Skocz do zawartości

[rama] El Norte - Accent 399zł

agenciara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z Accenta najbardziej podoba mi się właśnie El Niño. Hydroforming, ciemne kolory, dyskretne, acz rzucające się w oczy logo i nazwa... Cena również przystępna. Kto wie, może kiedyś i na tej ramie złożę sobie (lub komuś) rower? ;)

Napisano

Może mi też doradzicie bo mam bardzo duży problem, moje obecna ramka załamała się ;)

Szukam czegoś na bikera 125kg do XC

Koniecznie i nieodwołalnie musi być tylni adapter do tarczy, piwotów może nie być

rozmiar 20-22' wzrost 192cm

cena do 500zł

waga ramy nieważna

średnice rury i przerzutki nieważne

wysokość główki ramy 15cm

Uwaga rama nie może być cieniowana.

Stery pół-zintegrowane

Mam dwa dylematy

http://allegro.pl/item180888899_biria_pro_...7_hot_fire.html

http://velo.com.pl/php/szukaj.php?k=30&p=%&id=3

CO według was bardziej sie nada??

Nie zakładam nowego tematu bo już w tym jest rozmowa o el norte.

• 2 miesiące temu...
Napisano

pytanie moze trochę głupie ale co tam :D

czy rama El Norte posiada gwintowane otwory do montazu bagaznika?? trochę rama może nie do tego celu, ale po ewentualnej zmianie ramy w przyszłym roku chciałbym mieć też mozliwość (tak jak obecnie) raz w roku założenia bagażnika, sakwy, i pojechania gdzieś na etapową wyprawę.

.

Napisano

Widziałem tę ramę i nie ma otworów na bagażnik. Nawet zatsnawiałem się na jej zakupem ale to ją zdskwalifikowało.

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Cóż, zastanawia mnie ta sztuka... Tylko z dostępnością cienko. Wie kto może jak z gwarancją tutaj - będzie to samo obojętnie czy kupię z alledrogo czy lokalnie? A jeśli na alledrogo i będzie lipa, to gdzie by trzeba potem z tym latać?

Napisano

Badałem to już pisząc do Velo i odpowiedzieli, że nigdzie nie ma, ale za 15złw wielu miejscach można zamówić. A u krajek.pl napisane, że rama dostępna. Więc w sumie nie wiem, spróbuję zamówić i niech robią co chcą.

Ale... niby przewidziałem ramę 19", tylko czy właściwie? Wzrost 180cm(rosnąć już nie mam planów), noga 88cm. Teraz daję na czymś, co ma górną rurę 57cm a stojąc nad ramą mogę jeszcze rękę zmieścić w prześwicie. A zasuwam głównie po Wrocku i okolicy czyli prawie brak gór, las się trafia. W sklepie przymierzałem Krossa A2 17" pewnego razu i tam już prześwit stojąc nad ramą miałem ledwo, ale tu zaś inna firma, więc może inaczej pasować. Ale standard na te parametry to 19" chyba. 21 byłoby przegięciem?

Napisano

juzwa

19 cali przy Twoim wzroście to dobry wybór, 17 może być już przymała.

Jeśli nie masz możliwości przymierzenia się do roweru na ramie Accenta to przymierz się np do Authora Traction 19 cali, na wysokość będzie to samo, co Accent jedynie Author jest troszkę krótszy w tym rozmiarze (mowa o tegorocznych modelach Authora).

Albo jeszcze lepiej Authora, modele z roku 2007 od Kinetica do Versusa, geo takie samo jak El Norte... ;)

A Velo to samo czasem nie wie, co nam oferuje, więc jak chcesz konkretnych informacji to popytaj w sklepach... :P

Napisano

No Accenta złożonego nie mam pod ręką, tego Authora jak uświadczę to wypróbuję, ale skoro najprawdopodobniej 17" za małe a 21" za duże, to 19" powinno ujść. Teraz tylko zbadać czy mają i jazda.

Chociaż... patrzę po obecnej ramie i tam rura górna równoległa w sumie do gleby ma 57cm ale podsiodłowa 54cm a w El Norte owa długość przy takiej górnej to 48cm. Więc zależy w którym miejscu stojąc nad ramą się ten prześwit mierzy... Może bym się i w te 21" wpakował...

Zasadniczo kwestia jest taka: co będzie gorsze - rama za mała czy za duża?:]

Chociaż... 21" może być z lekka lipne, tam główka ramy ma coś 13cm, a widelec stary którego planuje użyć ma długość w sam raz pod główkę ramy 12cm.

Napisano

juzwa

Złe podejście do sprawy...

W Accencie górna rura, przy rozmiarze 19 cali ma długość 578 mm, co w rzeczywistości będzie 600 mm długości efektywnej.

19 cali będzie na Twój wzrost dobra, 21 to już zdecydowane przegięcie, bo nie dość, że za duża (górna rura będzie 5 cm wyżej niż w 19!), to jeszcze pewnie za długa i będziesz na niej wyglądał, jak małpa na kosiarce... :)

Napisano

Dobra, to już łapię. Wolałem się jedynie na sucho upewnić chociaż czy aby nie kupię czegoś, na czym bym wyglądał jak kaczka na kombajnie ziemniaczanym. W takim razie pozostaje łapnąć 19". Podziękował.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hm, jeszcze zmuszony jestem odkopać. Ramę zdobyłem, przytargałem a teraz kompletuję części potrzebne do odpalenia. Pytanie jest odnośnie sterów: idę do sklepu rowerowego i czego mam chcieć od sprzedawcy co by pasowało do tej ramy? Jestem tu kompletnie zielony, do niedawna nie wiedziałem że coś takiego jak stery istnieje i że tak to się nazywa...

Napisano

Hm, przepraszam za spamowanie, ale w zasadzie me dwie poprzednie kwestie można usunąć, jakby jakiemu modowi się chciało. Teraz chciałbym się konkretu dowiedzieć, gdyż próbuję uskutecznić montaż sprzętu do kupy. Zastanawia mnie ten uchwyt na pancerz po lewej stronie tu -> http://www.juzef.xon.pl/tmp/wtf.jpg - dlaczego jest taki "przelotowy"? Domyślam się, że to pewnie na linkę od hamulca tylniego, ale w takim razie jak w tym pancerz zamocować? Jako noob proszę o wyrozumiałość, widocznie me horyzonty aż tak daleko nie sięgają by ogarnąć tę sprawę...

Napisano

juzwa

To jest przelotka, która pozwala na zamontowanie linki w całym pancerzu lub przewód do halmuca hydraulicznego. Musisz sobie zakupić taką jakby redukcję. Zapytaj w sklepie, powinni mieć, bo do ram np Author'a są odrazu dołączane.

Tu masz fotki, jak to u mnie wygląda:

6d51d38bfb433227m.jpg d7c280dc56d21ed0m.jpg 1c356358cd993727m.jpg

• Mod Team
Napisano

Mam taki problemik.

Skoro już w tym temacie rozmawiamy o przelotkach.

Chciałbym puścić cały pancerz do tylnego hamulca.

Tylko jak to zrobić,

bo gdy przełożę pancerz normalnie przez przelotkę,

to wyskoczy za jakiś czas z niej.

Czy są jakieś sposoby na umocowanie pancerza w przelotce?

Może jakieś redukcje?

Napisano

Łoj, chyba znów temat odkopię. Zdaje się, że tej całej w/w przelotki nie mają nigdzie jak Wrocław długi i szeroki. Jedni twierdzili, że powinna być do ramy dołączona, inni odsyłali do innych a tamci z kolei niby mieli, ale już nie mają. Czy więc jest to gdzieś w necie osiągalne, czy jedynym sposobem będzie walnięcie po długości całego pancerza?

Napisano

juzwa

Jak rzeczywiście nigdzie nie ma to pozostaje puścić linkę w pełnym pancerzu.

W poniedziałek idę do rowerowego na zakupy to zapytam się z ciekawości, czy mają to cudo, jak będą mieli to Ci wyślę z okazji... tego, że mam dobry humor... :)

Napisano

Skoro Accent ma to w ofercie, popytaj w sklepach Grupy Velo. Nawet jak nie mają, powinni ściągnąć. A ostatecznie... prowadzimy pancerzyk obok mocowań wspomagając się tak pomocnym wytworem ludzkiego geniuszu jak opaski samozaciskowe :)

Co do ElNino - miałem tę ramę przez sezon i trzeba uważać na dwie rzeczy - jest naprawdę długa (stąd z niej zrezygnowałem) i nie nadaje się do zbyt niskich amorków - przy 80mm będziemy szorować korbami po każdej większej kępce trawy a sam rower stanie się nerwowy jak były premier podczas rozmowy z jednym miłym starszym człowiekiem :)

Ciekawą propozycją Accenta jest Tormenta - bardziej filigranowa od ElNino (tu uwaga dla ciężkimi bikerów) i lżejsza od niej, co w połączeniu z niską ceną spowodowało autentyczne problemy z dostępnością w sklepach - przynajmniej w Cz-wie zaczęło ich brakować :)

Napisano

Cóż, może faktycznie trzeba pokombinować...

Na temat samej ramy po 100km mam opinię jak najbardziej pozytywną, choć jestem totalnym noobem. Ale jest ona dwa razy lżejsza od mej poprzedniej, więc nie narzekam. Długość mi odpowiada, amora na razie nie wstawiam, więc nie wiem jak to tam kompatybilne jest. Jeszcze muszę z bagażnikiem pokombinować chyba. A jak będzie dalej, to się zobaczy. Po tym, na czym dotąd się woziłem, każdy inny sprzęt musi być lepszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...