Kemot Napisano 13 Kwietnia 2007 Napisano 13 Kwietnia 2007 Witam nie dawno opisywałem że moje klocki hamulcowe piszczą. Doradziliście mi aby klocki przymocować pod kątem i tak zrobiłem ale niestety dalej piszczą i nie wiem co z tym fantem zrobić. Hamulce to Cantilevery, a obręcze na pewno nie aluminiowe chyba stalowe o ile się nie mylę. Proszę o pomoc Pozdrawiam Kemot
Witcher Napisano 15 Kwietnia 2007 Napisano 15 Kwietnia 2007 A próbowałeś, przetrzeć benzyną ekstrakcyjną obręcze? A może klocki spróbuj lekko papierem ściernym potraktować? A może trzeba pod innym kątem, te klocki ustawić? Według mojej wiedzy, klocek powinien lekko być bliżej z przodu do obręczy niżeli jego tył, pytanie ile bliżej? Im więcej będziesz próbował, tym większa szansa, że się uda rozwiązać problem. Zawsze możesz kupić nowe klocki, jednakże nie jest to gwarantem zaniknięcia dolegliwości.
wsfetrze Napisano 15 Kwietnia 2007 Napisano 15 Kwietnia 2007 ja po zmianie położenia klocków, po przetarciu obręczy benzyną i potraktowaniu klocków papierem ściernym wymiękłem i zakupiłem hample deore i teraz nawet w deszczu nic nie piszczy kup sobie jakieś klocki renomowanej firmy i po sprawie
swimfan Napisano 15 Kwietnia 2007 Napisano 15 Kwietnia 2007 ja po zmianie położenia klocków, po przetarciu obręczy benzyną i potraktowaniu klocków papierem ściernym wymiękłem i zakupiłem hample deore i teraz nawet w deszczu nic nie piszczy kup sobie jakieś klocki renomowanej firmy i po sprawie hehe ja mam orginaly LX tych to jeszcze nie slyszeliscie jak piszcza:),jak dla mnie jak piszcza to pewnie sa zlezale i tyle
zendel Napisano 15 Kwietnia 2007 Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam. Wymieniłem klocki na Clark's czerwone i dalej piszczą, ale tylko jak jest wilgotno bądż zimno. Pozdrawiam.
Paviarotti Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Muszę się podpisać pod temat. Piszczy mi hamulec przedni Avid SD7 wraz z seryjnymi klockami Rim Wrangler. Próbowałem wszystkiego - przetarcie klocków i obręczy benzyną ale nie pomagało. Przetarłem klocki papierem ściernym - nic. Wyregulowałem z podłożeniem na tył grosza - nic. Już całkiem nie wiem co robią - hamulce piszczą strasznie.
Blue Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Ustaw klocki pod kątem, tak żeby przod dotykal wczesniej obreczy niz tyl: / \ wtedy nie powinno piszczeć .
pudeleQ Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Doradziliście mi aby klocki przymocować pod kątem i tak zrobiłem ale niestety dalej piszczą i nie wiem co z tym fantem zrobić. Już tego próbował.
Paviarotti Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Tak też robiłem. Niestety nic. Nie mam pojęcia co się stało z tymi wkładkami do klocków. Papierem ściernym starłem trochę więc guma była czysta, obręcze tak samo. Po dokładnym wymyciu wodą klocków i obręczy na chwile piszczenie przestało, ale już po jednej przejażdżce znowu się zaczęło.
marcin_w44 Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 No bardzo ciekawe... Skoro po uprzednim umyciu(porzadnym umyciu), nadal Ci hample piszcza, moze masz je niedokrecone do ramy i cos ociera w trakcie hamowania... albo sprezynki sa zle nastawione. Poprobuj i daj znac.
Paviarotti Napisano 1 Sierpnia 2007 Napisano 1 Sierpnia 2007 Dobry pomysł, sprawdzę dzisiaj. Dam znać pod wieczór.
kusak Napisano 1 Sierpnia 2007 Napisano 1 Sierpnia 2007 w ramach offu: na czym polega metoda na grosza? ;p
Paviarotti Napisano 1 Sierpnia 2007 Napisano 1 Sierpnia 2007 Pod tylną część klocka podkładasz jeden grosz tak, że przy zaciskaniu szczęk najpierw obręcz łapie przód klocka a potem tył. Coś takiego: / \
Blue Napisano 1 Sierpnia 2007 Napisano 1 Sierpnia 2007 wo... to ja nie wiedziałem ze to sie na grosz nazywa . Myślałem, że na grosz to taki slang, że masz bardzo blisko klocki od obręczy ustawione -tj w praktyce najbliższa część w odległości jednego grosza .
Paviarotti Napisano 1 Sierpnia 2007 Napisano 1 Sierpnia 2007 Sprawdziłem - ramiona mocno dokręcone, sprężyny równie mocno napięte. Przetarłem klocki czystą szmatką i pomogło na jedno hamowanie, potem znowu niemiłosierne piski. Już nie wiem co robić.
KuLa2030 Napisano 1 Sierpnia 2007 Napisano 1 Sierpnia 2007 wo... to ja nie wiedziałem ze to sie na grosz nazywa . Myślałem, że na grosz to taki slang, że masz bardzo blisko klocki od obręczy ustawione -tj w praktyce najbliższa część w odległości jednego grosza . No ja też tak słyszałem... tak zwane brzytewki i tak własnie zawsze sobie ustawiam...
Paviarotti Napisano 2 Sierpnia 2007 Napisano 2 Sierpnia 2007 Wystarczy same wkładki. Chętnie bym je wymienił ale sklepu blisko nie mam - muszę przez internet. No i druga sprawa, że to Rim Wranglery więc całkiem dobrze hamują no i malutko zużyte więc trochę szkoda...
Mad Max Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 No to spróbuj pożyczyć od kogoś inne i włożyć na próbę i zobaczyć czy już nie kwiczą. Jak będzie ok, to najwyżej kupisz nowe :]
Paviarotti Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 Albo przełożyć przód-tył ;] no jak będzie mi się dzisiaj chciało to popróbuje.
rainier Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 Do klocków samochodwych są specjale preparaty, spróbuj moze podjechać na jakiś warsztat i psikąc klocka,
Lukas_Mako Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 wymienisz wkłady i po problemie ...częściowym, bo nadal nie będziemy wiedzieli dlaczego piszczały
marcin_w44 Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 Ojj, dziwny problem...jesli jestes upewniony, ze z hamplem jest wszytko ok(tak jak doradzalem abys zrobil), linki nie sa rozdrucione(druty odchodza od linki)...sa naoliwione Dziwne....Jesli juz probowales wszystkich rad, ktore turaj udzielamy to pozostaje wymiana v-ki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.