Shogun Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Naszła mnie ochota, żeby pojechać jutro w Beskidy pośmigać trochę po szlakach. Samemu nie za bardzo mi się chce, dlatego piszę na forum. Wstępny plan: Rano pociągiem do Wisły Głębce (o 10:05 na miejscu), potem asfaltem na Przeł. Kubalonkę i dalej czerwonym szlakiem na wschód aż do Magurki Wiślańskiej, potem zielonym szlakiem na Skrzyczne, a ze Skrzycznego czerwonym do Buczkowic i już asfaltem do Bielska na pociąg (jest o 17:00). Jakby nam dobrze szło to trasę można trochę wydłużyć. Większością z tych szlaków nigdy nie jechałem dlatego nie wiem jak wygląda ich trudność, ale w razie czego zejście i podprowadzienie bika nie będzie przecież hańbą. Osobiście jeżdżę na crossie z oponami 700x38 także na ostrych zjazdach po kamorach będę używał hamulców, ale podjazdom nie dam za wygraną. Ktoś chętny? W razie czego piszcie na GG 1428888 albo kom 511 321 645. P.S. Sorki, że tak późno piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
windy Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Ja bym sie pisal ale w tygodniu bo weekendy spedzam na uczelni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 We wtorek 17, albo 24 kwietnia moja klasa jedzie do Częstochowy modlić się za maturę, a że ja jestem bezbożnikem to będę miał ten wtorek wolny i możemy jakiś szlak przejechać. A co do jutra to raczej pojadę nawet jeżeli nikt się nie zgłosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 We wtorek 17, albo 24 kwietnia moja klasa jedzie do Częstochowy modlić się za maturę, a że ja jestem bezbożnikem to będę miał ten wtorek wolny i możemy jakiś szlak przejechać. A co do jutra to raczej pojadę nawet jeżeli nikt się nie zgłosi. A daty Ci sie nie powalily?? Skrzyczne jeszcze biale,Magurka tez,to co opisales to po drodze Barania,rowniez biala.Duza czesc szlaku idzie lasem lub skrajem gdzie jest duzo sniegu.Nawet Miziowa,ktora jest nizej jest biala......Przemysl bo to nie jura,tu jeszcze zima.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Tydzień temu zrobiłem małą pętlę beskidzką i widziałem resztki śniegu na zboczach, ale nie myślałem, że nie da rady przejechać :/ W takim razie powraca pierwszy wariant, czyli na rowerku z Dąbrowy przez Jaworzno - Oświęcim - Andrychów - przeł. Kocierska - Żywiec - Międzybrodzie Żywieckie - góra Żar - przeł. Przegibek do Bielska na pociąg. Może ktoś chętny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
windy Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Ja bym sie pisal na ta trase ale na 24 kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 ja bym na Waszym miejscu odpuścił ten weekend, we wtorek jechałem Szyndzielnie - Klimczok i powyzej 1000m.n.p.m zalegało mnóstwo śniegu i nie bardzo dało się jechać, teraz ma byc ciepło wiec do przyszłego tygodnie powinno cos wiecej sie tego stracić i bedzie mozna zacząć śmigać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Skoro w górach śnieg, byłem zmuszony pojeździć beskidzkimi asfaltami m. in. Przełęcz Kocierska, Góra Żar, Przełęcz Przegibek, ale i tak się zmęczyłem, bo w sumie mi wyszło 163 km. Ten śnieg wygląda jakby wcale nie zamierzał szybko stopnieć: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aga Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 jak wolisz więcej terenu to śmigaj zaraz z Wisły Łabajów na Stożek i na Kubalonkę szlakiem (tam da się cały czas jechać i w/g mnie szlak jest fajny). Na Kubalonce byłam wczoraj i śniegu to tam raczej nie ma już albo odpuść Kubalonkę, wyjedź na przełęcz Salmopolską, Malinowską skałę i tam grzbietem na Skrzyczne. na malinowską korzeniska stromo w górę ale później sama przyjemność pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 jak wolisz więcej terenu to śmigaj zaraz z Wisły Łabajów na Stożek i na Kubalonkę szlakiem (tam da się cały czas jechać i w/g mnie szlak jest fajny). Na Kubalonce byłam wczoraj i śniegu to tam raczej nie ma już albo odpuść Kubalonkę, wyjedź na przełęcz Salmopolską, Malinowską skałę i tam grzbietem na Skrzyczne. na malinowską korzeniska stromo w górę ale później sama przyjemność pozdrawiam Nie pisz mi Aga o Kubalonce, bo na Krowiarkach rowniez nie ma sniegu /resztki w rowach/, przelecz to przelecz, a powyzej 900 -950 m swiat sie zmienia drastycznie.... Shogun to co masz na zdjeciu, to objezdzalem TO na obkolo w sobote,z przel. Krowiarki jakies 100-200 metrow w las widac juz snieg.Teraz nie chodzi o slonce bo "szary" snieg lezy kosmicznie dlugo.Teraz chodzi o deszcz to on niweluje. Przy okazji, ladny dystans.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 17 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Od jutra ma się pogoda zkaszanić, a potem cały maj mam matury także chyba dopiero w czerwcu się wybiorę w Beskidy. Interesuje mnie czy długo zalega śnieg na Babiej Górze i czy w 6 godz i 40 min da się obrócić z Makowa Podhalańskiego na Babią i z powrotem nie pędząc na zabój, żeby nie złamać ramy na zjeździe i zdążyć parę fotek cyknąć na górze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Od jutra ma się pogoda zkaszanić, a potem cały maj mam matury także chyba dopiero w czerwcu się wybiorę w Beskidy. Interesuje mnie czy długo zalega śnieg na Babiej Górze i czy w 6 godz i 40 min da się obrócić z Makowa Podhalańskiego na Babią i z powrotem nie pędząc na zabój, żeby nie złamać ramy na zjeździe i zdążyć parę fotek cyknąć na górze? Na Babia,na szczyt? Na trekkingu?Z Makowa to przez Krowiarki a z tamtad przez Sokolice....Jaki sens wyprowadzac i sprowadzac? Nastepny,ktory chce zaliczyc 1725mnpm....W czerwcu powinno byc ok,choc dolem jest odcinek lasem i tam moze byc moze...Przemysl posuniecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajot Napisano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Od jutra ma się pogoda zkaszanić, a potem cały maj mam matury także chyba dopiero w czerwcu się wybiorę w Beskidy. Interesuje mnie czy długo zalega śnieg na Babiej Górze i czy w 6 godz i 40 min da się obrócić z Makowa Podhalańskiego na Babią i z powrotem nie pędząc na zabój, żeby nie złamać ramy na zjeździe i zdążyć parę fotek cyknąć na górze? Tak między nami to Babia Góra leży w parku narodowym i tam chyba jazda na rowerze jest zakazana. Poza tym za shotgunem - chcesz ponosić sobie rower w górę i w dół ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Tak między nami to Babia Góra leży w parku narodowym i tam chyba jazda na rowerze jest zakazana. Poza tym za shotgunem - chcesz ponosić sobie rower w górę i w dół ?Pozdrawiam No lezy,ale jest jedno ale.... Od strony Koszarawy/Korbielowa czyli Hali Kaminskiego przez Mala Babia prawie na 100% nie spotkasz straznika.Ta sama droga dolem do schroniska,tez prawie nigdy nie ma.Z reguly sa: nad schroniskiem w strone przel.Brona,na parkingu na Krowiarkach i idac z dolu z Zawoji na wejsciu do parku.Co do poruszania sie ,z mlodymi straznikami prawie doszlo do walki,a stary swtierdzil,ze mamy prowadzic rowery i wtedy mozna.......Chyba ,ze sporadycznie spotkasz jakiegos po drodze na szczyt.GOPR nic prawnie nie zrobi i nie robi,to samo SG,z nimi jest spokoj. Co do samej Babiej,ot forma zaliczenia bo przyjemnosci nie widze zadnej,w miare logiczne wyjscie jest od strony Slowackiej lub Zubrzycy ,zjazd na Krowiarki lub w strone Malej.Technike trzeba miec moim zdaniem baaardzo dobra a i na sztywniaku zjechac to moje brawa uznania.Nie jest to niemozliwe,tylko trudniejsze niz na fullu....Ogolnie kicha i nic nie wyszło ,dla kogos kto tam byl juz duzo razy.Co do trudnosci sa miejsca ,ze podjazdy sa dluzsze,bardziej techniczne,trzeba poszukac....Najlepiej w tygodniu,kiedy malo ludzi,zadne weekendy,majowki,etc.Nie polecam od Slowacji Malej Babiej,wg mnie duzo bardziej dajaca po dupie.... Hmmm.Nie myslal ktos zjezdzac z Koscielca w strone przel.Karb w Tatrach? Reasumujac,trekking-Babia-szacunek..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorondor Napisano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Hmmm.Nie myslal ktos zjezdzac z Koscielca w strone przel.Karb w Tatrach? heh, pewnie ktoś o tym myślał, duzo u nas przeciez szalonych ludzi ale ja sie na to nie pisze mi wystarczyło spojrzenie na Kościelec z Karbu - momentalnie miekkie nogi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorondor Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 zrobiłem sobie dzisiaj wycieczke po beskidzie śląskim: wisła centrum -> stożek(wjechalem kolejką) -> kubalonka -> stecówka -> przysłop -> wisła malinka -> wisła centrum. razem wyszło ~57km warunki na szlakach ogólnie przyzwoite - miejscami kałuże i błoto ale pod baranią górą leży jeszcze sporo śniegu. i całe szczeście bo jak mnie przy 40km/h wyrzuciło przez kierownice to plecami wylądowałem na 20 centymetrowej warstwie sniegu. strach pomyslec co by było.... teraz ide spać, na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srebrny ford Napisano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam Jeśli pogoda pozwoli to w najbliższym czasie zamierzam wybrać się do Brennej.Szukam ciekawej i sprawdzonej trasy z Katowic wiodącej szutrowymi drogami poprzez lasy i ewentualnie asfaltami czwartej kolejności odśnieżania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 2 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Polecam mapę woj. Śląskiego z przewodnikiem wyd. Compass (link) Skala 1:100 000, ale mimo to jest bardzo dokładna i zaznaczone są na niej wszystkie drogi i ścieżki, które są na mapach 1:50 000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.