Skocz do zawartości

[rama] Merida czy El nino ?

SiGGiS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

nosze sie z zamiarem zakupu ramy... przeglądnąłem już forum i dalej nie wiem co kupić.

Accent'a El Nino czy Meride Matts sub-60V ??? cenowo przedstawia sie to tak: El nino juz od 439 a Merida 0d 659.

http://allegro.pl/item184554282_nowa_2007_...ts_sub_60v.html

http://allegro.pl/item182824561_rama_mtb_a...lka_gratis.html

jeżdżę tak 75% miasto a reszta to teren jak ktoś moze mi pomoc w dokonaniu wyboru to chętnie wysłucham.

Pozdrawiam i z góry dzięki

Moim zdaniem ACCENT. Wypowiadałem się o ramce tej firmy M003 w temacie wyżej...teraz jak napisałem posta już niżej:) Tamta była super ramką. Wszystko sprawowało się super więc po co przepłacać?:rolleyes: Naprawdę moją traktowałem dość ostro (teraz się przerzuciłem na steetówkę) i dzielnie znosiła nasze wspólne wzloty i upadki. A był to model sprzed lekką ręką 3 lat. Więc El nino raczej gorsza nie jest. Cenowo za to bije Meridę na głowę. Ja bym bez zastanowienia brał El nino i tak jak wielu już forumowiczów mówiło uważam, że firma ta ma zasłużenie dobrą opinię, która btw robi się coraz lepsza:) Poza tym El nino ładna jest przy okazji:) Ja bym stawiał na ACCENTA. Pozdrawiam

to powiedzcie gdzie mozna kupic rame Meridy, bo w sklepach internetowych pustke widze, na allegro 1/2 sztuki,

na polskiej stronie meridy widze az...4 ramy, z czego najtansza to FR-MD609 za 799zl - nie dosc, ze kolor obrzydliwy, to jeszcze 300zl wiecej niz chce dac...gdzie mozna kupic nowa MMS300/500 ?

Ja mam w jednym rowerku El Nino w drugim Matts 80D. Wygląd to sprawa gustu. I z jednej i z drugiej jestem bardzo zadowolony. Od uderzeń kamyczków lakier w Meridzie już nie jest taki piękny, trochę lepiej wygląda to w El Nino. Z drugiej zaś strony Accent to praktycznie to samo co Author, więc jeśli chodzi o budowę ram polemizował był. Fakt faktem, że w El Nino malowanie szczególnie na krawędziach nie jest idealne.

Wytrzymałościowo i jedna i duga ma sie od ponad sezonu bardzo dobrze i nic nie wygląda, że ma się to zmienić. No chyba, że wywalę OTB na moim ulubionym zjeździe :)

4 ramy, z czego najtansza to FR-MD609 za 799zl - nie dosc, ze kolor obrzydliwy, to jeszcze 300zl wiecej niz chce dac.

w linku do aukcji którą podałem tą ramę można kupić za dużo mniej... bo 659 zł

a kolor to kwestia gustu jak dla mnie może być, w jeździe mi nie będzie przeszkadzać a i na rewie mody też sie nie wybieram

moje zapytanie bierze sie stąd że jakoś nie jestem pewien accenta a meride już znam bo kiedyś miałem

a może ma ktoś inną alternatywe w tym przedziale cenowym ? podstawa to rama musi być nowa...

to powiedzcie gdzie mozna kupic rame Meridy, bo w sklepach internetowych pustke widze, na allegro 1/2 sztuki,

na polskiej stronie meridy widze az...4 ramy, z czego najtansza to FR-MD609 za 799zl - nie dosc, ze kolor obrzydliwy, to jeszcze 300zl wiecej niz chce dac...gdzie mozna kupic nowa MMS300/500 ?

Idziesz od sklepu który sprzedaje meridy , prosisz o katalog ,wybierasz rame i pytasz ,wtedy masz duzy wybór ,ale cena raczej nie bedzie mała . ;)

• 1 rok później...

Witam!

We wakacje będę miał przypływ gotówki, no i mam zamiar tę gotówkę wykorzystać na nowy rower. Miałby to być rower wrzechstronny, bo jeżdżę dużo i po asfalcie, po lesie, sporo skacze i niekiedy wybieram się na jakieś konkretniejsze wycieczki (głównie po szosach, dystans ~90-120km). Jednak wolę nie kupować ramy na ślepo i zapytać się już teraz. Mianowicie w ramie nie zależy mi szczególnie na wadze, ale wiadomo, żeby nie ważyła 9kg :). Nie musi być amortyzowana (dla mnie to porażka) i musi być bardzo wytrzymała, ale i do tego stosunkowo tania. Może być z dobrego stopu stali, jednak preferowałbym alu.

Myślałem nad Meridą Kalahari 500 w rozmiarze 18", nad Accent El Nino 17" tudzież BOP Stonebrakeer/Iguana 16". Ten ostatni z tego co wiem to jest bardziej w teren niż na wycieczki, ale cuż :) Ramka powinna mieć mocowanie i na V-brake'i (na początek je wezme) i na tarcze (jak będzie więcej gotówki, V-ki zmienie na tarcze). Rowerek na ok. 5 lat, może więcej, może mniej, robię ok. 1000-1500km rocznie (wiem że mało)

Pozdrawiam i dzięki za opowiedź :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...