Skocz do zawartości

[manetki] dualcontrol

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

jak ja sie ciesze, ze sprzedalem te swoje deore dc i mam teraz rapid fire i klameczki, a nie jakies dc <_<

Deore dc to kupa. na podjezdzie gdy chce zrzucic na dol, czasami nie dokladnie wejdzie i chrobocze lancuch, sa ciezkie, drogie, brzydkie i trzeba meic naprawdę wyczucie, by przy kliknieciu w dol nie zrzucilo do razu o 2-3 przelozenia w dol, anizeli planowane jedno...

jak ja sie ciesze, ze sprzedalem te swoje deore dc i mam teraz rapid fire i klameczki, a nie jakies dc <_<

Deore dc to kupa. na podjezdzie gdy chce zrzucic na dol, czasami nie dokladnie wejdzie i chrobocze lancuch, sa ciezkie, drogie, brzydkie i trzeba meic naprawdę wyczucie, by przy kliknieciu w dol nie zrzucilo do razu o 2-3 przelozenia w dol, anizeli planowane jedno...

widocznie masz przerzutke z normalną sprężyną, wtedy dual controle tracą na komforcie użytkowania :blink: DC powinny byc montowane tylko i wyłącznie z odwrotną sprężyną, wtedy ma to sens :blink:

Dokladnie! Sprężyna musi byc odwrotnie! Przerzutki chodza rewelacyjnie! Polecam DC!

Wilku co ty pier******* brak ci po prostu wyczucia a nie że deore dc to kupa znajomy jeździł i był bardzo zadowolony (ja też będę miał teraz te deore dc) ale zmienił rower i nie ma już dc choć i tak powiedział że bardzo żałuje poza tym to że są drogie to też jakieś bajki przecież komplet klamek avid kosztuje 100 zł i do tego jeszcze manetki więc wychodzi na to samo to że ci łańcuch chrobocze to przez złe wyregulowanie i tyle. Zastanów się zanim coś napiszesz bo ci z deka przeważnie nie wychodzi :/

Ja mam DC Deore i jestem zadowolony. Na podjazdach przerzutki wchodza mi super. Nawet czasami jestem zdziwiony :)baksik22 ma racje nie pisz glupot tylko ustaw dobrze przerzutke. Deore chodza calkiem fajnie. Nie trzeba miec zadnego wyczucia :lol:

Mam też DC deore lx przy moim magnusie. super sprawa!! Szybko mozna biegi przełączać i sparwnie. Na nierównościach, czy jak nagle trzeba zmienic bieg chwila moment. Są zarąbiste, same sie nie przełączają, nie ma z nimi żadnych cyrków.

Nie wiem jak ty robisz że przy kliknieciu w dół o 2-3 przełożenia na raz. u mnie nigdy,a le to nigdy nawet przypadkowo sie to nie zdarzyło. Magia jakaś chyba. :) Wystarczy zrobić na nich pare kilometrów i juz sie jest do nim przyzwyczajonym. Nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez nich. Znajomy ma DC na XTR i tez jest bardzo za dowolony i raczej by sie nie zamienił na nic innego.

Ja ostatnio mam dość swoich DC. Są super wygodne, cały czas podtrzymuję to ale... nie mogę skrócić kierownicy bo są za szerokie, nie mogę zamontować po ludzku uchwytu do pulsometru, z lampką też są cyrki ale da radę po odkręceniu manetki. Wymiana linki też kłopotliwa, na trasie jak coś to niemożliwa bo trzeba mieć coś do wyrwania małej śrubeczki juz po jej odkręceniu smile.gif Tak czy inaczej będę z nimi chyba dozgonnie jeździł bo mam hamulce, przerzutki shimano i w ogóle smile.gif I co z tego że to super działa, każde inne będą super działać po przyzwyczajeniu smile.gif

DC powinny byc używane do porządnego MTB moim zdniem, jak chcesz mieć na kierownicy wszystko to sobie możesz jeszcze wiatraczek zamontować.... Wcale dużo miejsca nie zajmują. Wiadomo, z ejak ktoś kupi rower porządny z DC to nie bedzie montował światełek i innych wynalazków, bo jest to zbędne. Na zawadach się świetnie sprawdzaja.

Dodam jeszcze Wilku że nie możesz zmienić o 3 przełożenia na raz bo się nie da, to deore nie xt :)

EDIT: Przykro mi że dowiaduję się jaki mam nieporządny rower z DC (bo jakbym miał porządny to nie potrzebowałbym montować lampki, pulsometru na kierze i takich innych dupereli, prawda? :P). Przecież DC to tylko wyścigi, jakże bym śmiał używać tego na przykład do nocnej wycieczki.

MOrtimer jak jesteś takim specem :) to wiedz że ludzie którzy się ścigają przycinają kiery a jak widze że ludziom się ledwo DC mieści na 580 kierze :lol: to mam kolejny argument że jest to nieprzemyślane. Ja mam 179 cm wzrostu. Nie jestem za bardzo "wąski" i mam kiere 53 cm :P IMO DC to kupa :) nie obraźcie się użytkownicy, po prostu mi to nie leży :) NIe wygodne, duże :D i ciężkie. Do tego kolejna skomplikowana rzecz do popsucia :P

PS. Jeździłem na DC znajomych żeby nie było że teoretyzuje ;)

sorry poniosło mnie troche, no ale do DC trzeba po prostu sie przyzwyczaić i tyle.

EDIT heavy_puchatek: spox jak potrzebujesz to sobie szersza kierownice kup :P joke oczywiście. Nie no ja poprostu nie mam nic na kierownicy oprócz licznika, DC, gripów. Teraz tylko jeszcze rogi dokupie. Miejsca jest sporo. Przynajmniej na mojej kierownicy: RITCHEY Comp. Moim zdaniem i tak DC to b.d. rozwiązanie i sie nie zamienie na nic innego. Żeby nie było zmieniam na niższy biek przy pomocy kciuka - tego dodatkowego przycisku, a nie dwignią hamulca do góry. POzdro PS wcale nie masz nie porządnego roweru :P Zależy kto gdzie jeździ i jak. :D

EDIT karolyfer: Wiem widzałem, niektórzy gripy skracali :P trzymali rece niepenie na kerownicy bo im miejsca nie starczało, jednak mysle, ża tak aż bardzo szerokie to one nie są. Zależy jak komu się podobają. Mi bardzo i zdania nie zmienie. A tak wogóle to o gustach sie nie dyskutuje :P

• Mod Team

Co niektórym proponuję wrzucić na luz bo posypią się ostrzeżenia.

Każdy system zmiany biegów jest dobry, ale nie dla każdego użytkownika. Sam byłem o włos od zakupu DC, ale wybrałem 1:1 Srama i do dziś nie wiem czy dobrze zrobiłem. Na DC tylko się krótko przejechałem więc nie miałem okazji lepiej poznać działania tego systemu, aczkolwiek wrażenie było pozytywne.

Luzik :P Dodam jeszcze że moja kiera to zwyczajne 580mm a nie żadna króciutka rurka, choć wolałbym 540. Na moje oko DC da się wsadzić na 560, nic węższego :D Albo... skrócić gripy, też wyjście jakieś, myślę że po 2cm mógłbym urżnąć. Niemniej jednak już trzeba kombinować.

Niestety cos za coś, ale jakbym miał wybrac uciećie gripów, a kupienie coś innego niż DC to bym uciął gripy. :D Ja nawet nie wiem jak bardzo szeroką mam kierownice. Musiałbym zmierzyć albo poszukac gdzieś na necie. Najważniejsze że wszystko spokojnie sie mieści. Nie używam pulsometru itp, więc miejsca mam full. A co do DC Deore LX to tylko własnie mnie martwi jak gdzieś rozwale, albo coś w tym stylu, to będzie moją kieszeń troche bolało :P Podczas jazdy z tymi kalmkomanetkami to zmiana biegów przebiega błyskawicznie. Naprawde polecam chociaż przejażdżke tym który jeszcze nie mieli tego produktu to wytestowania. POZDRO ALL!!!

EDIT: Wcale nie jest źle sięgnąć. Poprosty chwytasz kierownice a nie rogi i wtedy hamujesz lub zmieniasz bieg. Chyba że potrafisz nawet na klamkach hamować trzymająć się rogów. Musisz miec długie palce, albo kolarzówke :P

Rozwałki się nie bój, to nie takie delikatne jak wygląda :D Na maratonie ostro przywaliłem i tylko się obróciła manetka na drugą stronę kiery :P

EDIT: Albo dość wysoko klamki, mi na przykład niewygodnie za mocno pochylać. I właśnie tak robię, hamuję trzymając za rogi (ale tak na sucho nie pamiętam którym palcem), oczywiście jak nie ma hardkoru.

Na razie niby nie tak wiele, 4200km od lutego i działają jak nówki :D I będzie dużo więcej :P

PS: A nie, jednak mi też się ostatnio notorycznie zdarzało zmieniać niechcący o 2 biegi, a było to po tym jak wymieniłem brudny pancerz :P Nie mogłem się nauczyć że to znów tak lekko chodzi :P

Dużo jeździsz widze. Ja w tym sezonie jak dostałem rower mam dopiero koło 700km przejechane ;p

A propo tego podwójnego przełączania- to przeglądałem wałsnie najnowszy katalog i własnie w nim pisze że można o 2 na raz zmienic biegi do tyłu. Ale do przodu raczej nie. Trzeba naprawde mocna pociągnąć te dźwignie do góry :D Zobaczymy jak u mnie będą sie sprawowały DC po następnych kilometrach jazdy. na razie bez zarzutu i zero problemów. Nic się z nimi nie dzieje.

do moderatora Odiego: prosze nie czepiaj sie tak bardzo o moją ortografie, tak to jest jak sie piesze bezwzrokowo :P Patrze sie na katalog shimano przed sobą i pisze na forum więc czasem to tak wychodzi :P

to i ja sie wypowiem bo zaczalem ten watek :D. DC ujda, nie jest to rozwiazanie zle ale tradycyjne manetki + dobre klamki to duzo bardziej sprawdzona opcja. Kazdemu zanim dokona wyboru doradzam pozadne przetestowanie w terenie (o to niestety czasem trudno) i tyle. Komu nie do konca podoba sie dc, polecam tez sprawdzenie tradycyjnych manetek z przerzutka z odwrotna sprezyna, naprawde fajna opcja.

A propo tego podwójnego przełączania- to przeglądałem wałsnie najnowszy katalog i własnie w nim pisze że można o 2 na raz zmienic biegi do tyłu. Ale do przodu raczej nie. Trzeba naprawde mocna pociągnąć te dźwignie do góry

W dół (tzn na większą koronkę) o 2, pchając klamkę w dół. Wyżej da się o jeden bieg, zakładając że masz odwrotną sprężynę. Bo ciągnąć tego do góry sobie nie wyobrażam, do góry ruszam to tylko delikatnie palcem którymś albo kciukiem trzymając za róg, takie pyknięcie i wskakuje wyższy bieg :)

Komu nie do konca podoba sie dc, polecam tez sprawdzenie tradycyjnych manetek z przerzutka z odwrotna sprezyna, naprawde fajna opcja.

zgadzam sie z toba. kupilem xt sl-m760 rapidfire plus 2007r. + avid fr5. Nie dosc, ze hamulce lepiej czuje, to klamka zdecydowanie lepiej odbija, a przelozenia wchodza idealnie. Z tylu mam xtra z 2006r. wiec odwrotna sprezyna i dziala to naprawdę ekstra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...