Szalej Napisano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam, jestem posiadaczem tarczy avida od juicy 5 z 2007. Ja na razie widać, tarcza jest minimalnie krzywa tzn ze 2-3mm ma bicie, i ciężko wtedy ustawić hampel. Czym i w jaki sposób moge ją wyprostować? Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Szalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Klucz francuski ( nie taka łapka) i rower stawiasz do góry nogami i kręcisz kołem, w miejscu gdzie tarcza jest krzywa prostujesz przechylając kluczem w przeciwną stronę do bicia tarczy, tylko delikatnie, sposób w 100% sprawdzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Nie trzeba nawet klucza, rękoma też można spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 albo na tydzien pod kanape i bedize w 100% prosta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Ogór, po raz kolejny czytam Twoją wypowiedź i po raz kolejny czytam bzdury.... Nawet prasą hydrauliczną nie wyprostujesz tarczy. Jedyne rozwiązanie to właśnie francuz i trochę cierpliwości. Niestety po mocnym hamowaniu tarcza może znów się skrzywić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Miałem 2 razy skrzywioną. Połóż na czymś równym. Np blat kuchenny i postukaj palcem tam gdzie słyszysz stuknięcie (tj. tarcza uderza w blat a nie do niego przylega) i potem nie zgub tego miejsca i puknij delikatnie młoteczkiem czy w ogóle byle czym:) Tylko połóż na tej stronie żeby była skrzywiona do góry, bo jak zrobisz odwrotnie to jeszcze bardziej ją wykrzywisz:) Ja tak robiłem i działało. Raz mi też to ślusarz (czy inny spec od metali) zrobił w 15 minut od ręki i przy rozpędzeniu koła na 3X8 na sucho nie było widać żadnego bicia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Ogór, po raz kolejny czytam Twoją wypowiedź i po raz kolejny czytam bzdury....Nawet prasą hydrauliczną nie wyprostujesz tarczy. Jedyne rozwiązanie to właśnie francuz i trochę cierpliwości. Niestety po mocnym hamowaniu tarcza może znów się skrzywić. no to sie zdziwisz bo juz tak prostowalem 3 tarcze, kolega ze 2 i za kazdym razem tarcza sie jakos prostowala poza tym nie lezala tam 2,3 czy 5 godzin ale kilka dni wiec nie wiem czy jest cos glupiego czy tez bzdurnego w tym co mowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Ogór ale ty tarcze wsadzasz pod nóżke kanapy? zeby punktowo sie zwichrowała czy siadasz na nią zeby sie posladki odbiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 przewaznie kladlem jeszcze ksiazke w twardej oprawie pod i nad tarcze i wkladalem pod lozko i o dziwo tarcza sie prostowala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANSON Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Jak w opisie tematu, zapraszam do podzielenia się doświadczeniami i tipsami na temat prostowania tarcz hamulcowych (bo nie ma nic gorszego od krzywej piły ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Ja swoją prostowałem kluczem francuskim. Do tarcz też można kupić specjalne klucze do tego służące ale po co? Z efektu jestem średnio zadowolony. Blacharze chyba mają taki sposób na "klepanie" że najpierw podgrzewają metal a następnie chłodzą go suchym lodem, próbował tak ktoś z tarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 HANSON tym razem połączyłem tematy ale następnym razem dostaniesz pkt karne za awersję do wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.