Skocz do zawartości

[klamki] LX czy Avid SD7/FR5

gawel

Rekomendowane odpowiedzi

sory schrzanilem temat bo sobie enter wcisnalem ;/

a wiec do rzeczy mam dylemat czy kupic klamki LX czy AVid SD7 lub FR5 ... LX bardziej pasuja do manetek LX ktore juz posiadam ... (ponizej zdjecie) czy moze kupic klamki AVID ... ? cenowo wyglada to podobnie ... ja jednak sklanial bym sie do tych SD7 za 90 dych :/ bo pisze ze maja regulacje odleglosci dzwigni od chwytu ??? czy rzeczywiscie jest taka regulacja ???? (chce bo mam bardzo male dlonie)

dzieki za rady ...

2iizsq8.jpg

z teog co sie oreitnuje to 95% klamek przynajmniej sredniej klasy ma taka regulacje LX tez ja chyba ma, avid na pewno, nie wiem czy wiesz bo na zdjeciu widac ustawienie najdalsze ale rownierz w tych 5.0 mozesz regulowac odleglosc klamek od kiery(sam ich kiedys uzywalem :rolleyes: )

z teog co sie oreitnuje to 95% klamek przynajmniej sredniej klasy ma taka regulacje LX tez ja chyba ma, avid na pewno, nie wiem czy wiesz bo na zdjeciu widac ustawienie najdalsze ale rownierz w tych 5.0 mozesz regulowac odleglosc klamek od kiery(sam ich kiedys uzywalem :) )

hmm moze masz racje ? ale jak niby tam nie ma zadnych srobek do regulacji ;/

musi być śrubka regulacyjna odległość klamki od kierownicy, nawet klamki od brata co kosztowały komplet 15zł mają taki patent, nawet plastikowe ze starego roweru tak maja więc takie SRAMy tez powinny miec :)

ze swojej strony polecam FR5, tanie, lekkie, ładne i sztywne :)

a co do regulacji długości linki w SD7 to według mnie zbędny bajer który się moze tylko zepsuć, przecież równie dobrze można sobie podkręcić baryłką w FR5 długość linki w czasie jazdy bez problemu :)

sam mam sd7 więc mogę powiedzieć o co tam chodzi - otóż regulacja wyglada tak, ze na piórku klamki jest regulacja tego uchwytu co trzyma linkę - góra - dół i im blizej kiery tym bardziej musisz wychylić klamkę żeby zahamować

w sumie nie jest to zbyt potrzebne bo i tak jest zazwyczaj na 'maksa'

więc polecić mogę fr5 - tanie i dobre, róznią się od sd7 tylko tą regulacją, reszta jest taka sama.

imo - bierz fr5 - lekkie, tanie, dobre i dobra modulacja

musi być śrubka regulacyjna odległość klamki od kierownicy, nawet klamki od brata co kosztowały komplet 15zł mają taki patent, nawet plastikowe ze starego roweru tak maja więc takie SRAMy tez powinny miec :P

ze swojej strony polecam FR5, tanie, lekkie, ładne i sztywne ;)

a co do regulacji długości linki w SD7 to według mnie zbędny bajer który się moze tylko zepsuć, przecież równie dobrze można sobie podkręcić baryłką w FR5 długość linki w czasie jazdy bez problemu :angry2:

no to chyba nigdy na oczy nie widziałeś SD7. Ta dodatkowa regulacja, to regulacja siły. Nie ma to nic wspólnego z baryłką. Dzięki temu bajerowi na zimę i na śliski teren ustawiam sobie małą siłę klamki i o wiele lepiej panuję nad hamulcami, nie blokuję przypadkowo kół. A w mieście daję siłę na max, bo bardzo często hamuję i nie chcę męczyć palców.

no to chyba nigdy na oczy nie widziałeś SD7. Ta dodatkowa regulacja, to regulacja siły. Nie ma to nic wspólnego z baryłką. Dzięki temu bajerowi na zimę i na śliski teren ustawiam sobie małą siłę klamki i o wiele lepiej panuję nad hamulcami, nie blokuję przypadkowo kół. A w mieście daję siłę na max, bo bardzo często hamuję i nie chcę męczyć palców.

widziałem ale nie wiedziałem jak to działa, juz wiem i z tego co czytam to kompletnie bez sensu to jest, bo na co komu osłabiać siłe hamulca, przecież normalną klamke tez możesz dowolnie zacisnąć i zależnie od tego jak mocno zaciśniesz taką bedziesz miał siłe, ta regulacja jest chyba dobra tylko dla kogoś kto się boi ostrych hamulców i nie umie takowych dobrze obsługiwać :wink:

a napisałem o tej baryłce, bo zendel wspomniał coś o oddalaniu i przybliżaniu linki w klamce więc myślałem ze to chodzi o długość linki :)

ta regulacja to wlasnie ta mala srubka z boku klamki na imbusik wkrecasz ja tak dlugo az klamka zacznie sie przyblizac do kierownicy jest to tak jakby blokada do ktorego miejsca ma odbijac klamka u mnie mozna bylo to regulowac przynajmniej na 5mm odleglosci konca klamki do kiery

doskonale o tym wiem, odpisywalem tylko aby wyjasnic czy zakladajacy temat na pewno wie ze ma regulacje odleglosci klamki od kiery bo wywnioskowalem ze to wlasnei jej rzekomy brak jest powodem checi zakupu nowych klamek ktore by cos takiego mialy,aczkolwiek SD7 to bardzo fajny model i regulacja speed dial jest przydatna czasami i to dla niej warto moze byloby przy okazji je kupic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...