Skocz do zawartości

[kaseta] sram czy shimano na 9

marnon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!

szukałem i trochę znalazłem ale chciałbym troche zaczerpnąć info od użytkowników na temat wytrzymałości... ogólnie moja filozofia składania roweru brzmi jak najmniej sh*tmano :wink: ale wyczytałem rok temu że kasety shi są trwalsze od srama, napęd mam korbe xt kasete lx łańcuch connex i dziś po ok 5000km chciałem zmienić łańcuch na treningi taki kupiłem lx bo tani no i sh*t przeskakuje, wiem wiem 5k to już sporo... stoję więc przed zakupem kasety, zastanawiam się czy ma sens kupować znów lx skoro wcale długo nie wytrzymał może deorka wystarczy albo jaki sram? hmm... co polecacie? czeka mnie ostry sezon z 7maratonów, łańcuch raczej wpakuje do startu connexa bo mnie nie zawiódł xt tak... no i kwota na kasete t0 max 100zł... czekam na opinie

Napisano

wydaje mi sie ze lx wystarczy, jezeli ci przeskakiwał to moze trafiłeś na felerny model:)

co do wyboru między sram a shimano to jest tylu samo zwolenników shimano co srama ;)

Napisano
opinia o lx jest taka ze sie jej nie oplaca kupowac.

Wolabym rozejrzec sie za czyms od srama.

takie jest moje zdanko :)

ciekawa kwestia z tym lx, sam ujeżdżałeś? czy kumpel kumpla mówił? ja faktycznie teraz kupie chyba kasete srama, albo xt wszystko zależy od funduszy...

Napisano

Wybór ciężki bo zarówno Sram PG-950 jak i Shimano LX są tak samo wytrzymałe. Jedno i drugie to stal. Za Shimano przemawia dostępność części zamiennych (bez problemu można dostać 2 ostatnie zębatki), za Sramem rozbieralność kasety. Z tych dwóch brałbym Srama, jak się naciąłeś na LXie. No chyba, że byś dozbierał do XTeka to zdecydowanie on. U mnie kręci już 5 tysiak i jest miodzio. Jeżdżę do końca na 1 łańcuchu.

Napisano

Odkąd mam 9 z tyłu zawsze był sram 970 .Spokojnie 10 000 przekraczam na niej i na jednym łańcuchu.W zeszłym sezonie zrobiłem 10 500 teraz mam 550 km i nadal jeżdżę na tym.Co prawda dość głośno to już pracuje, ale nie przeskakuje.Jednak dla bezpieczeństwa (łańcuch dość mocno naciągnięty) będę zmieniał napęd .I oczywiście na srama 970 .Co do shimano nie wypowiadam się bo nie używałem nigdy :) Od urodzenie tylko sram :) Cena na allegro 95 zł więc się zmieścisz:D

Napisano

dzięki all za pomoc, mam jeszcze jedno pytanko bo mam zamiar skatować jeszcze ta kasete i łańcuch zanim kupie nową... myśle tylko czy aby korba na tym nie ucierpi słyszałem że jak się długo śmiga na jednym łańcuchu to korba może nowego też nie przyjąć później. jak to jest?

Napisano

srednio 2-3 lasety na komplet blatow. dojechanie jednej kasety nie stanowi dla korby peoblemu (chyba ze jezdzisz 90% na srodkowej, wtedy liczysz sie z jej wymiana).

Napisano

U mnie wyglądało to tak dużo jeździłem na środkowej przeżyła tylko jedne łańcuch pozostałe tarcze przyjęły się do nowego łańcucha.Nie musi być tak że łańcuch będzie przeskakiwał na korbie u mnie nie była tarcza aż tak zużyta po prostu strasznie strzelało i tyrkotało i głośno chodziło -a co za tym idzie denerwowało mnie to

Napisano

jałowa dyskusja stara jak to forum. Dyskusja przypomina dyskusję na temat wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem.

Wyższość cen kaset i łańcuchów Srama moim zdaniem nie ma żadnego odzwierciedlenia w jakości. Za porównywalne pieniądze można kupić kasetę SH o grupę wyższą. Dla mnie to argument za SH.

Ostatnio jeździłem na napędzie sram i byłem średnio zadowolony. Szybko się zużywał. Wytrzymał krócej niż kaseta Alivio (miałem sram 5.0)

Wd wczoraj mam napęd LX na 9. Kosztował mnie tyle co napędzik srama o grupę niżej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...