Skocz do zawartości

[pedały] Jaki tani zestaw SPD?

Arkadius88

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w tym tygodniu kupiłem sobie zestaw SPD...

Pedałki Wellgo M9 (dobre opinie o nich słyszałem) - zapłaciłem 59zł razem z transportem ale inne modele wellgo można już wyrwać na allegro za 40zł+transport (np.: WAM-919 - nowe oczywiście).ich

Co do butów - tańszych jak te firmy Kruk chyba nie znajdziesz (nie oceniam bo nawet nie widziałem ich "na żywo") ale za to 150zł można już dorwać jakieś typowe do MTB na te 2rzepy.... (wystarczy poczekac na dobrą okazję chociaż nie zdarzają się zbyt często:-)

Ja kupiłem buty NW Revolution (wygoda i sztywnośc super) ale ta płaska podeszwa.... Po pierwszej jeździe chciałem je sprzedać za 170zł ale nikt sie nie skusił tak więc muszę cieszyć się tym co mam ale tak czy inaczej jestem zadowolony bo to moje pierwsze SPD.

ja powiem tyle

najpierw ustrzel butki

potem pedały -nie na odwrót

a pozatym nie kupuj pd505 bo to straszne gówno .. minimalnie 520 z SH

czasami warto dołozyc 20zł(ekwiwalent 6 i2/3 piwa w knajpie w gliwicach) niz pluć sobie w brode na kapiasty sprzęt i wymieniac go szybciej niz zdazysz sie nim nacieszyc

No zgodze się z przedmówcą ja jak na razie mam 520-stki i jestem zadowolony jak zajadę to się pewnie poszuka czegoś lepszego ale uważam że za tą cenę so spoko ja dałem za swoje 85 zeta i nie uważam za zbytnio wygórowaną cenę, co do butów to nie pomogę bo moje się raczej do tych 200 zeta nie załapią a na innyc się specjalnie nie znam ;)

PS:rurokura- Jaka fajne cena tego piwa w Gliwicach :twisted:

Dokładnie tak 520 są ok. A co do butów to ja bym się zastanowił nad tymi Krukami. Nie wyglądają na zbyt przewiewne i latem może być gorąco. Może faktycznie najpierw jakieś buty a dopiero po miesiącu, dwóch pedały. Tutaj jest dobra propozycja na SH-M072 , Taniej chyba nie masz co szukać tych butów. Buty są sprawdzone przeze mnie. Dobrze trzymają się na nodze i wentylacja jest ok. Wytrzymały mi dwa lata i służyłyby dłużej gdybym na jednej wyprawie rowerowej nie zawiesił się podczas przechodzenia przez płot :twisted: Zrobiła się brzydka dziura w siateczce.

Ja bym się zastanowił na Twoim miejscu nad propozycja podaną przez Przeora. Co do pedałów to polecam 520stki, sam używam i dają radę. Te trzewiki Shimano M072 też wyglądają na solidne. Co do butów z Kruka to jakoś nie przekonuje mnie ich sztywność, podeszwa wygląda raczej na giętką, co może być niewygodne podczas jazdy. Mogę się mylić bo nigdy tych butów na żywo nie widziałem. Pozdro.

Ja zakupiłem zestaw 661 Expert + 520-ki. Buty 149pln u Żuchlińskiego (via internet), na pedałach przepłaciłem bo chciałem miec je jak najszybciej = 98pln. Z butow jestem zadowolony, sa sztywne i wydaja sie byc dobrze wykonane, czas pokaze gdyz mam je od niedawna ;)

pzdr

A co sądzicie o butach SH-MT20 (w Cykloturze za 159 zł) ewentualnie MT31. Nie startuję w zawodach chociaż czasami też lubię poszaleć w lesie.

Przed zakupem swoich butow długo przeglądałem to forum bo sam nie wiedziałem jakie buty chcę...

Spotkałem się z takim komentarzem (nie pamiętam dokładnej treści) ale chodziło o to, że w przypadku butów, które wymieniłeś płaci się za firmę a "Kruki" są o wiele tańsze a ze strony technicznej podobne ale myślę, że firma też robi swoje i może wytrzymają dłuższy okres czasu (Shimano) ale nie wiem dlatego nie chcę nic komentować....

Jeśli kasa Cię nie puszcza kup Kruki a myślę, że będziesz zadowolony bo wiele osób je chwali bo te Shimanowskie jakąś wielką rewelacją w porównaniu do tych nie będą....

Jeśli mają Ci służyć do turystyki będzie to dobry wybór jak za taką cenę ale mają dosyć słabą wentylację.... (wnioskuję to po 1 wycieczce w upalny dzień bo ja mam inne buciki...)

Jeśli mają Ci służyć do turystyki będzie to dobry wybór jak za taką cenę ale mają dosyć słabą wentylację.... (wnioskuję to po 1 wycieczce w upalny dzień bo ja mam inne buciki...)

Właśnie obawiam się o tą wentylację i też tak myślę, że czy Kruk czy Shimano (te modele o których mówiłem) to pod tym względem nie będzie różnicy. Dlatego zamówię Kruka i zobaczymy.

• 2 tygodnie później...

Witam. Też zamówiłem buty Kruka oraz Shimano 520. Przez długi weekend, przysyłka dojdzie dopiero w przyszłym tygodniu:( Jednak podzile się wrażeniami z jazdy jak je założe. Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Witam !Moje pytanie może niektórych rozbawić ale do obecnej chwili jezdziłem tylko na platformówkach więc temat pedałów Spd jest dla mnie obcy >Kupiłem właśnie buty Specjalized taho i teraz potrzebuję pod nie pedały .MOje pytanie dotyczy tego czy jest jakiś uniwersalny system mocowań dla większości butów czy muszę kupic pedały specjalnie pod te buty.Zastanawiam sie nad modelem SPD Shimano PD-M540 ,i jeszcze jedno czy kupując ten model to już wszystko gotowe do montażu ,czy muszę jeszcze coś dokupić.

pozdro!!

• 2 tygodnie później...

witam, podepne się pod temat.

W zasadzie buty już wybrałem. Ale zastanawiam się nad pedałami. Czy kupić shimano M-520, czy M-536. Te drugie są cięższe o 90 gramów, cena katalogowa zbliżona do M-540, ale można wyrwać w cenie 520. Czy warto się zastanawiać czy nie. Które lepiej brać ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...