzie tam euro to juz jego rychly koniec skoro powstanie kilka innych, duzolepszych, no i przede wswzystkim ten w warszafce. szkoda tez krakowa - jednak to jest nasza wizytowka na swiat. a ogolnie super. bedzie bat zeby te autostrady w koncu zbudowac, bo tak to tylko sie gada i gada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freeze Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Super!!! Tylko mam nadzieje że nie zmarnujemy takiej szansy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quick Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 ciesze sie ze w koncu Polska bedzie mogla sie wykazac czyms w tak duzym przedsiewzieciu mam nadzieje ze zrobia wszystko super i nie zmarnuja takiej szansy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Nooo ja wlasnie dzis dowiedzialem sie o nowinie na informatyce ;] Na poczatku nie moglem uwierzyc Bardzo dobrze, moze zrobia wreszcie w polsce jakies drogi szybkiego ruchu no i stadionow wiecej wybuduja Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Bardzo dobrze, że będzie Euro, chociaż byłem sceptyczny i nie do końca wierzyłem, że Polska i Ukraina dostanie taką dochodową imprezę. Popłynie teraz do naszego pięknego kraju strumień euro . A co do miast, to dla mnie najważniejsze, że jest Poznań. Już zbieram pieniądze na bilety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Mam nadzieje ze wykorzystamy szanse i przy okazdji wreszcie zrobią tych autostrad trochę ), jedyne co mi nie pasuje to Stadion Śląski jako rezerwowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Tak jak przedmówcy - mam nadzieję, że Polska dobrze wykorzysta tą szansę (turystyczną, gospodarczą, ekonomiczną) i przyłoży się do zorganizowania takiej imprezy. Mógłby to być początek infrastruktury potrzebnej do organizowania innych dużych imprez o które Polska mogłaby się pokusić w przyszłości. Jestem jak najbardziej za. Bardzo cieszę się, że Polska dostała możliwość sprawdzenia się w takim przedsięwzięciu. A miasta - wybrano te, które najlepiej się rozwijają. Kraków jest miastem bardzo mocno wypromowanym w świecie więc czemu nie dać szansy innym miastom, które bardziej tego potrzebują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 No ładnie ładnie zobaczymy jak nam to wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esc0bar Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Patrzac na to jak tego typu imprezy mialy wplyw na inne kraje Europy jestem przekonany, ze my nie bedziemy gorsi. Polacy w koncu musza uwierzyc w siebie i po prostu wziasc sie do roboty. Jest to ogromna szansa i niesamowity zastrzyk, ktory spowoduje ekspresowy rozwoj naszego kraju. To, ze Polska i Ukraina wygrala swoja szanse uslyszalem w radio i chociaz akurat bylem w tym momencie mocno zapracowany to naprawde sie wzruszylem. Juz pora na to, zebysmy faktycznie dolaczyli do reszty Europy i pokazali innym co to jest polska goscinnosc i fantazja. Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 jestem bardzo zadowolony... oby nie zmarnować takiej szansy... takie euro to nie tylko szansa promocji kraju ale również nowe autostrady, hotele no i stadiony na pewno na jakiś mecz pojadę oby tylko wszyscy się wyrobili i żeby nie było plamy... stadion narodowy, baltic arena, stadion ukraina... zapowiada się ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 super fajnie, wszyscy sie cieszą ale dlaczego - do cholery - obok warszawy, krakowa, wrocławia - nie ma łodzi?! to drugie co do wielkości i ludności miasto w polsce (bardzo zbliżone do krakowa) paranoja, łódź zostaje wszędzie omijana, nawet w pogodzie na tvn-ie jej do niedawna nie było. Zbudowali jedno centrum handlowe i się lansują - szansa dla Polski - owszem, dla wszystkich w miarę dobrze rozwiniętych miast też. Ciekawe na które miejsce teraz spadnie 'Ziemia Obiecana' w rankingu najlepiej rozwijających się miast Polski - dotychczas chyba byliśmy na pozycji nr. 5 szkoda gadać ~~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wsfetrze Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 a ja niestety mam złe przeczucia. W tym kraju nic nie ma prawa wyjść tak jak należy. Drogi jak zrobią to zaraz się i tak posypią, boiska o ile wyjdą im wymiarowe to nie będą spełniały innych kryteriów. Przecież tak było zawsze i wątpie żeby coś drgnęło. Ale może się uda, może ludzie którzy się tym będą zajmować zrozumieją przed jaką szansą stanęliśmy, że ważą się nasze losy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Bardzo dobrze się stało bo to z pewnością wpłynie na rozwój kraju. No i może rzeczywiście powstaną prawdziwe autostrady, bo jednak te które obecnie nie dawno zbudowane zostały okrzyknięte autostradami, to jednak przepisowo niemi nie są z powodu braku pasa awaryjnego, ale nie o tym temat. Ja może i nie jestem fanem piłki nożnej to jednak bardzo dobrze stało się, że to my wraz z Ukrainą zorganizujemy to ogromne przedsięwzięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Bardzo chciałbym żeby to wszystko wypaliło... Ale mam mnóstwo wątpliwości. Nie mamy dróg. Nie mamy stadionów. Nie mamy hoteli. Euto to jednak wielkie przedsięwzięcie i nie wiem czy wyrobimy się w ciągu tych 5ciu lat. Tym bardziej że większość budowniczych wyjechała za granicę i w tej chwili nie ma ludzi do wykonywania zwykłych przetargów na budowę lokalnych dróg, a co dopiero na wielkie inwestycje typu stadion czy autostrada... Mamy szansę na znaczne podwyższenie statusu państwa, pytanie tylko czy jesteśmy w stanie ją wykorzystać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ohohohoho, moje rozkopane miasto teraz dopiero będzie rozkopane Ale za to jakie będzie potem fajne Jak najbardziej się cieszę, nawet jeżeli nie zdążymy zbudować stadionów () to przynajmniej będzie śmiesznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Mimo wielu argumentów przeciw, to jednak mimo wszystko się cieszę. Dostaniemy kolejne miliardy euro, które na pewno będą dobrze wykorzystane, o ile nie będą rozdysponowywany centralnie. Najgorsze będą jednak następne wybory parlamentarne: jedni będą obiecywać, że poradzą sobie z przygotowaniem Polski do organizacji tych mistrzostw, drudzy będą uważali, że zrobią to lepiej, a jeszcze inni będą nawoływać do ich bojkotowania (zgadnijcie które ). Mimo wszystko jestem optymistycznie nastawiony. W szczególności, że niektóre mecze będą się odbywały w Poznaniu, a to oznacza kolejne inwestycje w komunikację miejską, lotnisko, dworzec PKP, hotele no i przede wszystkim drogi. Jesli chodzi o hotele to na pewno powstanie kilka-kilkanaście nowych, bo nawet podczas ostatniej Światowej Wystawy Psów wszystkie były nabite . PS Zapomniałem o najważniejszym - liczę na to, że powstanie trochę nowych ścieżek rowerowych :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Witam moim zdaniem to bajer ... ale nie wiem czy wiecie .. a morze ktos tu juz napisal ze na stadion zostalo juz przeznaczone 1 miliard i ze do konca tego roku maja zlikwidowac stadion x-lecia !!! PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lynks Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja również się cieszę, jednak podzielam przy tym obawy kusaka. Wiadomo, że miasta w których będą odbywały się mecze dostaną środki na inwestycje, a przecież żeby ktoś mógł dostać więcej komuś musi dostać mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
algra7 Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 szkoda Chorzowa.. że tylko dodatkowy...w końcu z tego co pisze na tej stronce to z polskich stadionów jest mniejszy tylko od tego w Warszawie, ano i śląscy kibice a z Euro ogólnie sie cieszę. może to trochę wypromuje Polskę czy coś... może połatają trochę dziur w ulicach przy okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myszek Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 W Gdansku ma powstac 1 nowy stadion, teraz to juz wszystko bedzie rozkopane co sie da. Ale niech kopia, za pare lat miasto bedzie mialo calkiem przyzwoite drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasGCE Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Szansa to może i by była, ale nie dla takiego kraju jak nasz. Przypuszczam, że niestety Euro 2012 staną się nowym powodem rozgrywek politycznych, jak każda inna okazja. Do rządzącej koalicji prędzej czy później dotrze, że drugi raz nie zostaną wybrani. Tak więc nie zrobią nic, co mogło by przyszłemu rządowi ułatwić realizację tego wielkiego przedsięwzięcia. Euro 2012 wypadną akurat gdzieś w połowie kadencji przyszłego rządu, jeśli okarzą się klapą, będzie to doskonały powód dla PiSu i spółki do zaatakowania przyszłego rządu, że niby nie wykorzystał tak wielkiej szansy. Po drugie, mistrzostwa Europy to nie są przypadkowe zawody takie jak Mistrzostwa Świata. Zdecydowana większość z najsilniejszych reprezentacji, to drużyny europejskie. Nie będzie drużyn z głębokiej Afryki czy Azji (z którymi nasi i tak sobie nie radzili). W takim gronie nasi kopacze raczej nie mają czego szukać i za 5 lat też nie będą mieli. "Biało-czerwoni" zagrają trzy mecze, a resztę obejżą w Polsacie Sport. Po trzecie to nie wiem w jaki sposób, kraj który już od 17 lat (sic!) jest tzw. "krajem na dorobku", ma być stać na organizację tak wielkiej imprezy. Pewnie, że UEFA i UE sypną kasą, ale te instytucje niczego same nie finansują, a tylko dofinansowują. Nawet jeśli dostaniemy kasę na budowę/modernizację stadionów, to kto zapłaci za szybszą niż zakładano rozbudowę infrastruktury? Nic tylko czekać, aż akcyza na paliwo znów pójdzie w górę. Euro 2012 to nie jest impreza, która przyciągnie do polski inwestorów. Zarobimy tylko tyle, ile podczas samych mistrzostw. Rozwój turystyki? Może w małym stopniu. Nowe drogi? To żadna korzyść, to zwyczajne rónanie do poziomu Europy. Zostaną nam za to stadiony, które będzie trzeba utrzymywać, a których nie będzie miał kto zapełnić. Baza hotelowa i gastronomiczna? Nikt mi nie wmówi, że w chwili obecnej jest zbyt mało hoteli w większych miastach. Ok. 10 lat obserwowania z większym lub mniejszym zaangażowaniem sytuacji politycznej i gospodarczej w naszym kraju bardzo skutecznie wyleczyło mnie z takiego hurraoptymizmu. PS. A mecz finałowy to pewnie, znając polskie realia, odbędzie się w Świątyni Opatrzności Bożej. Lub przynajmniej zostanie poprzedzony uroczystą mszą z pobłogosławieniem piłki i bramek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 miasta: krakow i chorzow jako kolo zapasowe. imho zle. warszafka od dawna robi wszystko zeby z slaskiego stadionu nic nie bylo. jak nie bedzie tam euro to juz jego rychly koniec skoro powstanie kilka innych, duzolepszych, no i przede wswzystkim ten w warszafce. A co może stolicy 40 milionowego kraju nie należy się chociaż jeden stadion z prawdziwego zdarzenia? Świetne rozumowanie, zróbmy stadion w Pcimiu Górnym a telewizja z całego świata będzie i tak gadać o tym, że w stolicy Polski są 3 stadiony, jeden to największe targowisko w Europie, drugi to zabytek klasy zerowej a na trzeci chodzą sami emeryci. szkoda tez krakowa - jednak to jest nasza wizytowka na swiat. Taaaak baaardzo Świetną wizytówkę na świat robią nożownicy z cracovii i wisły Ja się tam cieszę, bo nawet jak wszystko nie wypali w 100% to coś tam pozostanie po tych zawodach. Pewnie jakieś 2 stadiony i kilkaset km dróg akceptowalnej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezerter Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 PS. A mecz finałowy to pewnie, znając polskie realia, odbędzie się w Świątyni Opatrzności Bożej. Lub przynajmniej zostanie poprzedzony uroczystą mszą z pobłogosławieniem piłki i bramek. Finał będzie na Ukrainie, ale rozpoczęcie w Polsce więc kto może może sam Ojciec Dyrektor pobłogosławi piłkę ? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nasti Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 A co może stolicy 40 milionowego kraju nie należy się chociaż jeden stadion z prawdziwego zdarzenia? Świetne rozumowanie, zróbmy stadion w Pcimiu Górnym a telewizja z całego świata będzie i tak gadać o tym, że w stolicy Polski są 3 stadiony, jeden to największe targowisko w Europie, drugi to zabytek klasy zerowej a na trzeci chodzą sami emeryci. Taaaak baaardzo Świetną wizytówkę na świat robią nożownicy z cracovii i wisły Ja się tam cieszę, bo nawet jak wszystko nie wypali w 100% to coś tam pozostanie po tych zawodach. Pewnie jakieś 2 stadiony i kilkaset km dróg akceptowalnej jakości. Zgadzam się z tobą Schwefel. Nareszcie coś się ruszy w sprawie stadionów obiecywanych przez kilkanaście lat albo i dłużej Dzięki dobrym stadionom i bazie treningowej na każdym z nich dzieciaki chętniej zacznął uprawiać piłkę kopaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.