QQuler Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 no więc mam taki problem, pewnie dość banalny ale chce poznać zdanie innych i ich doświadczenia, gdy naciskam mocno na pedał coś strzela mi w okolicach suportu, zawsze gdy ramie jest w jednej pozycji, strzelanie to ustaje gdy zaczynam kręcić płynnie(nie naciskam tak bardzo a raczej ciągne blokami) na korbie nie ma luzów, ma przejechane jakieś 7k km, jeżdżona w znacznej części po asfalcie, pedały to M520 powiedzcie jest jakiś sposób na to poza wymianą łożysk(wkładu) żeby przestał to strzelać, bo jest to troszke irytujące luzów zero a trzeba 100pln na nowe łożyska wykładać... a może tylko wystarczy rozebrać, przezcyścić i przesmarować może ktoś wie czy da się coś z tymi łożyskami zrobić domowymi sposobami żeby troszke kasy zaoszczedzić (temat o rozkręcaniu łożysk w hII gdzieś jest ale na 18 postów są tylko 2 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 nie wiem jak wyglada sprawa w hollowtech bo to nowa technologia i lozyska sa na zewnatrz ... ale wiem ze mialem taki problem kiedys z normalnym pakietem , tzn szczelalo to nie milosiernie wszyscy darli sie " wymienic wymienic felerny pakiety wypuscil "..." na szczescie mialem okazje i fart ze dopadlem fachowca ... powiedzial doslownie dwa, trzy slowa odnosnie sposobu zakrecenia ... i nie bylo problemu suport jak nowy, tylko ze starego musze spytac o co chodzilo bo tak wyszlo ze sie nie dowiedzialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 rozwiązanie może być bardzo proste. Mi tak strzelało, że już chciałem jechać po nowy suport. Ale przed tym zrobiłem jedną rzecz - wykręciłem suport, wyczyściłem gwint w ramie rozpuszczalnikiem i szczoteczką, wyczyściłem dokładnie wkład, wysmarowaem gwinty gęstym smarem i...... juz jest cichutko. Spróbuj mojej rady, może unikniesz wymiany łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IBNZ Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 no to gawel pytaj i pisz, bo tez mi cos klepie, a juz mi sie pomysly wyczerpały na naprawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwiutki Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 jesli to lozyska to podobno mozna za grosze kupic maszynowe. ktos podawal linka do sklepu internetowego z pasujacymi do HTII. Poszukaj dobrze to znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezerter Napisano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Przesmarować gwinty, również te od pedałów. A tak poza tym to jako użytkownik LX 2005 stwierdzam że ta korba po prostu lubi sobie potrzaskać, mi włączą sie to co jakiś czas potem znika itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 musisz nasmarowac gwinty np oliwą, potem delikatnie dokrecasz, wbrew pozorom nie na chama, bo gwinty sa z aluminium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny89 Napisano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Mi rowniez cos strzelalo. Zalozylem nowa korbe XT HII z nowymi pedalami 540 i cos strzelalo. Bylem zalamany a wystarczylo przesmarowac tylko gwinty od pedalow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QQuler Napisano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 dzięki za pomoc rozkręciłem, wyczyściłem i nasmarowałem cały pakiet i pomogło ale tylko częściowo... mianowicie przestało strzelać gdy stoje na pedałkach dokładnie nad korbą (a wcześniej tak najbardziej strzlało) a gdy przesune ciężar ciała do tyłu bądz siąde na siodle i zaczne mocniej kręcić to strzela dalej... i co to może być... odnośnie rozbierania łożysk: był temat, ale ja widze tylko w nim pierwszy i ostatni post a reszte (14) nie mam i niech ktoś mi powie co zrobić żeby to przeczytać albo wznowi temat bo z tego co wiem te nierozbieralne łożyska nie jest problem rozebrać, a wtedy mozna by było ocenić czy są do wymiany (kumplowi wdała się tam rdza ) i ewentualnie wymienić na te tańsze zamienniki i tu też proźba była mowa o tych tańszych zamiennikach ale przeszukałem całe forum i nie znalazłem :-( będę szukał jeszcze raz ale jakby ktoś miał pod ręką ten adresik to poprosiłbym :-) a i na koniec pytanie: jak wyjąłem oś to w okolicach lewego łożyska taka warstwa co wygląda jak chrom czy folia aluminiowa na szerokości(poszarpane krawędzie) 1-2mm odeszła... nie jest to dokładnie na łożysku lecz styka się z łożyskiem od strony ramienia - zrobiło się coś takiego wam :?: ma to wpływ na to stukanie :?: da się coś z tym zrobić w domowym zaciszu :?: czy jest sens wysyłania tego na gwarancjui :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mosznir Napisano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam też mam kellysa i mam/miałem podobny problem. Moim zdaniem to wcale nie korba, tylko coś innego, też miałem tak, że stając na pedałach nic nie strzelało. Nie znam się za bardzo na rowerach, ale mi pomogło dokładne umycie roweru ( wyjąłem amortyzator z ramy i oczyściłem te łożyska i pierścienie co tam są, umyłem dokładnie tą rurę od siodełka i rozkręciłem i skręciłem samo siodełko. I ustało, po 100 km znów wróciło powtórzyłem zabieg i dzisiaj było ok. Strasznie mnie to załamuje bo czuję jakby rower się miał rozpaść. Mimo wszystko moim zdaniem to nie korba i suport jest winna bo wtedy stojąc na pedałach tez powinno strzelać, jak dałem spróbować przejechać osobie o wadze 50 kg to nie strzelało. Mój wniosek z tego taki, że wystarczy gdzieś trochę piachu czy innego syfu czy to w sterach czy gdzieś przy siodełku (a może w innym miejscu nie mam pojęcia) i przy pedałowaniu to się 'dzieje' a dźwięk niesiony przez ramę uchodzi właśnie dziura od korby i sprawia wrażenie jakby to była korba. Zaznaczam ze mam inną korbę niż Ty. http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...5&hl=kellys W tym temacie ktoś też się skarży na tą firmę, spróbuj i daj znać jak Ci poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny89 Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Moglby ktos napisac jak sie wyminia lozyska w HII. Nie moge znalesc tego tematu ktory byl zalozony. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=25816 temat jest tu, ale posty zniknęły. a takie ważne informacje były, w tym link do zamienników łożysk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rendzik Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 No tak a ja tam tyle napisałem co i jak .. ech jutro napiszę Jeszcze raz i podam Linki do zmanieników dziś mi sie juz niechce .. Przypominam ze przed załozniem korby HT2 powinno sie splanować mufe suportową bo inaczej będą padały łozyska!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Chciałbym się dowiedzieć co oznacza to "planowanie", na czym polega ten zabieg. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Chodzi o to żeby zedrzeć warstwę lakieru/aluminium i wyrównać powierzchnię. Co to ma do padających łożysk to nie wiem :eek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezerter Napisano 3 Maja 2007 Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Chyba chodzi o to żeby gwinty był równe, a tym samym łożysko równo osadzone, co może mieć wpływ na jego trwałość, poprawcie mnie jeśli się myle Ja ostatnio przy przekładaniu korby do innej ramy wręcz musiałem mieć to planowane bo łożysko nie chciało się wkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarove Napisano 3 Maja 2007 Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 no więc mam taki problem, pewnie dość banalny ale chce poznać zdanie innych i ich doświadczenia, gdy naciskam mocno na pedał coś strzela mi w okolicach suportu, zawsze gdy ramie jest w jednej pozycji Witam. Rozwiazanie jest banalne. (przynajmniej tak bylo w moim przypadku) Zalozylem u siebie nowke korbe LX'a HTII i tez mialem stuki w jednej okreslonej pozycji ramienia (korby w poziomie). Co zrobilem? Pierwsze: poluzowalem dwie sruby imbusowe sciskajace lewe ramie korby do osi, po drugie: minimalnie poluzowalem (o jakies 3/4 obrotu) czarna nakretke co jest na lewej korbie (dociska ona korbe do lozysk), a nastepnie dokrecilem 2 pierwsze sruby. Stuki ustaly Sprobuj, byc moze tez pomoze. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.