Skocz do zawartości

[tarcza] Prostowanie..

Szalej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem tarczy avida od juicy 5 z 2007. Ja na razie widać, tarcza jest minimalnie krzywa tzn ze 2-3mm ma bicie, i ciężko wtedy ustawić hampel. Czym i w jaki sposób moge ją wyprostować? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Szalej

Miałem 2 razy skrzywioną. Połóż na czymś równym. Np blat kuchenny i postukaj palcem tam gdzie słyszysz stuknięcie (tj. tarcza uderza w blat a nie do niego przylega) i potem nie zgub tego miejsca i puknij delikatnie młoteczkiem czy w ogóle byle czym:) Tylko połóż na tej stronie żeby była skrzywiona do góry, bo jak zrobisz odwrotnie to jeszcze bardziej ją wykrzywisz:) Ja tak robiłem i działało. Raz mi też to ślusarz (czy inny spec od metali) zrobił w 15 minut od ręki i przy rozpędzeniu koła na 3X8 na sucho nie było widać żadnego bicia. Pozdrawiam

Ogór, po raz kolejny czytam Twoją wypowiedź i po raz kolejny czytam bzdury....

Nawet prasą hydrauliczną nie wyprostujesz tarczy. Jedyne rozwiązanie to właśnie francuz i trochę cierpliwości. Niestety po mocnym hamowaniu tarcza może znów się skrzywić.

no to sie zdziwisz bo juz tak prostowalem 3 tarcze, kolega ze 2 i za kazdym razem tarcza sie jakos prostowala :) poza tym nie lezala tam 2,3 czy 5 godzin ale kilka dni :) wiec nie wiem czy jest cos glupiego czy tez bzdurnego w tym co mowie

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Ja swoją prostowałem kluczem francuskim. Do tarcz też można kupić specjalne klucze do tego służące ale po co? Z efektu jestem średnio zadowolony.

Blacharze chyba mają taki sposób na "klepanie" że najpierw podgrzewają metal a następnie chłodzą go suchym lodem, próbował tak ktoś z tarczą?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...