Wilku89 Napisano 15 Kwietnia 2007 Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam. Jakies 3 godziny temu wrocilem z Włoch Coz, a wiec slow kilka o wycieczce: Wtorek, godzina 12:30 spod szkoly rusza autokar z 50osobowa grupa uczniow [3nauczycieli] do Włoch. Jechalismy 24godziny... Co 3 godziny byl postoj na siusiu, zaczerpniecie swiezego powietrza i przegryziene czegos dobrego Gdy tak meczylismy sie w autobusie, po kilkugodzinnej drzemce w nocy zjawilismy sie w Weronie. Miasto piekne, maly amfiteatr i oczywiscie symbol Werony: Julia oraz katedra. [wszystkie zdjecia zamieszcze ponizej]Po obfitym zwiedzaniu i meczarni w upale, po 21.00 w srode wrocilismy do autobusu i udalismy sie w strone hotelu. I tu mile zaskoczenia: hotel 3gwiazdkowy, pokoj wypasiony: 4 lozka, klimatyzacja z pilotem, telewizor z DVD, lodowka, kibelek śliczny i czysty, zyc nie umierac! :twisted: Niestety spedzilismy tylko jedna noc w tym hotelu. Pobuda 5:30 rano, szybkie wloskie sniadanko i do autokaru wbitka - podroz do Mediolanu, nastepny dzien Florencja, potem Piza, Rzym i Watykan. Gdybym mial tak opisywac, co widzialem i zwiedzalem w danych miastach to bym oglupial Bylo prze pięknie - starozytne w swietnym stanie, monumentalne budowle, az sie wlasnym oczom nie chcialo wierzyc kiedy zajadalem hamburgera przy stoliku w mcdonlads' ie, a naprzeciw mnie stal sobie Panteon :D Włoszki sa śliczne! Ciemna karnacja, oczka brazowe i dlugie czarne wlosy, a figura.... mniam! I ten ich piekny egzotyczny jezyk wloski A kolesie? ze tak powiem: lol kazdy inna fryzura, okulary tzw. "muchy" kolorowe koszulki przyciasnawe i spodnie obcisle zawioszone gdzies na dupie, a nie w pasie. Podchodza mi pod "biseksualistow" [jeden mial nawet klaki na nogach wygolone... moze kolarz? ] nie wyobrazam sobie u nas w Polsce tak wygladajeco kolesia, bo byłby na pewno wytykany palcami na ulicy heh Samochody: coz: 10 ferrari widzialem, kilka porsche, najnowsze bmw 5,7,3,1, mercedesy e,s klasy,audi a6,a4. masserati,bentley continental GT itd. Drogi maja plaskie, autostrady szybkie. W drugim hotelu, w ktrym spedzilismy 2 noce bylo obskurnie wrecz. brzydkie pokoje, malutka lazienka, ogolnie czulem sie jak w wiezieniu Najlepsza byla akcja, gdzie zrobilismy sobie bibe w ostatnia noc wczoraj i nagle o 1:00 w nocy puka ktos do nas. Kazdy szybko chowa butelki gdzie popadnie, otwieram drzwi, pan od historii kazal kazdemu udac sie do swojego pokoju i gdy wychodzilem zahaczylem noga o pusta juz bu7telke wina bialego za 15euro spadla na ziemie, a pani od niemca zapytala sie mnie co to jest, a ja wskazalem na tymbark na komodzie i wytlumaczylem ze mi spadl na ziemie godzine po imprezce przyszedlem do qmpli i sie spytalem, czy wszystko bez ory bylo i ku mojemu zdziwieniu pan od hiry podnoszac butelke po winie powiedzial": " nono, widze, ze eleganckie picie bylo, ha! wino dla rodzicow do Polski mielisice przywiezc przynajmniej posprzatalibyscie te butelki " <-- prze spoko ziomek Sklepow mnostwo bylo: spodnie od calvina kleina, piora od mont blanc i wiele innych sklepow np z bizuterią. Wiem jedno: bylo cudownie, mimo upału i męce w autokarze zwiedzilem jeden z najpieksznych panstw swiata i przepiekne starozytne miasta. A wiec teraz czas na foty: [w sumie zrobilem 262zdjecia, a to tylko przedsmak tego co widzialem ] maly amfiteatr w Weronie Ja i Julia: Tabliczka przed wejsciem, gdzie znajdowala sie Julia i slynny balkon: Pan Kobylski od historii i Krzysiu Wolski od biologii w otoczeniu Julii: Katedra w Mediolanie: Balkon Julli: Widok z autokaru: Krzywa wieża w Pizie: j.w Tu mieszkał i tworzył/pracował Leonardo Da Vinci: Napis nad drzwiamo wejsciowymi do domu Leonarda Da Vinci: Replika rzeźby Michała Anioła: "Dawid": Amfiteatr w Rzymie: "Koloseum": Kolejna porcja fotek: Najstarszy łuk triumfalny na swiecie: 72.r po Chrystusie: Forum Romanum: Ja z Dziubką po lewej, a po prawej Iwuś i Piechta pod pomnikiem Marka Aureliusza: "Usta Prawdy": I ostatnie foty: Ja z Iwusiem przy fontannie w Rzymie: Plac Świętego Piotra: Panteon: od lewej: Iwuś, Ja, Dziubka, a w tle Panteon:
KuLa2030 Napisano 15 Kwietnia 2007 Napisano 15 Kwietnia 2007 Bardzo fajne foty No i widze że udało Ci się zmyć te błoto z twarzy...i dobrze (bo po ostatniej Twojej wyprawie ,,błotnej" nie wyglądało to ciekawie...)
Quick Napisano 15 Kwietnia 2007 Napisano 15 Kwietnia 2007 fontanna di trevi piekne miejsce szczegolnie w nocy heh moje wloskie marzenie spelnilo sie na wakacjach noi oczywiscie musialem zaliczyc wenecje bo jakby inaczej koloseum tez pieknie wyglada w nocy wogole rzym w nocy to super sprawa a przy fontannie rzuciles grosika przez lewe ramie ?? a chociaz papieza zobaczyles ?? poblogoslawil twoj rowerek :lol:
Wilku89 Napisano 16 Kwietnia 2007 Autor Napisano 16 Kwietnia 2007 No niestety w pospiechu zapomnialem rzucic klepaka na szczescie, ehh ale dzika[ chyba w Mediolanie on byl, taki brazowy z nosem juz wytartym zlotawym] poglaskalem po pysku na szczescie Niestety nie bylo papieza w sobote w Watykanie, ale wiecie co mnie dziwi? Gdy weszlismy do komnaty, gdzie znajdowaly siue grobowce - grob Jana Pawła II bylo otoczony taka czerwona wstazka i stal przy nim ochroniarz. Nie mozna bylo robic zdjec, lecz do mnie szczescie sie usmiechnelo i gdy na chwile ochroniarz sie odwrocil, szybko pyknalem fotke grobowi i to z lampa blyskowa, uff bylo stresu troche bo przeciez moglby mi zabrac aparat lub karte... Jako jedyny z calej wyczieczki mam zdjecie grobu naszego Papieza Rodaka:
Quick Napisano 16 Kwietnia 2007 Napisano 16 Kwietnia 2007 ja mam zdjec grobu chyba z 10 gdy bylem przy nim stalo 2 ochroniarzy i normalnie mozna bylo robic zdjecia, zostawilem przy grobie swoja kaszkietowke, oczywiscie specjalnie, dalem ochroniarzowi a on ja polozyl obok grobu papieza
Wilku89 Napisano 16 Kwietnia 2007 Autor Napisano 16 Kwietnia 2007 No niestety kaszkietowki zadnej tam nie widzialem :wink: ale kopula w bazylice Św. Piotra robi wrazenie, oraz zakremowane ciała papieży: Innocenty XI i Jan XXIII.
Quick Napisano 16 Kwietnia 2007 Napisano 16 Kwietnia 2007 racja racja, wogole strasznie mi sie podobal watykan robi ogromne wrazenie wizyta tam
anulkaa Napisano 16 Kwietnia 2007 Napisano 16 Kwietnia 2007 Ostatnio we Włoszech byłam na pogrzebie Jana Pawła II, rzeczywiście Rzym bardzo ładny, parę lat wcześniej byłam w Wenecji, nie podobała mi się, no... może ten główny plac ;P Gdyby nie włosi, to tam byłoby cudownie...
Mod Team Pixon Napisano 16 Kwietnia 2007 Mod Team Napisano 16 Kwietnia 2007 Wilku za fotkę grobu papieża masz ode mnie pochwałę. Świetnie ją będzie mieć żeby czasem sobie popatrzeć gdzie spoczywa Nasz Wielki Polak.
Quick Napisano 16 Kwietnia 2007 Napisano 16 Kwietnia 2007 Ostatnio we Włoszech byłam na pogrzebie Jana Pawła II, rzeczywiście Rzym bardzo ładny, parę lat wcześniej byłam w Wenecji, nie podobała mi się, no... może ten główny plac ;P Gdyby nie włosi, to tam byłoby cudownie... wenecja ci sie nie podobala?? eee.... hehe moim zdaniem nie jest zachwycajacy, bo nic tam takiego nie ma, ale gdy juz wejdzie sie w te uliczki to wtedy czuje sie wenecje a jeszcze lepiej jak wejdzie sie w uliczke ktora konczy sie woda na placu sa kawiarnie wiec mozna sobie posiedziec i wypic wloska kawke, bardzo dobra zreszta zawsze marzylem zeby pojechac do Wenecji i udalo sie
papanf Napisano 18 Kwietnia 2007 Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja marze o zobaczeniu St. Petersburga... podobno jedno z najpiekniejszych miast Europy, Wenecja Europy ( i bez włochów! )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.