Skocz do zawartości

[modernizacja] kross level a2

tenjin

Rekomendowane odpowiedzi

mam krossa level A2 i chcialem dołożyc do niego lepszych części, myślałem nad zestawem w stylu:

przerzutka przód : lx lub xt top swing ( nie wiem czy jest sens pakować sie w xt )

przerzutka tył: lx lbu xt na średnim lub krótkim wózku

kaseta : jakiś sram za około 100 zł

manetki lx 2007

hamulce v brake avid 7

klamki avid bb7

+ 2 łancuchy może alivio

Pytam więc, bo nie mam doświadczenia, czy taki zestaw to rozsądna koncepcja

mam do wydania jakies 700 (plus minus, raczej z tendencją na minus)

potem planuje kupić rame ( UK zmywak albo cos :) ) i korbe

wiec chcialbym zeby teb sprzet dotrwał ( pomijam oczywiscie kasete i łańcuch)

Napisalem już jeden post ale został on usunięty, szukałem na forum ale nie ma postów dotyczących bezpośrednio A2 albo tematy odnosnie modernizacji były stare

Bede wdzieczny za ewentualne rady

Pozdrawiam

tenjin.no.kami@gmail.com

Zestawik ok...z tymze czy warto sie pakowac w xt..to kwestia czy Cie stac na to. Innymy slowy podlicz ile to wszystko kosztuje. Bedziesz wtedy wiedzial czy mozesz zaszalec :)

PS. zmien lancuchy na np lx..zawsze troche twardsze..a lancuch lx to nie majatek.

przerzutka przód : lx lub xt top swing ( nie wiem czy jest sens pakować sie w xt )

przerzutka tył: lx lbu xt na średnim lub krótkim wózku

kaseta : jakiś sram za około 100 zł

manetki lx 2007

hamulce v brake avid 7

klamki avid bb7

+ 2 łancuchy może alivio

- na przod radze down swinga

- krotki wozek do roweru gorskiego sie nie nadaje, bierz sredni GS lub dlugi SGS (lepiej GS).

- co to sa klamki bb7? moze sd7?

- lancuch ma spory wplyw na plynnosc zmiany biegow, wiec minimum pc59 (zakladajac ze mowa o napedzie 9sp)

- na przod radze down swinga

- krotki wozek do roweru gorskiego sie nie nadaje, bierz sredni GS lub dlugi SGS (lepiej GS).

- co to sa klamki bb7? moze sd7?

- lancuch ma spory wplyw na plynnosc zmiany biegow, wiec minimum pc59 (zakladajac ze mowa o napedzie 9sp)

kilka osób mi mówiło, że top swing ma dłuższą żywotność i nie łapie tak luzów.

Co do wózka to myślałem, że właśnie krótki wózek bedzie lepszy to mtb w sensie, że nie bedzie sie tłukł

klamki sd7 (pomyliło mi sie coś)

łańcuch pc59 - ?? co to znaczy aka o co chodzi ?? ;)

Sorry za pytania poniżej poziomu podłogi ale znam sie za dobrze, jeśli w ogóle. Moze jakies krótkie uzasadnienie Twojej propozycji ( tak żeby nie było dogmatycznie a ze zrozumieniem :) )

pozdrawiam

na przód lx spokojnie wystarczy, poza tym jest sens dopłacać za maneki lx'a?? deore tez spokojnie stykną;)

http://allegro.pl/item181482704_manetki_de...m510_nowe_.html deore

http://allegro.pl/item181569824_manetki_de...580_147pln.html deore lx

50zł różnicy mógłbyś przeznaczyć na fajniejszą kasetke:) a za 150zł mozna xt kupic która jest lekka i długożywotna:)

zle zapamietales, jest dokladnie odwrotnie. top lapie luz szybko, down wolno.

<_< pełen czad

kupiłem już avidy na necie , na przód wezmę tego lx downswinga :D na tył może też lx na średnim wózku

a co do manetek to deorki wygladaja calkiem spoko a lx 2007 sa troche drogie a co myślicie o lx 2006 kosztuja 120 zł warto dopłacić ??

:P pełen czad

kupiłem już avidy na necie , na przód wezmę tego lx downswinga :P na tył może też lx na średnim wózku

a co do manetek to deorki wygladaja calkiem spoko a lx 2007 sa troche drogie a co myślicie o lx 2006 kosztuja 120 zł warto dopłacić ??

Wez sobie na tyl przerzutke xt :P duza roznica miedzy lx, a manetki jesli juz chcesz lx to bierz z 2006 r <_< wydaje mi sie ze nie bedzie duzej roznicy pomiedzy 07, a 06 :D

Pozdro

No, niezupełnie... cenowo to teraz może i tak :) - ale grupowo PC-59 powinien odpowiadać ~Deore/LX (czyli HG 53/73).

Tak było do tej pory - chyba, że Shimano aż tak bardzo obniżyło ostatnio loty (albo Sram ostro poszybował w górę), że cała klasyfikacja się przesunęła...

Pozdrówko w tabelce :)

...

manetki lx 2007

...

+ 2 łancuchy może alivio

...

Małe spostrzeżenie, na które nikt nie zwrócił uwagi. To nie pasuje. :P Manetki 9s a łańcuch 8s. Łańcuchy alivio są szersze - 8 biegowe. Czyli pozostaje od Deore hg53 w górę, bądź 9-biegówki Srama.

:)

Małe spostrzeżenie, na które nikt nie zwrócił uwagi. To nie pasuje. :) Manetki 9s a łańcuch 8s. Łańcuchy alivio są szersze - 8 biegowe. Czyli pozostaje od Deore hg53 w górę, bądź 9-biegówki Srama.

:)

rzeczywiście racja, patrzylem na ceny xt nie sa takie drogie chociaz widziałem szereg różnych lx i xt, które sie dość znacznie różniły cenowo np:

http://www.mbike.pl/product_info.php?cPath...products_id=668 ----> xt za 159

http://www.mbike.pl/product_info.php?cPath...products_id=807 -----> lx za 119

http://www.mbike.pl/product_info.php?cPath...products_id=522 ----> lx za 149

Jak odlaleźć sie w gąszczu przerzutek ?? ;)

juz dokonałem zakupów :

tył LX na długim wózku z odwrotna spreżyna , przód lx , kaseta srama (chyba "7 cos") łańcuch srama, który był droższy od xt

(cóz poniosło mnie) manetki lx no i avidy 7 wraz z klamkami

Temat uważam za zamknięty, dziekuje wszystkim za rady i opinie :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...