Skocz do zawartości

[korba/przerzutka] problem z wyregulowaniem...

gawel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , postaram sie moj problem w miare szczegolowo opisac ... a wiec :

zamontowalem korbe hollowtech II - lx z lewej strony dalem 2 podkladki a z prawej jedna (tak mi kazano) poniewaz mam krotka mufe (68mm) noo i wszystko pieknie ladnie ale po zalożeniu przedniej przerzutki xt mam problem z wyregulowaniem jej tzn , ze na malej tarczy lancuch ociera o wewnetrzna czesc wozka ... czyli jadac jeden na jeden ociera mi lancuch mimo ze srubka regulujaca jest wykrecona wiec nie da sie baardzie obizyc wozka ...

no i moje pytanie jest nastepujace moze powinienem te dwie podkladni dac z prawej strony ? a z lewej tylko jedna ?

hmm ... czekam na propozycje , dzieki.

a wiec tak jakos wymordowalem i w koncu ta przednia przerzutke wyregulowalem ... ale straszne byly problemy poniewaz manetki i przerzutka przednia maja taki zakres ruchu dziwny ze "pstykajac raz automatycznie jest zrzucenie badz wyrzucenie o jeden tryb takze ciezko tak to dostrojic zeby nie ocieralo badz o wewnetrzny wozek na malej tarczy badz zewnetrzna czesc wozka na duzej tarczy ;/ albo nie wiem moze byc tez tak ze za blisko jest korba :< ? srubki byly mi zbedne musialem linka regulowac ;/ takze wydaje mi sie ze jednak trzeba ta korbe o 2/3 mm przesunac od mufy na podkladce ;/ ///.............

prawie na pewno trzeba odsunąc korbe na zewnatrz.

innym trickiem ktory sie sprawdza choc nie mozna z tym przesadzac jest przesunięcie przerzutki lekko tak by byla troche skosnie w stosunku do tarcz korb.

w przypadku manetek shimano problem wlasnie jest tego rodzaju ze manetka lewa jest trojpozycyjna: np gripy sram maja skokową indeksacje co umozliwia ustawienie przerzutki w trakcie jazdy w wybranej przez siebie pozycji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...