Skocz do zawartości

[CN-HG50+spinka] Nie pasuje!

Amra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i tak zwana d... blada! Kupiłem łańcuch CN-HG50 (http://www.allegro.pl/item182816879_lancuch_shimano_hg_50_wersja_oem_hg50_xtrabike.html) i spinkę o opisie,że pasuje do 8 i 9 rzędowych łańcuchów i kupa. Nie pasuje! znacie może jakąś co by mi pasowała? A może na brutala ją wbić? tylko po co skoro jej później nie zdejmę? A tak przy okazji to poproszę o radę jak odmierzyć długość łańcucha? Posiadam kasetę 11-32 a korbę STX i przerzutkę Deore LX jakąś starą kilkuletnią (co najmniej 7).

Pozdrawiam.

Napisano

Z tym zestawem możesz od razu dać sobie spokój. Miałem ten sam problem przy wymianie napędu. Nie dało rady tego spiąć, więc zmieniłem łańcuch na PC-48 i teraz jest wszystko cacy. Rzecz się działa w sklepie rowerowym, ale jeśli łańcuch jest nieuzywany to bez problemu go opchniesz.

Napisano

A co to za spinka, która pasuje jednocześnie do łańcuchów 8 i 9 rzędowych ;) ?

Prawdopodobnie dostałeś spinkę do łańcucha na 9 - nic dziwnego, że nie możesz spiąć. Wymień ją na taką do 8 biegowego napędu. Zadziała na pewno. Co najwyżej będzie się ją trudniej zapinać i rozpinać, niż w przypadku łańcucha na 9 przełożeń - ale to normalne.

Pozdrówko wyjaśniające :)

Napisano

A skoro pytasz się jak dobrać długość łańcucha...wrzuszasz z przodu na 1, z tyłu na 8 i łańcuch musi minimalnie przechodzić pod GÓRNYM kółeczkiem przerzutki...jakies 0,5-1cm...tak, że jakbyć jedno ogniwko wyjął to by ocierał o górne kółko...

Napisano

Ja z kolei powtórzę to co napisałem. Chciałem zamontować taką samą spinkę do takiego samego łańcucha jak w temacie. Nie szło! Nie dało rady! Nie uda się! Szkoda czasu!

Może przesadzam, ale mówię jak było. Koleś w sklepie siłował się z nią dobre 5 minut, zawołał kolegę, aż w końcu żesmy uradzili, że spinka nie może wchodzić na mega-siłe, bo nie taka jest jej rola i wziąłem łańcuch pc-48. Z tą samą spinką zadziałało od razu.

Napisano

Łe nic z tego nie bedzie moje padło mi padło :rolleyes: Ale wiesz co? chyba zrobie jak mi tam z przodu radzili (DużyMarek)pozbyc sie łańcucha i kupić pc-48. Co ty na to?

PS. Dzięki za info o skrócaniu łańcucha.

No właśnie.

Napisano

Spinka SRAMa nie wspołpracuje z łańcuchem Shimano HG-50 (nie wiem jak z wyższymi modelami HG), gdyż łańcuch jest szerszy! Na moim i kumpla HG50 też nie dało rady zapiąć.

Na łańcuchach Shimano IG spinkę natomiast można zapiąć.

Napisano

Chyba założe jednak bez spinki. Wkońcu już ten łańcuch kupiłem to troche na nim pojeżdże a potem najwyżej założę żonie do roweru :rolleyes: bedzie się kobita cieszyć z łańcuszka nowego. A może w międzyczasie kupię tę KMC tak? W każdym razie Dziękuję za wszystkie posty i wyjaśnienie sprawy.

Pozdrówko finiszujące Ecia!

Napisano

ja też miałem problem łańcuch hg-50 i spinke sram i wiecie co zrobiłem??

na skuwaczu rozszerzyłem minimalnie spinke(bo troche ten bolcyk wystawał)

potem rekawice troche siły i spięte

Napisano

a ja wczoraj założyłem złota spinkę srama do łańcucha SH HG74 (lx) i działa bez problemu. Jakoś nie chce mi się wierzyć że jest problem z jednym łańcuchem.

Napisano

Mi też wydawało się to dziwne, ale skoro są już trzy osoby, które miały taki problem to coś chyba w tym jest. Łańcuchy były nowe, podobnie jak i spinki. Kwestia natrafienia na jakąś niedoróbkę - moim zdaniem niemożliwe.

Napisano

może jest łańcuch w złym miejscu rozpięty? Ja przez nieuwagę rozpiąłem nie na tym ogniwie co trzeba i rzeczywiście spinki nie dało się przełożyć. I to jest moim zdaniem JEDYNA możliwość kiedy spinki Srama nie da sie założyć na łańcuch. Innego wyjścia nie ma.

Chyba że autor postu coś zwalił i kupił albo łańcuch na 8sp i zpink ne 9sp albo na odwrót.

Przecież to MUSI pasować. Nie ma wyjścia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...