Amra Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 No i tak zwana d... blada! Kupiłem łańcuch CN-HG50 (http://www.allegro.pl/item182816879_lancuch_shimano_hg_50_wersja_oem_hg50_xtrabike.html) i spinkę o opisie,że pasuje do 8 i 9 rzędowych łańcuchów i kupa. Nie pasuje! znacie może jakąś co by mi pasowała? A może na brutala ją wbić? tylko po co skoro jej później nie zdejmę? A tak przy okazji to poproszę o radę jak odmierzyć długość łańcucha? Posiadam kasetę 11-32 a korbę STX i przerzutkę Deore LX jakąś starą kilkuletnią (co najmniej 7). Pozdrawiam.
DuzyMarek Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 Z tym zestawem możesz od razu dać sobie spokój. Miałem ten sam problem przy wymianie napędu. Nie dało rady tego spiąć, więc zmieniłem łańcuch na PC-48 i teraz jest wszystko cacy. Rzecz się działa w sklepie rowerowym, ale jeśli łańcuch jest nieuzywany to bez problemu go opchniesz.
Ecia Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 A co to za spinka, która pasuje jednocześnie do łańcuchów 8 i 9 rzędowych ? Prawdopodobnie dostałeś spinkę do łańcucha na 9 - nic dziwnego, że nie możesz spiąć. Wymień ją na taką do 8 biegowego napędu. Zadziała na pewno. Co najwyżej będzie się ją trudniej zapinać i rozpinać, niż w przypadku łańcucha na 9 przełożeń - ale to normalne. Pozdrówko wyjaśniające
Schwefel Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 Nie ma spinek które pasują na 8 i 9 biegów! Kupiłeś pewnie taką http://www.allegro.pl/item182370098_spinka_9_speed_sram.html a potrzebujesz taką http://www.allegro.pl/item182370510_spinka_8_speed_sram.html
Amra Napisano 11 Kwietnia 2007 Autor Napisano 11 Kwietnia 2007 No właśnie, że do 8 rzędowych!! http://www.allegro.pl/item175382094_spinka_8_speed_sram.html. Mój błąd, bo napisałem, że w opisie jest 8 i 9. Sorki. No ale nie chce przejść przez otworek w łańcuchu. Na suwmiarkę to nit jest ciut grubszy niż nit od łańcucha. To wyjaśnia dokładnie czemu nie pasuje, ale dlaczego?
Ecia Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 A możesz załączyć fotkę? Pozdrówko drążące ...
Ecia Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 Fotkę problemu - czyli ogniwka (wraz z otworkiem) i spinki (wraz z bolcem). Pozdrówko konkretyzujące
MarcinKowalczyk Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 A skoro pytasz się jak dobrać długość łańcucha...wrzuszasz z przodu na 1, z tyłu na 8 i łańcuch musi minimalnie przechodzić pod GÓRNYM kółeczkiem przerzutki...jakies 0,5-1cm...tak, że jakbyć jedno ogniwko wyjął to by ocierał o górne kółko...
DuzyMarek Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 Ja z kolei powtórzę to co napisałem. Chciałem zamontować taką samą spinkę do takiego samego łańcucha jak w temacie. Nie szło! Nie dało rady! Nie uda się! Szkoda czasu! Może przesadzam, ale mówię jak było. Koleś w sklepie siłował się z nią dobre 5 minut, zawołał kolegę, aż w końcu żesmy uradzili, że spinka nie może wchodzić na mega-siłe, bo nie taka jest jej rola i wziąłem łańcuch pc-48. Z tą samą spinką zadziałało od razu.
Amra Napisano 11 Kwietnia 2007 Autor Napisano 11 Kwietnia 2007 Łe nic z tego nie bedzie moje padło mi padło Ale wiesz co? chyba zrobie jak mi tam z przodu radzili (DużyMarek)pozbyc sie łańcucha i kupić pc-48. Co ty na to? PS. Dzięki za info o skrócaniu łańcucha. No właśnie.
sebekfireman Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 Spinka SRAMa nie wspołpracuje z łańcuchem Shimano HG-50 (nie wiem jak z wyższymi modelami HG), gdyż łańcuch jest szerszy! Na moim i kumpla HG50 też nie dało rady zapiąć. Na łańcuchach Shimano IG spinkę natomiast można zapiąć.
Ecia Napisano 11 Kwietnia 2007 Napisano 11 Kwietnia 2007 W takim razie KMC powinno zaskoczyć. Pozdrówko alternatywne
pudeleQ Napisano 12 Kwietnia 2007 Napisano 12 Kwietnia 2007 Ja mam jakąś spinkę, nie wiem co za firma, ale współpracuje z CN-HG50, kosztowała mnie 2 zł, ani razu się nie zerwała:)
Ślawus Napisano 12 Kwietnia 2007 Napisano 12 Kwietnia 2007 ja mam łańcuch hg 73 i złotą spinke srama i wszystko cacy pasuje. może zrób tak jak ecia radzi, kup spinke KMC pozdrawiam
Amra Napisano 12 Kwietnia 2007 Autor Napisano 12 Kwietnia 2007 Chyba założe jednak bez spinki. Wkońcu już ten łańcuch kupiłem to troche na nim pojeżdże a potem najwyżej założę żonie do roweru bedzie się kobita cieszyć z łańcuszka nowego. A może w międzyczasie kupię tę KMC tak? W każdym razie Dziękuję za wszystkie posty i wyjaśnienie sprawy. Pozdrówko finiszujące Ecia!
heavy_puchatek Napisano 12 Kwietnia 2007 Napisano 12 Kwietnia 2007 To tylko z tym jednym łańcuchem jest problem? Jeden model jest szerszy czy jak? Dziwne. Tak czy owak kiedyś miałem KMC na 8 rzędów, spinkę też KMC i działało aż miło.
rozrywkowy Napisano 12 Kwietnia 2007 Napisano 12 Kwietnia 2007 ja też miałem problem łańcuch hg-50 i spinke sram i wiecie co zrobiłem?? na skuwaczu rozszerzyłem minimalnie spinke(bo troche ten bolcyk wystawał) potem rekawice troche siły i spięte
jacekkoz Napisano 13 Kwietnia 2007 Napisano 13 Kwietnia 2007 a ja wczoraj założyłem złota spinkę srama do łańcucha SH HG74 (lx) i działa bez problemu. Jakoś nie chce mi się wierzyć że jest problem z jednym łańcuchem.
DuzyMarek Napisano 15 Kwietnia 2007 Napisano 15 Kwietnia 2007 Mi też wydawało się to dziwne, ale skoro są już trzy osoby, które miały taki problem to coś chyba w tym jest. Łańcuchy były nowe, podobnie jak i spinki. Kwestia natrafienia na jakąś niedoróbkę - moim zdaniem niemożliwe.
jacekkoz Napisano 21 Kwietnia 2007 Napisano 21 Kwietnia 2007 może jest łańcuch w złym miejscu rozpięty? Ja przez nieuwagę rozpiąłem nie na tym ogniwie co trzeba i rzeczywiście spinki nie dało się przełożyć. I to jest moim zdaniem JEDYNA możliwość kiedy spinki Srama nie da sie założyć na łańcuch. Innego wyjścia nie ma. Chyba że autor postu coś zwalił i kupił albo łańcuch na 8sp i zpink ne 9sp albo na odwrót. Przecież to MUSI pasować. Nie ma wyjścia
rafalwspin Napisano 26 Kwietnia 2007 Napisano 26 Kwietnia 2007 Dodaje sie jako kolejna osoba, ktora nie spiela shimano spinka Srama
rymo Napisano 26 Kwietnia 2007 Napisano 26 Kwietnia 2007 Jesli nie wiecie jakie macie spinki to podajcie ich kolor, lancuch..to chyba wiecie jaki macie :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.