gawel Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 manetki mam lx , przerzutke tyl xt , natomiast kasete 8 rzedowa srama ... oczywiscie osprzet shimano jest nowy wymienilem go za srama pare dni temu ... przerutke wyregulowalem do tej kasety 8 rzedowej .... moje pytanie czy to moze wspolgrac na dluzsza mete ? czy bez wzglednie musze wymienic kasete ??? jezli tak to doradzcie jaks kupic mam na mysli firme ... Dzieki za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 jezeli chodzi o kasete/lancuch, to nie ma wiekszego znaczenia, czy bedzie to sram, czy shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 decyduje to na ile przelozen masz manetki: jesli prawa (do przerzutki tylnej) ma osiem przelozen tak jak kaseta - to bedzie dzialac. kompatybilne w przypadku napedu muszą byc: kaseta, lancuch, manetki. kaseta na 9 przelozen ma mniejsze odstepy miedzy zebatkami niz ósemka i manetka nie bedzie trafiac z przelozeniami. jesli wyregulowales manetki na 9 biegow z kasetą na 8 to jest to cud a nie norma. jesli musisz jednak zmienic kasete to proponuje kupic deore "9" - w zestawie z łancuchem mozna ją dostac bardzo tanio (np bikestacja.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 mam je na 9 biegow ;/ hmmm czyli co obowiazkowo musze zmienic kasete na 9 rzedow ;/ ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnDoe Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 mam je na 9 biegow ;/ hmmm czyli co obowiazkowo musze zmienic kasete na 9 rzedow ;/ ??? Tak, kaseta 9s no i oczywiście wąski łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 no chyba ze cud sie stanie. (w co ja nie wierze) wogole nie wiem jak mialbys wyregulowac taką kombinację (kaseta 8 i manetki 9) zeby pracowaly bez mylenia sie. 1. inne odstepy miedzy koronkami kasety 2. z ktorej koronki z tylu zrezygnujesz? z najwiekszej, z najmniejszej? bo trzeba ustawic ograniczniki przerzutki. choc to i tak jest bez sensu bo naped taki nie jest kompatybilny. 3. gdyby kaseta byla 7biegowa a manetki 8 to ustawic mozna - odstep miedzy koronkami jest taki sam, czasami montowano kiedys taką kombinację - na piascie 8/9 biegow. taka piasta ma szerszy bębenek i zakladalo sie dystans. ale tu mowimy o kombinacji innej wiec wogole moim zdaniem nie ma sie co napinac - trzeba wymienic kasete. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 lol panowie a powiedzcie czy piasty srama (sram juz nie produkuje piast) sa kombatybilne z np kasetami shimano ??? bo czuje ze tylkko kasete sram bede mogl kupic bo inne nie podejda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Tak, są kompatybilne. Tylko Campagnolo wyrywa się przed szereg z innym standardem bębenka piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 ok dzieki.. zeby nie zakladac kolejnego tematu mam ostatnie pytanie ... jezli posiadam hamulce srama to czy klamki tez musza byc srama ? czy tu tez kombatybilnosc wchodzi w rachube ??? czy moge spokojnie sobie kupic klameczki lx? do tych szczek sram 7.0 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 12 Kwietnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Bez różnicy, każde klamki będą działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 W obrębie hamulców też panuje zgodność Jedyne różnice są między hamulcami typu "V" i starymi Cantilever bądź szosowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 no wiec jak beda wspolgrac klamki shimano z hamulcami sram czy nie ??? bo namieszaliscie :PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Nic nie namieszaliśmy. Masz V-ki, więc każde klamki będą pasowały (oprócz starych i szosowych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 aczkolwiek lepiej od LX-ow kupic chocby Avidy SD5 badz FR5 po prostu uwierz nie pytaj dlaczego(poszukaj po forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 aczkolwiek lepiej od LX-ow kupic chocby Avidy SD5 badz FR5 po prostu uwierz nie pytaj dlaczego(poszukaj po forum) taaa za 60 zlocisza czyli tyle co lx ... hmm tu raczej kierowal bym sie ku lx poniewaz mam manetki lx wiec estetycznie bardziej pasuje ... ale mam pytanie do was otoz mam male rece (takie maciupińkie ) a klamki SD 7 Avidy maja regulacje wlasnie dystansu miedzy kierownica a dzwignia tylko ze az 90 tych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 a gdzie to pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 a gdzie to pytanie? wolalem kolejnego tematu nie zakladac, ok ten mozna zamknac pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 I samo sie rozwiązało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.