tenjin Napisano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 mam krossa level A2 i chcialem dołożyc do niego lepszych części, myślałem nad zestawem w stylu: przerzutka przód : lx lub xt top swing ( nie wiem czy jest sens pakować sie w xt ) przerzutka tył: lx lbu xt na średnim lub krótkim wózku kaseta : jakiś sram za około 100 zł manetki lx 2007 hamulce v brake avid 7 klamki avid bb7 + 2 łancuchy może alivio Pytam więc, bo nie mam doświadczenia, czy taki zestaw to rozsądna koncepcja mam do wydania jakies 700 (plus minus, raczej z tendencją na minus) potem planuje kupić rame ( UK zmywak albo cos ) i korbe wiec chcialbym zeby teb sprzet dotrwał ( pomijam oczywiscie kasete i łańcuch) Napisalem już jeden post ale został on usunięty, szukałem na forum ale nie ma postów dotyczących bezpośrednio A2 albo tematy odnosnie modernizacji były stare Bede wdzieczny za ewentualne rady Pozdrawiam tenjin.no.kami@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Zestawik ok...z tymze czy warto sie pakowac w xt..to kwestia czy Cie stac na to. Innymy slowy podlicz ile to wszystko kosztuje. Bedziesz wtedy wiedzial czy mozesz zaszalec PS. zmien lancuchy na np lx..zawsze troche twardsze..a lancuch lx to nie majatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 kasete i lanuch proponowalbym sram 5.0 + pc 48 bardzo dobre rozwiazanko przezutka przod - jakas mega rewelacyjna to zbedny bajer wiec wes weź LX reszta bardzo fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 przerzutka przód : lx lub xt top swing ( nie wiem czy jest sens pakować sie w xt )przerzutka tył: lx lbu xt na średnim lub krótkim wózku kaseta : jakiś sram za około 100 zł manetki lx 2007 hamulce v brake avid 7 klamki avid bb7 + 2 łancuchy może alivio - na przod radze down swinga - krotki wozek do roweru gorskiego sie nie nadaje, bierz sredni GS lub dlugi SGS (lepiej GS). - co to sa klamki bb7? moze sd7? - lancuch ma spory wplyw na plynnosc zmiany biegow, wiec minimum pc59 (zakladajac ze mowa o napedzie 9sp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 10 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 - na przod radze down swinga- krotki wozek do roweru gorskiego sie nie nadaje, bierz sredni GS lub dlugi SGS (lepiej GS). - co to sa klamki bb7? moze sd7? - lancuch ma spory wplyw na plynnosc zmiany biegow, wiec minimum pc59 (zakladajac ze mowa o napedzie 9sp) kilka osób mi mówiło, że top swing ma dłuższą żywotność i nie łapie tak luzów. Co do wózka to myślałem, że właśnie krótki wózek bedzie lepszy to mtb w sensie, że nie bedzie sie tłukł klamki sd7 (pomyliło mi sie coś) łańcuch pc59 - ?? co to znaczy aka o co chodzi ?? Sorry za pytania poniżej poziomu podłogi ale znam sie za dobrze, jeśli w ogóle. Moze jakies krótkie uzasadnienie Twojej propozycji ( tak żeby nie było dogmatycznie a ze zrozumieniem ) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 na przód lx spokojnie wystarczy, poza tym jest sens dopłacać za maneki lx'a?? deore tez spokojnie stykną http://allegro.pl/item181482704_manetki_de...m510_nowe_.html deore http://allegro.pl/item181569824_manetki_de...580_147pln.html deore lx 50zł różnicy mógłbyś przeznaczyć na fajniejszą kasetke:) a za 150zł mozna xt kupic która jest lekka i długożywotna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 kilka osób mi mówiło, że top swing ma dłuższą żywotność i nie łapie tak luzów. zle zapamietales, jest dokladnie odwrotnie. top lapie luz szybko, down wolno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 11 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 zle zapamietales, jest dokladnie odwrotnie. top lapie luz szybko, down wolno. pełen czad kupiłem już avidy na necie , na przód wezmę tego lx downswinga na tył może też lx na średnim wózku a co do manetek to deorki wygladaja calkiem spoko a lx 2007 sa troche drogie a co myślicie o lx 2006 kosztuja 120 zł warto dopłacić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 pełen czad kupiłem już avidy na necie , na przód wezmę tego lx downswinga na tył może też lx na średnim wózku a co do manetek to deorki wygladaja calkiem spoko a lx 2007 sa troche drogie a co myślicie o lx 2006 kosztuja 120 zł warto dopłacić ?? Wez sobie na tyl przerzutke xt duza roznica miedzy lx, a manetki jesli juz chcesz lx to bierz z 2006 r wydaje mi sie ze nie bedzie duzej roznicy pomiedzy 07, a 06 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 pc59 to sramowski odpowiednik hg93...czyli xt Przynajmniej tak mi sie wydaje ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 No, niezupełnie... cenowo to teraz może i tak - ale grupowo PC-59 powinien odpowiadać ~Deore/LX (czyli HG 53/73). Tak było do tej pory - chyba, że Shimano aż tak bardzo obniżyło ostatnio loty (albo Sram ostro poszybował w górę), że cała klasyfikacja się przesunęła... Pozdrówko w tabelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnDoe Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ...manetki lx 2007 ... + 2 łancuchy może alivio ... Małe spostrzeżenie, na które nikt nie zwrócił uwagi. To nie pasuje. Manetki 9s a łańcuch 8s. Łańcuchy alivio są szersze - 8 biegowe. Czyli pozostaje od Deore hg53 w górę, bądź 9-biegówki Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 11 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Małe spostrzeżenie, na które nikt nie zwrócił uwagi. To nie pasuje. Manetki 9s a łańcuch 8s. Łańcuchy alivio są szersze - 8 biegowe. Czyli pozostaje od Deore hg53 w górę, bądź 9-biegówki Srama. rzeczywiście racja, patrzylem na ceny xt nie sa takie drogie chociaz widziałem szereg różnych lx i xt, które sie dość znacznie różniły cenowo np: http://www.mbike.pl/product_info.php?cPath...products_id=668 ----> xt za 159 http://www.mbike.pl/product_info.php?cPath...products_id=807 -----> lx za 119 http://www.mbike.pl/product_info.php?cPath...products_id=522 ----> lx za 149 Jak odlaleźć sie w gąszczu przerzutek ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 optimum wydaje sie xt gs (sredi wozek). uzytkuje i jestem bardzo zadowolony. konkurencja sramowska jest tez ciekawa, ale o tym bedzie musial wypowiedziec sie ktos inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 juz dokonałem zakupów : tył LX na długim wózku z odwrotna spreżyna , przód lx , kaseta srama (chyba "7 cos") łańcuch srama, który był droższy od xt (cóz poniosło mnie) manetki lx no i avidy 7 wraz z klamkami Temat uważam za zamknięty, dziekuje wszystkim za rady i opinie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.