Skocz do zawartości

[kaseta] Awaria kasety, wymiana

regedarek

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek czym jeżdżę: Merida Matts Sport 300

Witam, długo nie pisałem ale jakoś czasu nie było, otóż coś dziwnego stało się z moim rowerem :P wyciągam go z piwnicy i ... odkrywam awarię: kaseta nie przekazuje "napędu" na koło, po prostu przy pedałowaniu przeskakuje, czasem tylko kiedy coś przeskoczy można chwilę się przejechać.

Podejrzewam, że czeka mnie wymiana kasety co pociągnie prawdopodobnie wymianę innych części dlatego chętnie oddałbym rower w fachowe ręce aby był przygotowany do wiosennego szaleństwa :confused: .

Nie mam niestety klucza do odkręcenia kasety , więc sam nie zdiagnozuje tej awarii, jak myślicie jeżeli będę musiał wymienić kasetę to pewnie łańcuch, jakiej klasy sprzęt będzie w sam raz dla tego roweru? nie za drogo i nie za tanio <_<

hmm, w tym momencie nie jestem pewien niczego, bo nie mogę tego rozkręcić :P ale rzeczywiście prawdopodobnie winien jest bębenek(w każdym razie coś co odpowiada za blokowanie tych "ząbków" w kasecie), nigdy tam nie zaglądałem dlatego też napisałem ten temat :confused: mam 8 rzędową kasetę. SRAM nie będzie kolidował jeżeli z przodu nie zmienię suportu i przerzutki(mam teraz Shimano Alivio z przodu i z tyłu).

Oczywiścię przepraszam i dziękuje za pozdrówko porządkowe. Pierwszy post następne będą już poprawne.

na moje oko to nie potrzebujesz nowej kasety, tylko naprawic / wymienic bembenek / cala piaste - najlepiej idz do zaufanego serwisu w ktorym nie naciagna Cie za bardzo. po co wymieniac pol albo caly naped skoro awaria dotknela calkiem innej czesci :twisted:

klucz do odkrecania kasety to koszt 15 zlotych - a to naprawde sie przydaje... zwroci Ci sie po dwoch wymianach zamiast placic w serwisie za odkrecenie.

też tak myślę, ale niestety trochę wycieczek w zeszłym roku dało w kość mojemu napędowi, i zastanawiam się czy przypadkiem przy okazji nie zmienić tych części? czy jest sens mam rower 2 lata pare razy byłem w górach więc w kość trochę dostał ale nigdy na niego jeszcze nie narzekałem za bardzo.

Kasetę można zmienić, kiedy będzie łańcuch przeskakiwał (ale najpierw musisz wykluczyć bębenek). Koszt wymiany bębenka jest czasem porównywalny z całą piastą, o ile w ogóle bębenek będzie dostępny. Czasami wystarczy przeczyścić wnętrze bębenka, ale nie wyszystkie serwisy się tego podejmują, gdyż jest to pracochłonne i co tu dużo mówić - upierdliwe.

byłem dziś w serwisie CycloCentrum w Krakowie, podobno porządny serwis, powiedzieli, że prawdopodobnie trzeba będzie kupić nową piastę Alivio za 50zł i zamontować do niej stary bębenek całość ma mnie wynieść około 70-75zł - nie chcą ze mnie wycisnąć nic? jak myślicie?

Kupić nowa piaste i zamontować stary bębenek??? a z nowym co zrobią?? Bez sensu. jak juz kupujesz piaste nową to montujesz kasete i jeździsz:P a pozatym i tak by to nic nie dało, bo przecież wina leży w bębenku na pewno.

jakis smieszny ten serwis masz.

Widze maki że mnie wyprzedziłeś:)

redegarek mylisz chyba znaczenie słów bębenek z kasetą. Na forum zdaje się jest jakiś słowniczek. Kaseta to te zębatki które nasuwa się na bębenek - który jest obracającą się częścią piasty. Jeśli zalecili wymianę piasty (zepsuty jest właśnie bębenek w starej), to do przełożenia na nową piastę będzie kaseta.

I teraz sprawa piasty - kupno piasty alivio to nie najlepszy pomysł. Na forum znajdziesz tematy i o piastach. Sam polecałbym Ci novateca:

http://www.allegro.pl/item181124563_piasta..._na_kasete.html

albo coś innego na maszynowych łożyskach. Pamiętaj, że prawdopodobnie czeka Cię też wymiana szprych o ile kupisz inną piastę (upraszczając) od tej którą masz teraz.

Pozdrawiam i życzę udanych łowów.

widocznie źle usłyszałem;) , a jak cenowo za taką operację i czy jest sens dokupić od razu nową kasetę?

EDIT:

wiem co ma ząbki a co nie :) przepraszam :D

Drogo się to zapowiada ;/ i jak ja to zrobiłem? nie skakałem tylko wyciągnąłem z piwnicy rower i bum zepsute;) Novatec za 77 zł ale ja nie jestem wyczynowieć max 2,5 - 3 tyś km robie rocznie raz brałem udział w Maratonie lubię jeździć po leśnych ścieżkach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...