Mad Kris Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 witam, niestety jestem posiadaczem korby Sr Suntour PFF. Na początku było wszystko cacy, ale z czasem niestety korba przy mocniejszym depnięciu zaczęła sie odkształcać. Pomyślałem ze to trochę dziwne, bo do kolosów nie należę, mam zaledwie 63-65 kg. Tak też zadecydowałem, że trzeba wymienić korbę i zachorowałem na Shimano LX. Jakie sa ceny wszyscy wiemy, bardzo wysokie;P:P, modelu lx nie udało mi się znaleźć poniżej 307 zł. W grę wchodzi oczywiście nowa korba 44x32x22 model FC-M580 o długości 175mm. Tak wiem takie rzeczy to tylko w erze, jednak jeżeli ktoś miałby dla mnie rade albo widział takie cudo w granicach 270-280 złotych to proszę o cynk. Kiedyś tez myślałem nad Alivio, ale podobno to porównywalne modele z Suntourem PFF, wiec nie wiem czy warto... Jestem otwarty na rady i ...krytykę Oto ta lx na allegro: https://ssl.allegro.pl/item185092127_najtan...umrowerowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IBNZ Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 alivio jest o wiele sztywniejsze niz Suntour. Nie wiem co to ten PFF ale widzialem korbe w Authorze Opusie u kolegi. Rękami mozna wyginac. A Alivio u innego znajomego jest naprawde sztywne, bez porownania do mojego altusa a juz w ogole do suntoura. O LX slyszalem mnóstwo rzeczy, ze kupa, a nie korba, ze trzeszczy itp itd. i to od dosc obeznanych ze srodowiskiem ludzi (np RafalB, zeby nie byc goloslownym). Wg mnie Szymano musi jeszcze nad tym hollowtechem II popracowac pare lat zeby zyskac szersze zaufanie. Bo skoro czesc za ponad 300 zł to taki dups to ja dziekuje. Wole staroświecki suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezerter Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 To dziwne, ja przed zakupem korby LX 2005 czytałem dużo rzeczy i to zwykle były pozytywy, no ale jakoś inaczej posty czytam :wink: Jestem również jej użytkownikiem i poza tym trzeszczeniem ( no faktycznie zdarza jej się ) to nie widzę poważnych minusów tej korby. Sztywna, w miarę lekka ( wiadomo XTR to nie jest ), biegi z przodu wchodzą dobrze. To że jest o niej kilka negatywnych opinii to nic dziwnego, popatrz ile osób jeździ na tej korbie i na innych hollowtech II, jasne że w tej grupie musi być grupa niezadowolonych, ale popatrz jak duża jest grupa zadowolonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 w sumie pomiędzy Alivio a LX jest jeszcze Deore.... może ktoś ma na temat tej korby jakieś wyrobione zdanie, ja przynajmniej chętnie posłucham:)... dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Powiem tak, co byś nie wybrał od Alivio w górę to i tak będzie sztywniejsze od tego Suntoura. Jak chce tanią korbę to mogę polecić Alivio'04 na kwadrat. Ciężka, pancerna i sztywna korba. Biorąc pod uwagę, że LX'05+suport kosztuje tyle co nowy na Hollowtechu II to decyzja już należy do ciebie, bo łożyska w nowym LXie w niektórych korbach zawodzą. Za ~160zł masz już Deorkę FC-M540 która jest kopią LXa'05, różnią się tylko materiałem z jakiego wykonano zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezerter Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Biorą pod uwagę, że LX'05+suport kosztuje tyle co nowy na Hollowtechu II to decyzja już należy do ciebie, bo łożyska w nowym LXie w niektórych korbach zawodzą.Za ~160zł masz już Deorkę FC-M540 która jest kopią LXa'05, różnią się tylko materiałem z jakiego wykonano zębatki. Trochę inaczej : LX 2005 to Hollowtech II (m580 ) , roczniki starsze Hollowtech (m572) Deore m540 jest kopią m572, różni je kolor i zębatki ( przez co jest cięższa ) i kosztuje ok 160 zł ale bez suportu, który kosztuje ok 50-60 zł. Tak dla jasności :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm84 Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 a ja tam mam Lxa 03r waga ok.90kg i za nic jej nie zmienie, zrypana optycznie jest strasznie wiec ją wypoleruje na wakacje, wymienię 3 raz 44ke i jeszcze na pewno pare lat pojezdzi, moim zdaniem najlepszy zakup jakiego można za ok 200zł dokonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 90kg ?, raczej 900 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Zapewnoe chodziło mu o swoją wage a nie korby:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Jeszcze jest taka oferta: http://www.allegro.pl/item182803680_korba_...bikestacja.html To dobra ta korba lx w końcu czy nie bo będę chciał niedługo kupić, a nie chce wywalić kasy w błoto. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 17 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 dziękuje za odpowiedzi:)...chyba najciekawszym pomysłem byłaby ta lx 05' plus suport, bo pewnie modelu 04' nowego już nigdzie nie znajdę;/;/;/.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Kwietnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 '04 i '05 niczym się nie różniły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 A musi to być Shimano? Co ty na TO: http://www.allegro.pl/item185740018_korba_..._team_nowa.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 18 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 @Odi: no słyszałem, ze niczym sie od siebie nie różnią, ale że rocznik starszy to cena pewne tez mniejsza:)... @Misiek^^: hmm tyle, ze o korbach Truvativa nie wiele wiem, brzmi ciekawie, ale jakby mi ktoś coś więcej o niej napisał byłoby super:)... pozdrawiam:)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...st&p=304801 http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...02&hl=firex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.